Bonapeti.nl»Wat te eten als u het prikkelbare darm syndroom heeft

Wat te eten als u het prikkelbare darm syndroom heeft

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
189
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Wat te eten als u het prikkelbare darm syndroom heeft

Prikkelbare darm syndroom is de verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Dit is tegenwoordig een van de meest voorkomende klachten. Volgens deskundigen heeft 15-19 procent van de bevolking in westerse landen er last van. De ziekte treft vooral mensen tussen de 25 en 50 jaar, twee keer zo vaak als vrouwen.

Ze verwarren het prikkelbare darm syndroom vaak met een andere soortgelijke klacht - colitis. Maar bij colitis is het slijmvlies van de darm ontstoken en geïrriteerd en soms verschijnen er zweren op. Bij de genoemde ziekte worden dergelijke verschijnselen niet waargenomen.

De symptomen bestaan ​​uit een opgeblazen gevoel, gas, oprispingen, pijn, algemene malaise, obstipatie of diarree, verandering in de structuur van de ontlasting, nervositeit, gewichtsverandering, enz. Het is een functionele aandoening, omdat er geen organische oorzaak voor is.

Bij zieke vrouwen kan een bepaald voedsel of een stressvolle situatie ondraaglijke buikpijn en soms bloedingen uit het rectum veroorzaken. De symptomen zijn continu of verdwijnen en verschijnen weer.

Oorzaken van prikkelbare darm syndroom

De meest voorkomende oorzaak van deze ziekte is stress. Onder invloed van stress en emotionele spanning is de synthese van stoffen die verantwoordelijk zijn voor de activiteit van de darmen verstoord, evenals de gevoeligheidsdrempel, die hevige pijn in de buikstreek veroorzaakt.

Een andere reden die vaak het prikkelbare darm syndroom veroorzaakt is koolhydraatintolerantie. Het beperken ervan leidt meestal tot grote opluchting en een verbeterde kwaliteit van leven.

Voedsel van slechte kwaliteit, gebrek aan vezels in de voeding, darminfecties, verminderde darmmotiliteit, dysbiose, erfelijkheid en slechte eetgewoonten zijn ook factoren die kunnen leiden tot het prikkelbare darm syndroom.

Algemene behandelkuur prikkelbare darm syndroom

Artsen schrijven meestal probiotica, krampstillers, antidepressiva voor, die in sommige gevallen de symptomen verlichten. Het is echter belangrijker en effectiever om de oorzaak weg te nemen en juiste voeding te behouden bij het prikkelbare darm syndroom zonder tussenkomst van medicijnen.

Dus de beste manier om dit pijnlijke syndroom te onderdrukken, blijft om het dieet en de levensstijl voor het prikkelbare darm syndroom te veranderen.

Algemene aandoeningen in de voeding bij het prikkelbare darm syndroom

Ziekteklachten doorlopen voorwaardelijk twee stadia:

- Een crisis die gekenmerkt wordt door het optreden van uitgesproken klachten zoals diarree, misselijkheid, buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, darmwinderigheid, verlies van eetlust en daardoor gewichtsverlies.

- Remissie, waarbij de symptomen verdwijnen en de normale voeding wordt hersteld, maar met een afwijking van het geselecteerde dieet kunnen symptomen optreden.

Daarom is het noodzakelijk om het prikkelbare darm syndroom dieet zeer zorgvuldig te kiezen, geleid door de volgende vereisten ervoor:

- De beste voedzame voedingsmiddelen voor een prikkelbare darm syndroom. Producten met een hoog vetgehalte moeten worden uitgesloten.

Prikkelbare darm syndroom

- Voedingsmiddelen die gecontra-indiceerd zijn bij een prikkelbare darm syndroom mogen niet worden geconsumeerd. Uit de betreffende groep is het goed om de voedingsmiddelen te kiezen die het lichaam goed verdraagt ​​en goed verteert.

- Het is noodzakelijk om de structuur en consistentie van het voedsel te veranderen om te bepalen wat goed door het lichaam wordt opgenomen.

- Elke patiënt moet zijn eten op zijn eigen, goed aangeleerde manier bereiden.

- Gekookte groenten moeten zacht zijn. In sommige recepten wordt aangegeven dat groene, gele en oranje groenten heel kort gestoofd moeten worden om knapperig te blijven. Maar met de ziekte waar we het over hebben, moeten groenten worden gestoofd, totdat ze helemaal zacht zijn. De scherpe randen van onvoldoende verhitte groenten kunnen darmirritatie veroorzaken. De consumptie van rauwe groenten wordt afgeraden. Het is beter om geen zaden en noten te gebruiken.

- Citrusvruchten of hun sap, donkergroene groenten en donkergele en oranje groenten of fruit - wortelen, sinaasappels, citroenen en andere - moeten in de dagelijkse voeding worden opgenomen.

- Voedsel mag niet te koud en niet te heet zijn. Zeer koud voedsel kan darmkrampen en maagpijn veroorzaken.

- Eet langzaam en kauw voedsel lang.

- Eet vaak en weinig. Veel mensen met deze ziekte merken op dat ze zich aanzienlijk beter voelen als ze 4-6 keer per dag eten. Blijkbaar houdt dit verband met de hormonen die de processen van het maagdarmkanaal reguleren. Ze worden geproduceerd nadat voedsel het lichaam binnenkomt en stimuleren de functies van de darmspieren. Als voedsel in kleinere porties komt, worden er minder hormonen aangemaakt, waardoor ze gemakkelijker door de darmen worden opgenomen.

Aanbevolen dieet bij prikkelbare darm syndroom

De behandeling van het prikkelbare darmsyndroom met voedsel is door over te schakelen op een dieet met een bepaalde groep voedingsmiddelen die FODMAP wordt genoemd. De meeste voedingsmiddelen in deze groep zijn koolhydraten en na het eten ervan verschijnen of verergeren de symptomen.

Wat zijn de voedingsmiddelen in de FODMAP-groep?

- F - staat voor voedingsmiddelen die tot fermentatie leiden.

- O - oligosacchariden – koolhydraten met een korte keten.

- D - disacchariden, zoals lactose-melksuiker.

- M - monosacchariden zoals glucose en vooral fructose - fruitsuiker.

And

- P - polyolen, zoals sorbitol - suikeralcoholen.

Oligosacchariden komen voor in tarwe, peulvruchten, sommige groenten, vooral uien en knoflook.

Disachariden in de vorm van lactose zitten in melk - koe en geit. Sommige mensen kunnen lactose-intolerantie hebben.

Monosachariden - dat is fructose. Deze suiker is sterk aanwezig in veel fruit - appels, peren, dadels, maar ook in honing.

Polyolen zijn meerwaardige alcoholen (sorbitol, xylitol) die als zoetstof in verschillende producten worden gebruikt, bijvoorbeeld in gezoete dranken. Ze komen ook van nature voor in verschillende groenten en fruit, waaronder perziken, pruimen, bloemkool, paddenstoelen.

Bij het starten van een FODMAP-dieet wordt een dagboek bijgehouden en worden de symptomen na elke maaltijd dagelijks geregistreerd om de toestand te volgen en de exacte intolerantie te helpen identificeren.

Nuttige voedingsmiddelen voor het prikkelbare darm syndroom
Foto: Shutterbug / pixabay.com

Voedingsmiddelen laag in FODMAP die worden aanbevolen voor consumptie

- Groenten en peulvruchten - wortelen, maïs of suikermaïs in kleine hoeveelheden, courgette, groene paprika's, komkommers, aubergines, dille, gember, linzen, ook beperkte hoeveelheid, sla, olijven, pastinaak, peterselie, radijs, aardappelen, pompoen, spinazie, tomaten (zonder kerstomaatjes), raap.

- Fruit – bosbessen en veenbessen, druiven, kiwi, banaan, citroen, limoen, mandarijnen, sinaasappels, ananas, papaja, frambozen, aardbeien.

- Vlees – kip, varken, rund, lam, kalkoen, gehakt, vleesdelicatessen.

- Vis en zeevruchten – verse vis zoals forel, zalm, kabeljauw, bot, ingeblikte tonijn, krabben, kreeften, mosselen, garnalen, oesters.

- Granen en granen, noten - tarwe- en glutenvrij brood, maisbrood, gerst, rijst, aardappelmeel, tarwe- en glutenvrije pasta, witte en bruine rijst, rijstzemelen, kokosnoot, pinda's, amandelen, hazelnoten, walnoten, macadamia, boekweit, gierst, polenta, popcorn, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten.

- Specerijen, zoetstoffen, additieven - lutenitsa, donkere chocolade, glucose, ahornsiroop, mosterd, olijfolie, pindakaas, sojasaus, zoetzure saus, suiker, azijn (wijn en rijst).

- Drankjes - koffie, espresso, fruit- en kruidenthee, limonade, sojamelk, cola light in kleine hoeveelheden, water.

- Zuivelproducten en eieren - boter, kaas zonder schimmel, eieren, melk en lactosevrije yoghurt, havermelk, rijstmelk, soja-eiwit in kleine hoeveelheden, tofu.

De keuze voor een dieet voor het prikkelbare darm syndroom wordt gespecificeerd en voedingsmiddelen die niet goed door het lichaam worden geaccepteerd, worden geëlimineerd.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest