Bonapeti.nl»Wat te eten als je maagklachten hebt

Wat te eten als je maagklachten hebt

Elena MatevaElena Mateva
Beginner
2
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Wat te eten als je maagklachten hebt

Bijna allemaal hebben we wel eens maagklachten gehad. Symptomen zijn misselijkheid, indigestie, braken, opgeblazen gevoel, diarree of constipatie.

Er zijn veel mogelijke oorzaken van maagklachten en de behandeling varieert afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Gelukkig kunnen verschillende voedingsmiddelen je maag kalmeren en je helpen je sneller beter te voelen.

Hier zijn enkele van de beste voedingsmiddelen voor maagklachten.

Gember kan misselijkheid en braken verlichten

Misselijkheid en braken zijn veelvoorkomende symptomen van maagklachten. Gember, een geurige eetbare wortel met felgeel vruchtvlees, wordt vaak gebruikt als natuurlijke remedie voor deze twee symptomen.

Gember kan rauw, gekookt, geweekt in heet water of als supplement gegeten worden en werkt in alle vormen. Het wordt vaak ingenomen door vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid en braken die kunnen optreden tijdens de zwangerschap.

Een overzicht van 6 onderzoeken waarbij meer dan 500 zwangere vrouwen betrokken waren, wees uit dat het innemen van 1 g gember per dag gepaard ging met 5 keer minder misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap.

Gember is ook nuttig voor mensen die chemotherapie of een operatie ondergaan, omdat deze behandelingen ernstige misselijkheid en braken kunnen veroorzaken. Het dagelijks innemen van 1 gram gember vóór chemotherapie of een operatie kan de ernst van deze symptomen aanzienlijk verminderen. De manier waarop het werkt is niet helemaal duidelijk, maar er wordt aangenomen dat gember de signalering van het zenuwstelsel in de maag reguleert en de snelheid versnelt waarmee de maag leeg raakt en op deze manier misselijkheid en braken vermindert.

Gember wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar brandend maagzuur, maagpijn en diarree kunnen voorkomen bij doses van meer dan 5 gram per dag.

Kamille kan braken verminderen en darmklachten verzachten

Kamille thee helpt bij maagklachten

Kamille, een kruidenplant met kleine witte bloemen, is een traditioneel middel tegen maagklachten. Kamille kan worden gedroogd en tot thee worden gezet. Ondanks het wijdverbreide gebruik, bevestigen slechts een beperkt aantal onderzoeken de doeltreffendheid ervan bij spijsverteringsklachten. Een kleine studie wees uit dat supplementen met kamille de ernst van braken na chemotherapie verminderden.

Uit een dierstudie bleek dat kamille-extract diarree bij muizen verlichtte door darmkrampen te verminderen en de hoeveelheid water die in de ontlasting werd uitgescheiden te verminderen, maar er is meer onderzoek nodig om te zien of dit van toepassing is op mensen. Kamille wordt ook vaak gebruikt in kruidensupplementen die maagklachten, gasvorming, een opgeblazen gevoel en diarree verlichten, evenals koliek bij baby's.

Mint kan de symptomen van het prikkelbare darm syndroom verlichten

Bij sommige mensen worden maagklachten veroorzaakt door prikkelbare darm syndroom of PDS. PDS is een chronische darmaandoening die maagpijn, een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree kan veroorzaken. Hoewel PDS moeilijk te beheersen is, tonen onderzoeken aan dat munt deze onaangename symptomen kan helpen verminderen. Het dagelijks innemen van pepermuntoliecapsules gedurende ten minste twee weken kan maagpijn, gasvorming en diarree bij volwassenen met PDS aanzienlijk verminderen.

Onderzoekers geloven dat pepermuntolie werkt door de spieren in het spijsverteringskanaal te ontspannen, door de ernst van darmkrampen die pijn en diarree kunnen veroorzaken te verminderen.

Munt is veilig voor de meeste mensen, maar voorzichtigheid is geboden bij patiënten met ernstige reflux, hiatus hernia, nierstenen of aandoeningen aan de lever of de galblaas, omdat dit deze aandoeningen kan verergeren.

Lijnzaad helpt bij constipatie en maagpijn

Producten met lijnzaad zijn goed bij maagklachten

Lijnzaad is een klein vezelig zaadje dat kan helpen bij het reguleren van de stoelgang en het verlichten van constipatie en buikpijn. Chronische constipatie wordt gedefinieerd als minder dan drie stoelgangen per week en gaat vaak gepaard met buikpijn en ongemak. Van lijnzaad, geconsumeerd als gemalen lijnzaadmeel of lijnzaadolie, is aangetoond dat het de onaangename symptomen van obstipatie verlicht.

Een andere studie toonde aan dat degenen die elke dag lijnzaadbroodjes aten, elke week 30% meer stoelgang hadden dan wanneer ze geen lijnzaadbroodjes aten.

Papaya kan de spijsvertering verbeteren en effectief zijn tegen zweren en parasieten

Papaya is een zoete tropische vrucht met een oranje kleur, die soms wordt gebruikt als een natuurlijke remedie tegen maagklachten. Papaya bevat papaïne, een krachtig enzym dat eiwitten in het voedsel dat je eet afbreekt, waardoor het gemakkelijker te verteren en te absorberen is. Sommige mensen produceren niet genoeg natuurlijke enzymen om voedsel volledig te verteren, dus het consumeren van extra enzymen zoals papaïne kan hun symptomen van maagklachten helpen verlichten.

Er zijn niet veel onderzoeken naar de voordelen van papaïne, maar uit één studie bleek dat regelmatige inname van papaya concentraat constipatie en zwelling bij volwassenen vermindert. Papaya wordt in sommige West-Afrikaanse landen ook gebruikt als traditioneel middel tegen maagzweren. Een beperkt aantal dierstudies ondersteunt deze beweringen, maar er is meer menselijk onderzoek nodig.

Ten slotte worden papaya zaden ook oraal ingenomen om darmparasieten te elimineren die in de darm kunnen leven en ernstige buikklachten kunnen veroorzaken.

Groene bananen

Groene bananen bevatten resistent zetmeel, goed tegen maagklachten

Maagklachten veroorzaakt door infectie of voedselvergiftiging gaat vaak gepaard met diarree. Uit een onderzoek bleek dat het toevoegen van gekookte groene bananen bijna vier keer effectiever was bij het elimineren van diarree dan alleen op basis van rijst. De krachtige anti-diarree-effecten van groene bananen zijn te danken aan een speciaal type vezel dat ze bevatten, bekend als resistent zetmeel. Resistent zetmeel kan niet door mensen worden opgenomen, dus gaat het door het spijsverteringskanaal helemaal naar de dikke darm, het einde van de darm. In de dikke darm fermenteren ze langzaam van de bacteriën in de darm om vetzuren met een korte keten te produceren die de darm stimuleren om meer water op te nemen en de ontlasting te verharden. Bovendien, omdat resistent zetmeel wordt omgezet in suikers wanneer bananen rijpen, is het niet bekend of rijpe bananen voldoende resistent zetmeel bevatten om dezelfde effecten te hebben.

Supplementen met pectine kunnen diarree en dysbiose voorkomen

Voedingsmiddelen die pectine bevatten worden aangeraden bij maagklachten

Wanneer maagklachten of door voedsel overgedragen ziekte diarree veroorzaakt, kunnen supplementen met pectine het herstel helpen versnellen. Pectine is een soort vezel die in grote hoeveelheden voorkomt in appels en citrusvruchten. Het wordt vaak geïsoleerd uit deze vruchten en verkocht als voedingsmiddel of supplement. Pectine wordt niet door de mens opgenomen, dus blijft het in het darmkanaal, waar het zeer effectief is. Uit een onderzoek bleek zelfs dat 82% van de zieke kinderen die dagelijks supplementen met pectine innamen, binnen 4 dagen herstelde van hun diarree, vergeleken met slechts 23% van de kinderen die geen supplementen met pectine innamen.

Pectine verlicht ook maagklachten door de groei van goede bacteriën in het spijsverteringskanaal te bevorderen. Soms ontwikkelen mensen onaangename symptomen van gasvorming, een opgeblazen gevoel of buikpijn als gevolg van een onbalans van bacteriën in hun darmen.

Dit kan om verschillende redenen gebeuren, maar komt vooral vaak voor na darminfecties, na het nemen van antibiotica of tijdens periodes van ernstige stress.

Supplementen met pectine kunnen helpen de darmen weer in balans te brengen en deze symptomen te verminderen door de groei van goede bacteriën te stimuleren en de groei van schadelijke bacteriën te verminderen.

Hoewel supplementen met pectine effectief zijn bij het verlichten van diarree en het bevorderen van een gezonde balans van darmbacteriën, is het niet bekend of natuurlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan pectine dezelfde voordelen hebben. Er is meer onderzoek nodig.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica kunnen de stoelgang reguleren

Probiotica is altijd goed voor de darmen

Soms kunnen maagklachten worden veroorzaakt door dysbiose, een onbalans in het type of aantal bacteriën in de darm. Het eten van voedingsmiddelen met probiotica die goed zijn voor de maag kan helpen deze onbalans te corrigeren en de symptomen van gasvorming, een opgeblazen gevoel of onregelmatige stoelgang te verminderen.

Probiotica-bevattende voedingsmiddelen voor maagklachten omvatten:

- Yoghurt - verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van yoghurt met levende, actieve bacterieculturen zowel constipatie als diarree kan verlichten;

- Karnemelk;

- Kefir - het drinken van 2 kopjes (500 ml) kefir per dag gedurende een maand kan mensen met chronische obstipatie helpen om een meer regelmatige stoelgang te hebben;

Lichte koolhydraten worden gemakkelijker verdragen

Lichte koolhydraten zoals rijst, havermout, koekjes en toast worden vaak aanbevolen voor mensen die last hebben van maagklachten. Veel mensen melden dat deze voedingsmiddelen gemakkelijker binnen te houden zijn als je je niet goed voelt. Hoewel lichte koolhydraten tijdens ziekte misschien lekkerder zijn, is het belangrijk om uw dieet zo snel mogelijk weer uit te breiden. Overmatige beperking van uw dieet kan voorkomen dat u genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt die uw lichaam nodig heeft om te genezen.

Gekookte aardappelen

Gekookte aardappelen, helpen vocht op te nemen

Aardappelen helpen je vocht op te nemen om je te beschermen tegen uitdroging, en tegelijkertijd helpen ze je ontlasting te verharden vanwege hun hoge zetmeelgehalte en lage vezelgehalte. Zorg er wel voor dat u eerst de aardappelen schilt, aangezien de schil uw maag kan irriteren.

Natuurlijke pindakaas

Als je maag niet zo goed voelt, wil je vaak niet veel eten. Maar het is belangrijk om je lichaam toch de vitamines en mineralen te geven die je nodig hebt. Pindakaas voorziet je ook van vitamine B6 en magnesium. Van pindakaas is bekend dat het uw maag kalmeert en de University of Pittsburgh Medical Center beveelt het zelfs aan aan patiënten met gastro-oesofageale reflux, wat brandend maagzuur en maagklachten kan veroorzaken.

Kefir

Kefir bevat bacteriën die je darmen ondersteunen
Foto: Sevdalina Irikova

Volgens de Cleveland Clinic zijn de meeste zuivelproducten verboden als je diarree hebt, behalve kefir. Kefir is een gefermenteerde melkdrank die probiotica bevat die de nuttige bacteriën kunnen herstellen die het lichaam tijdens de ziekte heeft verloren, volgens de website van de Cleveland Clinic. Zorg er wel voor dat de yoghurt of kefir weinig suiker bevat, adviseert de website; hogere suikerspiegels kunnen de symptomen van diarree verergeren en het verlies aan water en elektrolyten verder verminderen.

Haver

Het toevoegen van volle granen kan maagaandoeningen verzachten en mogelijke darmproblemen voorkomen.

Wat niet te eten met maagklachten

• Melk, kaas of ijs

Melk, kaas en ijs zijn moeilijk verteerbaar, omdat ze veel vet bevatten. Ze moeten worden vermeden als u maagklachten heeft. Gewone magere yoghurt kan goed zijn voor de gezondheid van de maag. Yoghurt is rijk aan probiotica, dwz. levende bacteriën en gisten die helpen om een goede darmgezondheid te behouden. Een beetje yoghurt bij maagklachten kan het probleem helpen verlichten.

• Gefrituurd voedsel

Voedsel dat gefrituurd is, is rijk aan oliën en vetten en is meestal moeilijker voor de maag om te verteren. Terwijl u maagklachten heeft, pas op voor dergelijke gefrituurde voedingsmiddelen om uw symptomen te verlichten.

• Rauwe groenten en fruit

Hoewel rauwe groenten en fruit goed zijn voor de gezondheid wanneer ze worden geconsumeerd tijdens maagklachten, kunnen ze de zaken alleen maar erger maken. Dit komt omdat het voedingsmiddelen zijn met veel vezels. Het is raadzaam om tijdelijk voor hen op te passen, totdat de maagklachten voorbij zijn.

• Cafeïne of alcohol

Cafeïne en alcohol kunnen de zuurgraad van de maag verhogen, wat leidt tot misselijkheid. Cafeine kan ook de symptomen van diarree verergeren. Pas op voor cafeïne en alcohol om verergering van de symptomen te voorkomen.

• Citrusvruchten en voedingsmiddelen met een hoge zuurgraad

Zeer zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten en tomaten veroorzaken waarschijnlijk zure reflux. Dit kan reeds bestaande symptomen verergeren en maagzuur en misselijkheid verder veroorzaken. Limoen, druiven, ananas, bewerkte voedingsmiddelen en suiker zijn voorbeelden van voedingsmiddelen met een hoge zuurgraad.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest