Bonapeti.nl»Wat te eten als je maagzuur hebt?

Wat te eten als je maagzuur hebt?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
177
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Goede voeding voor brandend maagzuur

Maagzuur is iets dat veel mensen hebben ervaren na het eten. Dit is een onaangenaam gevoel gerelateerd aan het spijsverteringsstelsel, wat tot uiting komt in de terugkeer van zoute en zure maaginhoud terug in de slokdarm. De medische term voor deze ziekte is gastro-oesofageale refluxziekte of GORZ.

Maagzuur treft ongeveer 2/3 van de volwassen bevolking tussen 35 - 65 jaar en het percentage vrouwen dat lijdt aan GORZ is hoger dan dat van mannen.

Brandend maagzuur is een ziekte die op zichzelf niet ernstig is, maar als het onbehandeld blijft, kan het leiden tot ernstiger ziekten zoals ontstekingen, zweren en zelfs kanker van de slokdarm.

Hoewel het een bekende aandoening is, wordt begrip van het proces meestal over het hoofd gezien en dit is nodig om de noodzaak van adequate maatregelen om het probleem op te lossen te begrijpen.

Definiëren van brandend maagzuur

Wanneer het spijsverteringssysteem in een normaal ritme werkt, gaat voedsel door de slokdarm en bereikt het de maag via een klep die de slokdarmsfincter wordt genoemd. Als het systeem goed werkt, gaat de klep open als we eten en nadat het voedsel de maag is binnengekomen, sluit het.

Zuren en enzymen breken het geconsumeerde voedsel af voordat het de darmen bereikt. Bij reflux werkt het spijsverteringssysteem niet goed en gaat de eenrichtingsklep open, waardoor gedeeltelijk verteerde maaginhoud en zuren terug kunnen stromen in de slokdarm.

Dit veroorzaakt onaangename gewaarwordingen die de meeste mensen kennen: brandend gevoel op de borst, brandend maagzuur in het bovenste deel van de maag dat de keel bereikt en een gevoel van zure smaak in de mond, evenals frequent boeren. In de geneeskunde wordt dit GERD genoemd.

Voedingszuurgraad en maagzuur

brandend maagzuur

In de chemie is "pH" een schaal die het zuur-basegehalte van voedingsmiddelen bepaalt. Deze schaal heeft een bereik van 0 tot 14, waarbij 7 de neutrale limiet is.

Voedingsmiddelen onder pH7 zijn zuur, die gelijk aan pH7 zijn neutraal en die boven pH7 worden alkalisch genoemd. Hoe dichter bij nul de pH-waarde van een levensmiddel, hoe zuurder het is, en hoe dichter bij 14 de pH, hoe alkalischer het is.

De zuur-base schaal is een tabel waarin elke volgende of vorige waarde respectievelijk 10 keer groter of 10 keer kleiner is dan de vorige.

Het menselijk lichaam onderhoudt een constante zuur-alkalische omgeving, die in het bereik van pH 7, 35 - 7, 45 ligt.

Voedingsmiddelen met een hoge zuurgraad veroorzaken geen GORZ, maar dergelijke voedingsmiddelen kunnen de symptomen van reeds ontwikkelde reflux verergeren.

Het wordt aanbevolen dat mensen die aan GORZ lijden een geschikt dieet volgen om hun aandoening te verlichten. Het moet bestaan uit voedingsmiddelen die goed werken tegen maagzuur. Hier zijn welke voedingsmiddelen goed zijn en welke te vermijden.

Groenten geschikt voor brandend maagzuur

Groente tegen maagzuur

Groenten, vooral bladgroenten, zijn een goede voedingskeuze die de symptomen van gastro-oesofageale reflux verlicht. Ze bevatten veel vezels, met een uitstekende werking tegen zuren.

Dit geldt niet voor vers geperste sappen, die bevatten veel suiker en weinig vezels.

Aanbevolen groenten zijn selderij, broccoli, bloemkool, asperges, gember, aardappelen, komkommers, boerenkool, spruitjes, spinazie, peterselie.

Te vermijden zijn uien, knoflook, tomaten, gebakken groenten, gebakken aardappelen, groentesappen.

Fruit geschikt voor brandend maagzuur

Fruit is net als groenten rijk aan vezels. Ze verbeteren de functie van het maagdarmkanaal en elimineren maagzuren. Citrusvruchten produceren echter meer zoutzuur en verergeren de symptomen van gastro-oesofageale reflux.

Aanbevolen fruit zijn bananen, meloenen, appels, peren, wilde bessen, perziken, avocado's.

Gecontra-indiceerd fruit zijn citroenen, sinaasappels, limoenen, grapefruit, ananas, mandarijnen.

Vlees-, vis- en eiwitrijk voedsel geschikt voor brandend maagzuur

Gezonde vis

Mals vlees, vis en eieren zijn voedingsmiddelen die minder vet en meer eiwitten bevatten. Deze voedingsmiddelen verbeteren de symptomen van brandend maagzuur.

Bewerkt, vet en gefrituurd vlees zijn niet geschikt, omdat ze veel verzadigd vet bevatten en meer brandend maagzuur veroorzaken.

Aanbevolen vleesgerechten zijn kip, kalkoen, mals varkensvlees, mals kalfsvlees en witte vis, zalm, forel, kreeft en garnalen van zeevruchtendelicatessen.

Gecontra-indiceerd voedsel is gebakken eieren en vlees, gebakken vis, hamburgers, doners, worstjes.

Granen geschikt voor brandend maagzuur

Granen, vooral volle granen, verlichten de symptomen van gastro-oesofageale reflux. Deze voedingsmiddelen bevatten veel oplosbare en onoplosbare vezels en ze absorberen een deel van de maagzuren.

Aanbevolen granen zijn zilvervliesrijst, volkorenbrood, couscous, bulgur, havermout, quinoa, bruine pasta, pannenkoeken, cornflakes, wafels en krakelingen.

U moet witbrood, taarten, kaasgebak, milinki, donuts, croissants, koekjes, muffins, pizza vermijden.

Zuivelproducten geschikt voor brandend maagzuur

Melk en zuivelproducten zijn een rijke bron van calcium, vitamine D en eiwitten.

De consumptie van zuivelproducten verbetert de symptomen van brandend maagzuur, maar dit geldt voor magere producten.

Volle melk en zuivelproducten bevatten grotere hoeveelheden verzadigd vet, wat kan leiden tot gastro-oesofageale reflux.

Magere yoghurt is een zeer goede voedselkeuze voor brandend maagzuur. Het bevat veel probiotica die de functies van het spijsverteringsstelsel verbeteren.

Aanbevolen zuivelproducten zijn magere melk, yoghurt, witte kaas, sojamelk, tofu en volle versies van deze zuivelproducten zijn gecontra-indiceerd.

Peulvruchten geschikt bij brandend maagzuur

Dieet brandend maagzuur

Peulvruchten bevatten veel oplosbare en onoplosbare vezels, mineralen, vitamines en eiwitten. Hun consumptie verbetert de symptomen van zure terugvloeiing.

Gefrituurde peulvruchten moeten worden vermeden.

Aanbevolen peulvruchten zijn bonen, linzen, kikkererwten, erwten, sojabonen.

Vetten geschikt bij brandend maagzuur

Het eten van voedsel dat rijk is aan vet is gecontra-indiceerd voor brandend maagzuur. Toch zijn de belangrijkste boosdoeners verzadigd vet en transvet.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan onverzadigde vetten, zoals vette vis, plantaardige oliën, noten en zaden, zijn veilig voor de meeste mensen die last hebben van brandend maagzuur.

Aanbevolen vetten zijn onverzadigde, plantaardige vetten, olijfolie, sesamolie, lijnzaad, walnoten.

Gecontra-indiceerde vetten zijn verzadigde, transvetten, boter, margarine, roomkaas.

Suiker en hartige producten geschikt bij brandend maagzuur

De meeste zoete en hartige producten bevatten grote hoeveelheden geraffineerde suiker, zout, verzadigd vet en transvet.

Deze voedingsmiddelen behoren tot de meest schadelijke voor brandend maagzuur en voor de algehele gezondheid.

Aanbevolen voedingsmiddelen zijn honing, zelfgemaakte jam, gelei, magere room en desserts.

Gecontra-indiceerde voedingsmiddelen zijn cakes, chocolaatjes, koekjes, kauwgom, pepermuntjes, chips en crackers.

Drankjes tegen brandend maagzuur

Cafeïnevrije dranken, water en kruidenthee zijn veilig voor brandend maagzuur en verlichten de symptomen van brandend maagzuur.

Cafeïnehoudende dranken, muntthee en alcoholische dranken moeten worden vermeden, ze verergeren de symptomen van gastro-oesofageale reflux.

Aanbevolen dranken zijn water, kruidenthee, cafeïnevrije koffie en thee.

Gecontra-indiceerde dranken zijn koffie, zwarte thee, muntthee, warme chocolademelk, vruchtensappen, alcohol.

Hoewel het als een chronische ziekte wordt beschouwd, is gastro-oesofageale refluxziekte behandelbaar. Afhankelijk van de voortgang van de ziekte kan brandend maagzuur worden overwonnen door middel van goede voeding en een gezonde levensstijl. Het omvat het handhaven van een optimaal gewicht, gezond eten, lichaamsbeweging, het vermijden van alcohol en roken.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest