bonapeti.nl»Chiazaden

Chiazaden

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Beginner
1013
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Семена от чия

Chiazaden behoren tot de meest populaire van de zogenaamde "superfoods". Hoewel ze de laatste jaren enorm populair zijn geworden, zijn chiazaden al sinds de oudheid bekend. De naam van de soort is Salvia hispanica. Deze kleine zwart-witte zaden behoorden tot de belangrijkste voedselbronnen van de Maya's, Inca's en Azteken, evenals voor tal van andere stammen in Zuid-Amerika.

In de Maya-taal betekent "chia" "kracht". De oude cultuur gebruikte de zaden als een zeer krachtig energierijk voedsel. Stamambassadeurs en boodschappers hadden altijd een zakje van deze zaden bij zich. Chia werd ook wel "Indian Running Food" genoemd vanwege de enorme hoeveelheden energie die het het lichaam verschafte. Lang, lang geleden merkten mensen al dat chiazaden het lichaam van energie en meer uithoudingsvermogen voorzien.

De lokale bevolking in Mexico beweert dat slechts 1 theelepel van de zaden genoeg is om ons 24 uur lang van energie te voorzien. Het klimaat en de groeiomstandigheden bepalen in hoge mate de voedzame eigenschappen van chiazaden. Op dit moment zijn de belangrijkste producenten van deze wonderbaarlijke zaden Mexico, Zuid- en Midden-Amerika.

Samenstelling van chiazaden

Chiazaden zijn een uitstekende bron van eiwitten die het lichaam voorzien van gemakkelijk opneembare aminozuren. Ze zijn de rijkste plantaardige bron van omega-3-vetzuren en het uitzonderlijk waardevolle linoleenzuur dat het lichaam niet zelf kan aanmaken.

Чиа

Chiazaden bevatten 5 keer meer calcium dan melk en 3 keer meer ijzer dan spinazie, 2 keer meer antioxidanten dan bosbessen, 2 keer meer kalium dan bananen. Ze bevatten het mineraal boor, grote hoeveelheden fosfor, zink en mangaan.

2/5 kop (100 g) chiazaden bevatten 486 calorieën, 30 g vet, 0 g suikers, 16, 5 g eiwitten, 34 g vezels, 0 mg cholesterol.

Chia-zaden kiezen en bewaren

Deze unieke zaden worden verkocht in biologische voedingswinkels. Op de verpakking moet informatie staan ​​over de houdbaarheidsdatum en producent. Chiazaden moeten op donkere en droge plaatsen worden bewaard, uit de buurt van zonlicht en vocht. Als je bij het openen van de verpakking meeldauw of een andere vreemde geur ruikt, is dit een zeker teken dat het niet goed is.

Culinair gebruik van chiazaden

Chiazaden hebben een zeer lichte aardbeiensmaak en daarom zijn ze zeer geschikt om toe te voegen aan salades, gebak, diverse gerechten of bijvoorbeeld drankjes. Ze veranderen bijna niets aan de smaak van de gerechten waaraan ze worden toegevoegd, maar wanneer ze opzwellen, veranderen ze hun consistentie. Zo zorgen ze voor een langer verzadigd gevoel.

Chiazaden kunnen worden gebruikt om vitaminesappen en shakes te verrijken, die op hun beurt dikker worden. Chiazaden kunnen ook in de vorm van rauwe spruiten worden geconsumeerd - ze zijn tot 4 dagen goed voor consumptie.

Een van de beste manieren om chiazaden te consumeren is om elke dag 2 eetlepels geweekte of gemalen zaden te nemen. Week de chiazaden altijd voordat je er een gerecht mee bereidt, omdat ze anders maagklachten kunnen veroorzaken.

Voordelen van chiazaden

Семена чия и други смена

De voordelen van het consumeren van chiazaden zijn er in overvloed, wat het geen wonder maakt waarom ze een superfood worden genoemd. Chiazaden laden het lichaam op met kracht en energie, ze stimuleren het uithoudingsvermogen van het lichaam en verbeteren de gastro-intestinale functie.

Het is bewezen dat chiazaden effect hebben op de suikers in het lichaam. Bij contact met vloeistoffen vormen de zaden een gel, die fungeert als een soort fysieke barrière tussen de enzymen en koolhydraten in het spijsverteringsstelsel. Dit proces vertraagt ​​de afbraak van de koolhydraten tot suiker, terwijl de energie uit het voedsel met regelmatige tussenpozen wordt opgenomen, wat het uithoudingsvermogen garandeert. Deze controle over de suiker is zeer gunstig voor diabetici.

Dankzij hun hoge hygroscopiciteit verlengen chiazaden, wanneer ze water opnemen, het hydratatieproces en houden ze elektrolyten vast, vooral in tijden van lichamelijke stress.

Wanneer de zaden opzwellen bij contact met vloeistoffen en door het maagdarmkanaal gaan, werken ze als een soort veegmachine en reinigen ze de wanden van oude afvalafzettingen. Veel mensen gebruiken chiazaden om hun excretiesysteem te reguleren.

Het eiwit in chiazaden bevat geen gluten, waardoor deze magische zaden een uitstekend voedingsmiddel zijn voor iedereen die lijdt aan glutenintolerantie.

Chiazaden helpen bij de zeer snelle productie van weefsels als gevolg van hun gemakkelijke assimilatie en ongelooflijk hoge voedingswaarde. Ze helpen bij inwendige en uitwendige wonden. Ze zijn gunstig voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, evenals voor degenen die actief sporten.

Naast al het andere zijn chiazaden een favoriet voedsel voor mensen die op dieet zijn, omdat ze, wanneer ze aan gerechten worden toegevoegd, opzwellen en de maag gemakkelijker vullen, waardoor ze de plaats innemen van vet en calorieën. Zelfs als u geen dieet volgt, halveert u uw calorieën door chiazaden te consumeren.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Topartikelen vandaag

Beoordeling

3
50
40
31
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen