Bonapeti.nl»De gezonde eigenschappen van zwarte bessen

De gezonde eigenschappen van zwarte bessen

MarinaMarina
Beginner
7
Jouke Bottema
Vertaald door
Jouke Bottema
Gezondheidsvoordelen van zwarte bessen

Zwarte bessen hebben een zoetzure smaak, vergelijkbaar met zwarte druiven. De vruchten groeien in trossen en hebben een donkere schil, met daaronder een geleiachtige groene massa. Ze groeien aan een kleine struik waarvan wordt aangenomen dat deze afkomstig is uit Groot-Brittannië.

Zwarte bessen zijn zeer rijk aan B-vitamines, vitamine C en belangrijke mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink. 100 gram ervan voorziet in 300% van de dagelijkse vitamine C-behoefte.

Druiven bevatten ook vezels, aminozuren en essentiële vetzuren. Zwarte bessen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs gebruikt als vervanging voor sinaasappels en bevatten vier keer meer vitamine C.

Er wordt aangenomen dat zwarte bessen al vanaf een jonge leeftijd erg gezond zijn, en onderzoeken tonen aan dat ze het optreden van atopische dermatitis (huidziekte) verminderen.

De vruchten van deze struik dienden al in de middeleeuwen als medicijn op de Britse eilanden en stonden bekend om hun vermogen om nierstenen en leveraandoeningen te behandelen. Als zwarte bessensiroop wordt gemaakt, zou dit heel goed zijn tegen hoest en longziekten.

Zwarte bessensap

Deze kleine bes is als een multivitamine vanwege de overvloed aan vitamine A, B en C, evenals kalium, magnesium, ijzer, fosfor, zink en zelfs calcium. Ze zijn ook rijk aan essentiële vetzuren.

Bovendien zijn zwarte bessen rijk aan flavonoïden, die de werking van de bloedvaten ondersteunen en het slechte LDL-cholesterol verlagen. Ze zijn geschikt voor mensen met een verhoogd risico op trombose, omdat de vruchten de vorming van bloedstolsels voorkomen.

Zwarte bessensap bevat een bepaald polysacharide dat het immunsysteem stimuleert. Uit onderzoek op dit gebied blijkt dat het cytotoxische (giftig voor schadelijke cellen) eigenschappen heeft tegen tumorcellen.

Deze vrucht is ook bijzonder gezond vanwege het vermogen om de verouderingsprocessen in het lichaam te vertragen. Een grote hoeveelheid vitamine C vertraagt bijvoorbeeld de snelheid waarmee het haar grijs wordt evenals het verschijnen van rimpels.

De antioxidanten in zwarte bessen hebben ook een positief effect op de gezondheid van de ogen en voorkomen het optreden van staar (gordijnen), die optreden als gevolg van de ophoping van geoxideerde eiwitten in de pupil van het oog, waardoor de penetratie van licht wordt voorkomen.

Andere onderzoeken wijzen ook uit dat zwarte bessensap een gunstig effect heeft op neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer.

Zwarte bessen dienen ook als remedie voor urineweginfecties, zoals blaasontsteking (het binnendringen van bacteriën in de blaas).

Behalve heel gezond zijn zwarte bessen ook nog eens best lekker;

- desserts met zwarte bessen;

- zwarte bessenkoekjes.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest