Bonapeti.nl»Wat te eten voor gezonde botten?

Wat te eten voor gezonde botten?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
189
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Calcium voor gezonde botten

Een ongezond voedingspatroon en een sedentaire levensstijl zijn de belangrijkste oorzaken van problemen met betrekking tot het botstelsel. Osteoporose is een skeletaandoening die wordt gekenmerkt door een lage densiteit en algemene verslechtering van botweefsel. Het is een ziekte van mondiaal belang en het wordt steeds groter. Het treft vooral vrouwen en de meest voorkomende oorzaak is de menopauze.

Welke elementen zijn nodig voor gezonde botten, uit welk voedsel moeten we ze halen? Dit zijn vragen van primair belang voor de gezondheid van het botsysteem, en dus van het hele lichaam.

Elementen die nodig zijn voor gezonde botten

Het belangrijkste voor de gezondheid van de botten zijn vitamine D en calcium. Ze gaan steevast naast elkaar. Het verwaarlozen van de gezondheid van de botten leidt tot rachitis, osteoporose en gemakkelijk breken bij vallen.

Calcium - Vitamine D begeleidt calcium naar de punten in het lichaam die het nodig hebben om de structuur te versterken en de functies van het lichaam te verbeteren. Goede bronnen van dit mineraal zijn: melk, kaas en andere zuivelproducten. Groenten zoals okra, broccoli, kool, ook voedsel zoals tofu, noten, volkoren meel, sardines.

De meeste mensen hebben ongeveer 800 milligram calcium per dag nodig en zwangere vrouwen iets meer, ongeveer 1200 milligram. De hoeveelheid calcium die door het lichaam wordt opgenomen, is verschillend en hangt af van de combinatie met vitamine D en ook van de juiste doseringsverdeling over de dag.

Vitamine D - het wordt verkregen uit zonlicht. Zonnebaden is daarom aan te raden. Een korte blootstelling aan de zon van mei tot september is voldoende om de nodige hoeveelheid vitamine D te verkrijgen. Om de werking van calcium te versterken, is het goed om vette vis, sardines, makreel, eieren, granen, lever, ei dooiers te eten.

Vis voor gezonde botten
Foto: 1

Magnesium - het lichaam heeft ook andere elementen nodig met een sleutelrol. Een daarvan is magnesium. Ongeveer 50 procent ervan bevindt zich in de botten. De beste bron van magnesium zijn pompoenpitten. Walnoten zijn een bron van alfa-linoleenzuur en omega-3-vetzuren, die botslijtage voorkomen. Paranoten bevatten ook goede hoeveelheden magnesium.

In groenten en fruit zijn calcium en magnesium in de juiste verhouding en wordt calcium volledig opgenomen. Donkergroene bladgroenten zijn extreem rijk aan calcium, magnesium en flavonoïden. Dat zijn broccoli, kool, waterkers, sla, zeewier en andere.

In koemelk is calcium veel meer dan magnesium. Als gevolg van deze verhouding wordt minder dan 10 procent van het calcium door het lichaam opgenomen. De calciumsupplementen die mensen nemen, zijn ook geen trefzekere oplossing voor de opname ervan. De natuur geeft ons natuurlijk calcium uit planten, dat het lichaam volledig opneemt. Vrijwel alle verse en rauwe groenten en fruit bevatten de nodige calcium. Hoe meer het lichaam alkaliseert en de noodzakelijke alkalische zuurbalans bereikt in een verhouding van 80/20, des te beter en beter opneembaar calcium zal de botten bereiken.

Vitamine K - voor de opname van calcium speelt vitamine K een zeer belangrijke rol. Het wordt aangetroffen in groene bladgroenten, meestal in kool.

Vitamine C - het eiwit dat een belangrijke bouwsteen voor botten is, wordt collageen genoemd. Het maakt botweefsel sterk en verhoogt de weerstand tegen fysieke belastingen. Vitamine C helpt het lichaam dit belangrijke eiwit te produceren. Sinaasappels, kiwi's, tomaten, paprika's, aardappelen en groene groenten zijn de beste bronnen van vitamine C. Collageen kan ook worden verkregen uit runderbouillon, geleiproducten en hoofdkaas.

IJzer - een ander element dat het lichaam helpt bij de aanmaak van collageen en botherstel. Het levert zuurstof aan alle weefsels en is daarom essentieel bij het herstel van bottrauma. Goede bronnen ervan zijn rood vlees, kip en kalkoen, vette vis, eieren, gedroogd fruit, groene bladgroenten, volkorenproducten.

Kalium - handhaaft de normale balans van calcium en vermindert de verwijdering ervan uit het lichaam via de urine. Bronnen van kalium zijn bananen, sinaasappelsap, aardappelen, noten, zaden, vis, vlees en melk.

Belangrijke stappen om gezonde botten te behouden door middel van voedsel

- Ontgifting van het lichaam gedurende een periode van 3 tot 20 dagen per seizoen en goede voeding. Verse, seizoensgebonden en goed gerijpte groenten en fruit moeten worden geconsumeerd. Het kan geen kwaad als men gedurende zo'n periode alleen fruit, groenten en hun sappen consumeert.

- De belangrijkste voedselgroepen in het dagmenu zouden 60-65 procent groenten en fruit moeten zijn, 10 procent gestoofde groenten, 10-15 procent bonen en granen, 5 procent vet, 10 procent spruiten. Het wordt aanbevolen om maximaal 2-3 keer per week dierlijke producten in de juiste combinatie te consumeren - slechts 1 soort dierlijk product met groene salade.

- Uitsluiting van eventuele dierlijke producten voor een bepaalde periode. Dit kan variëren van 2 tot 6 maanden per jaar. Het doel is om het lichaam de kans te geven te ontladen en te regenereren en de botten te versterken.

- Het consumeren van voedingsmiddelen met een hoge kwaliteit en opneembaar calcium: waterkers, Chinese kool, paardenbloem, rapen, rucola, okra, broccoli, sperziebonen, peterselie, sla, sinaasappels, rozijnen, mandarijnen, kiwi, bosbessen, kelp, amandelen, Paranoot, sesamzaad, amarant, quinoa, etc.

Voeding voor gezonde botten

- Beweging en meer tijd doorbrengen in de natuur.

Het blijkt dat voedsel altijd in harmonie is met andere factoren die van invloed zijn op de juiste houding ten opzichte van de algehele gezondheid, waaronder botten, zoals lichaamsbeweging, onthouding en goed doordachte diëten. Eet het juiste voedsel voor gezonde botten en krijg de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om je goed te voelen.

Te vermijden voedingsmiddelen om gezonde botten te behouden

- Alcohol - het verwijdert het noodzakelijke calcium uit het lichaam. Dit verhoogt het risico op ernstige breuken bij een val.

- Zout - grote hoeveelheden zout leiden tot verlies van calcium, dat wordt uitgescheiden in de urine. Daarom wordt meer dan 6 gram zout per dag als schadelijk beschouwd.

- Koffie - veel cafeïne, d.w.z. meer dan 4 kopjes sterke koffie per dag, vertraagt ​​de botgenezing. Het is ook een diureticum dat calcium uit het lichaam verwijdert. Thee heeft ook zulke eigenschappen.

De rol van voeding bij de gezondheid van de botten

Voedsel voor ons lichaam is brandstof ervoor, maar ook een basis voor onze gezondheid en ons welzijn. Sommige voedingsmiddelen zijn heilzaam, andere veroorzaken ontstekingen en irritatie. Voedingsmiddelen die ontstekingen voorkomen, spelen ook een rol bij het versterken van weefsels en het opbouwen van een sterkere botdichtheid. Deze voedingsmiddelen beschermen de gewrichten, voorkomen blessures en voorkomen pijn.

Het is belangrijk om de behoeften van het lichaam te kennen met betrekking tot het voedsel dat het nodig heeft, vooral tijdens periodes die stressvol zijn voor het lichaam - zwangerschap, menopauze, puberteit. Een dergelijke periode vereist veel aandacht voor botgezondheidsvoeding om blessures te voorkomen die langzaam en moeilijk te genezen en soms onmogelijk te genezen zijn. Voedsel kan u veel zorgen besparen en is een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen botziekten.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest