Bonapeti.nl»Glutenvrij voedsel

Glutenvrij voedsel

Plamena M.Plamena M.
Beginner
49
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Glutenvrij voedsel

Glutenin tolerantie wordt coeliakie genoemd. Het is een auto-immuunziekte. Het veroorzaakt atrofie van het slijmvlies van de dunne darm als je voedsel eet dat gluten en tarwe bevat. Een groeiend percentage van de mensheid heeft er last van. Coeliakie komt voor bij 1 op de 133 mensen.

Het slechte is dat veel mensen met deze ziekte zich niet laten testen. Daarom hebben jonge mensen vandaag de dag een vier keer grotere kans om coeliakie te ontwikkelen dan hun leeftijdsgenoten 60 jaar geleden.

Vanwege de groeiende trend van het percentage mensen dat op zoek is naar niet-tarwevoedsel en glutenvrije producten, beginnen steeds meer bedrijven aandacht aan deze factor te besteden.

In de afgelopen 3-4 jaar was er op de voedselmarkt nog steeds een tekort aan voedingsmiddelen en producten voor mensen met dit probleem. Tegenwoordig neemt de verscheidenheid aan voedingsmiddelen echter elke minuut toe. Er is een trend naar een steeds grotere verscheidenheid aan voedingsmiddelen, goederen, bedrijven en groente- en fruitwinkels die zich richten op mensen met tarwe- en gluten intolerantie. Dit vergemakkelijkt de diagnose van de getroffenen enorm, en helpt ook bij de voorbereiding van een passend coeliakie dieet.

Houd er bij het kiezen van uw menu rekening mee dat elk voedsel glutenvrij kan worden als het met gluten wordt bereid. De zekerste manier om dit te vermijden is door bewerkte voedingsmiddelen te consumeren. De onderstaande voedingsmiddelen zijn in hun natuurlijke staat en zijn glutenvrij.

Groenten

Groenten zijn glutenvrij

Groenten zijn het beste voor je. Het is goed om ze vers, gestoofd of gekookt te eten. Niet aanbevolen gepaneerd of gebakken. Controleer bij consumptie met sauzen vooraf of er geen gluten in de samenstelling zitten.

De veiligste groenten onder de glutenvrije voedingsmiddelen:

Artisjokken, rucola, asperges, avocado's, bonen, bieten, broccoli, spruitjes, bloemkool, kool, wortels, selderij, maïs, komkommers, aubergine, knoflook, sperziebonen, boerenkool, sla, champignons, okra, uien, peterselie, erwten, paprika, aardappelen, pompoen, radijs, spinazie, zoete aardappelen en rapen.

Fruit

Zowel groenten als fruit zijn glutenvrij. Nogmaals – als ze niet een of andere vorm van verwerking hebben ondergaan.

De rauwe en veiligste vruchten zijn:

Appels, abrikozen, bananen, bramen, bosbessen, guaves, meloen, kersen, veenbessen, kruisbessen, vijgen, kiwi's, citroenen, peren, mandarijnen, mango's, perziken, sinaasappels, passievruchten, papaja, watermeloenen, aardbeien, frambozen, pruimen , ananas.

Vlees

Kip is een glutenvrij voedsel

Vlees is ook glutenvrij. Je moet echter gepaneerd of gefrituurd vlees vermijden, en wees voorzichtig met sauzen; ze bevatten bijna allemaal gluten. De consumptie van gegrild, gebakken en gekookt vlees wordt aanbevolen. Je kunt het combineren met een zelfgemaakte glutenvrije saus of van glutenvrij meel.

Geschikte vleessoorten zijn:

Rundvlees, kip, geit, gans, varkensvlees, lamsvlees, kwartel, eend en konijnenvlees.

Zuivelproducten

Zuivelproducten zijn geschikt voor u: boter, kaas (behalve blauwe kaas), eieren, yoghurt en melk.

En aangezien graanproducten, zoals brood, meel, gebak en andere producten gemaakt van tarwe, gerst, rogge, haver, glutenvrij zijn, kun je ze vervangen door aardappelmeel, rijstmeel, boekweitmeel, maïs, lijnzaad, erwten, sojabonen en tapiocameel.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

3
50
40
31
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen