Bonapeti.nl»Havermeel

Havermeel

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
171
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Havermeel

Tot de achttiende eeuw hadden de mensen in Schotland geen idee wat witbrood was. Ze hadden alleen een product gemaakt van havermeel om volledige voeding te garanderen. Zelfs vandaag de dag worden haverproducten vereerd in het noorden.

Havermeel wordt gebruikt om de alom bekende havermout te maken en de voordelen ervan zijn al lang bekend. Het wordt ook gebruikt als medicinaal voedsel voor maagproblemen, diabetes en voor dieetvoeding. Het is een aanbevolen sportvoeding, omdat de aanwezige vitamines en mineralen de opbouw van spiermassa ondersteunen en de ophoping van vetten tegengaan. De mineralen, die met elkaar in wisselwerking staan, verbeteren de toniciteit en voorkomen de ontwikkeling van verschillende ziekten.

Het zal interessant zijn voor onderzoekers in de keuken om witte bloem te vervangen door havermeel voor pannenkoeken, brood, broodjes, snoep en ander gezond voedsel in overeenstemming met de principes van goede voeding. Havermout is ook goed voor huid- en haarmaskers met haver.

Om dit merkwaardige experiment te ondernemen, is het goed om alle mogelijkheden en voordelen van havermeel voor het voedingspatroon, de samenstelling en de energiewaarde te kennen.

Samenstelling en energiewaarden van havermeel

Soorten meel

Havermout bevat belangrijke sporenelementen. Enzymen, aminozuren, vooral zoals arginine, histidine, levicine, lysine, tryptofaan, tyrosine, valine en andere essentiële aminozuren, die het tot de meest gezonde behoren.

De voedingswaarde van 100 gram havermeel is 369 kilocalorieën. Het heeft 13 gram eiwit, 7 gram vet en 60 gram koolhydraten, waardoor het een zeer uitgebalanceerd product is.

Vitaminen in havermeel zijn: C, A, E, PP en groep B. Calcium, magnesium, ijzer, fosfor en koper vallen op tussen micro-elementen. Dankzij de aanwezigheid van silicium wordt de stofwisseling succesvol gereguleerd. Calcium zorgt voor het hart, fosfor is verantwoordelijk voor het bloed en magnesium voor het zenuwstelsel.

De glycemische index ligt met 45 eenheden onder het gemiddelde.

De meeste granen bevatten gluten en havermeel is hierop geen uitzondering. Daarmee is de hoeveelheid echter minimaal, slechts ongeveer 21 procent van de inhoud, terwijl dat bij tarwe 80 procent is.

Soorten havermeel

1. Fijngemalen - er zitten geen onzuiverheden in het graan van de schalen, die volledig zijn verwijderd. Producten gemaakt van dergelijk meel zijn licht verteerbaar. Het wordt in veel populaire voedingsmiddelen gebruikt;

2. Medium gemalen - het onderscheidt zich door hoog vezelgehalte;

3. Grof gemalen of volkoren - met behoud van de kenmerken van het graan en daarom geschikt voor dieetvoeding.

Vergelijking van havermeel met tarwemeel en havermout

Havermout wordt beschouwd als een van de beste dieetvoedingen en dit komt door het licht verteerbare eiwit in de bloem. De ingesloten vezels verwijderen gifstoffen uit het lichaam. Tarwe heeft meer eenvoudige koolhydraten.

Het verschil tussen havermeel en havermout zit in de manier waarop ze worden geproduceerd. Het deeg wordt gemaakt van gekookte granen, die vervolgens worden gemalen. Daarom komen de zemelenschillen er ook in. Meel wordt geproduceerd op basis van kiemkorrels.

Voordelen van havermeel

Haver gezond

Door zijn nuttige elementen en rijke vitaminesamenstelling is dit meel een waardevol ingrediënt in de keuken van iedereen die streeft naar een gezond voedingspatroon. De oplosbare vezels in het product zijn geschikt voor diabetici en de onoplosbare vezels reinigen het lichaam van gifstoffen.

Vezels hebben veel voordelen, waarvan er enkele zijn:

- Stabilisatie van de microflora;

- Activering van het darmkanaal;

- Verbetering van de stofwisseling, waardoor het gewicht wordt gereguleerd;

- Regulering van bloed en dus cholesterol en bloedsuikerspiegel;

- Serotonineproductie;

- Snel herstel na stress.

Omdat havermeel rijk is aan eiwitten, ondersteunt het de opbouw van spiermassa en heeft het een goed effect op het zenuwstelsel, waardoor de bloeddruk wordt genormaliseerd. Havermoutfans hebben een scherp geheugen, een goede concentratie en leiden een actief leven.

Dit product wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen, omdat het wordt gekenmerkt door een rijke voedingssamenstelling en in de behoeften van een lichaam voorziet.

De voordelen van gewichtsverlies komen voort uit het simpele feit dat elk voedingsdieet dat een calorietekort mogelijk maakt, dat wil zeggen meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt, effectief is. Daarom zijn desserts met havermeel zelfs geschikt voor het strengste dieet. Ze zullen onder andere de spijsvertering verbeteren en de functies van het darmkanaal normaliseren.

Een gezond ontbijt met havermoutproducten maakt het mogelijk om te experimenteren met hoeveelheden en samenstelling. Ze zijn ook snel klaar te maken.

Hoe maak je thuis havermeel?

Dit is een heel eenvoudige procedure, omdat het enige benodigde ingrediënt haver is. Ze kunnen worden gemalen in een koffiemolen of in een mixer. De maaltijd bepaalt hoe fijn het meel wordt.

Het product wordt opgeslagen in een container voor bulkproducten op een plaats beschermd tegen zon en vocht.

Toepassing van havermeel en tips voor het gebruik

Dit meel wordt veel gebruikt in gezonde culinaire recepten. Het geldt voor bijna alle gerechten. Voor vlees kan het deel uitmaken van het paneren van vis, vlees of slachtafval. Om te bakken is het een basisproduct in broodjes, cakes, koekjes, pannenkoeken, haverkoeken en meer. Havermeelbrood kan ook gemaakt worden.

Hier zijn enkele eenvoudige maar heerlijke suggesties voor havermeel.

Havermout Pannenkoeken

Benodigde producten:

- 3, 5 kopjes havermeel

- 1 en 1/2 kopjes melk

- 4 eieren

- 1/4 theelepel gesmolten boter

- zout - naar smaak

De eieren, boter, melk en zout worden goed geklopt en het havermeel wordt er beetje bij beetje aan toegevoegd. Er moet een homogeen mengsel worden verkregen. Giet het mengsel in een ingevette pan en bak de haverpannenkoekjes tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Ze worden geserveerd met uw favoriete vulling.

Makkelijke cake met havermeel

Cake met Haver

- 250 g havermeel

- 1 theelepel zuiveringszout

- 1 theelepel bakpoeder

- 1 theelepel zout

- 380 g bananen

- 1/2 kopje yoghurt

- 100 g honing

- 40 g olijfolie

- 1 vanille

- 1 handvol gehakte chocolade

Bereidingswijze:

Het havermeel wordt gemengd met de soda, bakpoeder en zout.

Klop de bananen, yoghurt, honing, olijfolie en vanille in een blender. De twee ingrediënten worden gemengd en in een bakplaat gegoten. Versier met de stukjes chocolade erop.

Het deeg wordt een half uur gebakken in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat het nog 10 minuten in een uitgeschakelde oven staan.

Het kan onmiddellijk of gekoeld worden geconsumeerd.

De hoofdregel bij het consumeren van havermoutproducten is om ze met mate te eten. Ze kunnen worden opgenomen in gezonde voeding voor gewichtsverlies of voor ziekten als onderdeel van dieetvoeding.

In het geval van haverintolerantie zijn havermeelproducten niet geschikt als voedsel, maar het kan voor cosmetische doeleinden worden gebruikt in maskers om haar en huid, handen, nagels te onderhouden, omdat niet alleen de smaak gedenkwaardig is, maar ook de gezondheid voordelen van haver zijn uniek.

Bekijk meer lekkere en gezonde suggesties voor:

- haverkoekjes;

- havermoutpannekoeken.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Topartikelen vandaag

Beoordeling

4
50
41
30
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen