Bonapeti.nl»Dieet voor gastritis: wat te eten?

Dieet voor gastritis: wat te eten?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
189
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Gastritis

De oorzaak van de meeste gezondheidsproblemen is de spijsvertering. Het spijsverteringsstelsel levert de stoffen die alle andere organen en systemen nodig hebben. Wanneer zijn functies worden verstoord, lijdt het hele organisme.

De rol van de maag in voeding is het malen van het voedsel dat erin komt in de vorm van brij. Maagsappen breken eiwitten af ​​tot aminozuren en helpen mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen op te nemen.

De maag is het enige orgaan waarin de omgeving zuur is en de spijsverteringssappen maken dat zo. Om het weefsel van de maag niet te verstoren, is het bedekt met een slijmvlies dat een slijmafscheiding vormt. Dat beschermt de maagwand.

Wat is gastritis

Gastritis is een ontsteking van het maagslijmvlies, die plotseling kan optreden en dan acute gastritis wordt genoemd, of een constant verschijnsel is. In dat geval is het chronische gastritis. Als zo'n diagnose wordt gesteld, is het goed om de oorzaak van de ontsteking te weten.

Factoren die gastritis veroorzaken zijn:

- het veelvuldig gebruik van alcohol;

- frequent braken;

- stress;

- veelvuldig gebruik van bepaalde medicijnen zoals aspirine of andere ontstekingsremmers;

- de bacterie Helicobacter pylori;

- virale of bacteriële infecties;

- refluxziekte.

Met het ouder worden neemt de afscheiding van maagsappen af ​​en dit leidt tot de ontwikkeling van bacteriën, die de factor zijn voor het ontstaan ​​van gastritis. Onder stress neemt soms de afscheiding van maagsappen toe en dit maakt gastritis vatbaar.

Andere risicofactoren zijn: ongezonde voeding, tekorten aan voedingsstoffen, overgewicht, medische geschiedenis van auto-immuunziekten en virale infecties.

Voeding speelt een primaire rol bij het beheersen van de symptomen van alle spijsverteringsziekten, inclusief gastritis.

Sommige voedingsmiddelen veroorzaken irritatie en ontsteking van de maagwand. Daarom is een gezond dieet voor gastritis nodig.

Het belangrijkste doel van een speciaal gastritisdieet is het onder controle houden van de infectie en het verlichten van de symptomen die ermee gepaard gaan.

Te vermijden voedingsmiddelen bij gastritis

Reflux bij gastritis

Het belangrijkste bij gastritisvoeding zijn de voedingsmiddelen die moeten worden vermeden, omdat ze een overvloedige afscheiding van maagzuur veroorzaken en de maagwand irriteren. Zij zijn:

- Suikerproducten, inclusief desserts die suiker en vet bevatten - dit omvat ijs, wafels, biscuit, taarten, chocolade en cacaoproducten;

- Azijn in de vorm van marinades en dressings;

- Pittig eten - vooral hete pepers;

- Vet voedsel - vetten hebben over het algemeen meer tijd nodig om te verteren en blijven langer in de maag, waardoor er meer zoutzuur wordt geproduceerd. Daarom moet hun hoeveelheid in het menu worden verminderd;

- Vetrijke zuivelproducten - bewezen dat zuivelproducten de afscheiding van maagzuur verhogen;

- Vet vlees en vis - dit omvat varkensvlees, karper, makreel;

- ingeblikt voedsel - inclusief vlees, vis en ingeblikte groenten;

- Halfgekookte vleesproducten - vermijd worstjes, salami, pastrami, hotdogs, gerookt en gezouten vlees;

- Groenten - van alle variëteiten moeten uien, knoflook, maïs, tomaten en tomatensauzen, rapen, prei, champignons worden uitgesloten;

- Fruit - sinaasappels, mandarijnen, citroenen, grapefruit, limoen, kiwi, ananas, groene appel, bessen en gedroogd fruit zijn niet geschikt;

- Specerijen - zwarte en cayennepeper, knoflook, mosterd, komijn, curry, mierikswortel moeten hiervan worden uitgesloten;

- Dranken - alcohol, koffie, cacao, sterke thee, koolzuurhoudende en energiedrankjes, frisdranken mogen niet worden geconsumeerd;

- Koolhydraatrijk voedsel - afhankelijk van de reacties van het lichaam kunnen warm vers brood, volkoren broodsoorten, peulvruchtenvoedsel, quinoa, boekweit, tarwe, soja worden uitgesloten.

Voedingsmiddelen geschikt voor gastritis

Voedingsmiddelen die worden aanbevolen voor gastritis zijn mager vlees, sommige soorten fruit en groenten, magere zuivelproducten, eieren, noten, zaden, rijst en aardappelen.

- Vlees - mals rundvlees, magere kip en magere vis zoals snoek, forel, witte vis zijn geschikt;

- Fruit - bananen, appels, pompoen kunnen worden geconsumeerd;

- Groenten - geschikt zijn wortelen, broccoli, bloemkool, komkommers, courgettes, paprika's, avocado, spinazie, rapen, bieten;

- Eieren - zachtgekookte eieren, gepocheerde eieren, gestoomd zijn toegestaan;

- Magere zuivelproducten - de keuze is tussen witte kaas, melk en yoghurt;

- Vezel - oplosbare vezels zijn goed. Ze zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals appels, havermout, bananen, linzen, abrikozen, bosbessen, komkommers en wortelen. Oplosbare vezels vormen een beschermende gel in het spijsverteringskanaal die de maagwand beschermt;

Wat te eten met gastritis

- Koolhydraatrijk voedsel - rijst, aardappelen, pasta, haver, witbrood (niet vers), crackers hebben een goed effect op de maag in geval van gastritis;

- Probiotische voedingsmiddelen - dit zijn magere yoghurt, zuurkool, kefir;

- Zaden en noten - Walnoten, hazelnoten, amandelen, paranoten, macadamia, pijnboompitten, lijnzaad, chia, pompoenpitten en zonnebloempitten zijn goede opties.

Dieetvereisten

Duur van het regime - deze vraag hangt af van de symptomen, de duur van de ziekte, de oorzaak, gelijktijdige behandeling en andere factoren. Het is goed om het gastritis-regime te volgen gedurende ten minste 2-3 maanden nadat de symptomen zijn verdwenen.

Hittebehandeling van voedsel - gefrituurd voedsel moet worden vermeden. In plaats daarvan moet het worden bereid door te koken, te stoven of te bakken.

Goed kauwen - het is een must om goed te kauwen. In het geval van een ziekte, zoals gastritis, moet het voedsel bijzonder goed worden gekauwd, zodat het in een papperige vorm de maag binnendringt en het proces niet bemoeilijkt.

Maaltijdfrequentie - om het spijsverteringsstelsel niet te belasten, moet voedsel tegen gastritis met korte tussenpozen en in kleine hoeveelheden worden ingenomen. Het wordt aanbevolen om het voedsel in ten minste 4 maaltijden te verdelen, in het beste geval - 5-6 keer.

Vermijd jezelf uit te hongeren - langdurige periodes van niet eten gedurende de dag moeten worden beperkt.

Vermijd eten voor het slapengaan - eten voor het slapengaan is geen goed idee. Er moeten minimaal 2-3 uur zijn verstreken voor de laatste maaltijd.

Stress vermijden - stressvolle levensstijlen, het hectische leven van alledag, voeding en gezondheid zijn met elkaar verbonden. Angst, nerveuze spanning leiden tot verstoringen van de spijsvertering en gezondheid in het algemeen. In de stressmodus komen stresshormonen vrij, waardoor spijsverteringsfuncties op de achtergrond komen te liggen. In het geval van gastritis is er vaak een toename van pijn of een complicatie van de aandoening wanneer deze gepaard gaat met stress en angst.

Een holistische benadering die medicamenteuze behandeling, goede voeding en positieve veranderingen in levensstijl combineert, is de manier om de gastritis tegen te gaan. De principes van gezond eten en leven moeten worden afgestemd op de individuele kenmerken van het lichaam.

Lees meer: Desserts voor gastritis

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest