Bonapeti.nl»Wat te eten bij osteoporose?

Wat te eten bij osteoporose?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
189
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
витамин Д при остеопороза
Foto: 1

Voedingsdieet maakt deel uit van de behandeling van sommige ziekten, voornamelijk van het spijsverteringsstelsel en dat weet iedereen. Bij andere gezondheidsproblemen lijkt voedsel niet tot de belangrijkste punten te behoren bij het beheersen van de symptomen. Een van die ziekten is osteoporose, die het botsysteem aantast.

Sterker nog, dit is niet waar, want ook bij dergelijke klachten is voeding essentieel om het gezondheidsprobleem aan te pakken. Om een ​​verband te leggen tussen een bepaalde ziekte en het noodzakelijke voedingspatroon, moet men de essentie van de ziekte kennen en de vereisten die daarbij horen.

De essentie van de ziekte osteoporose

Osteoporose is een ziekte van botweefsel. Hiermee worden de botten erg fragiel en broos, zelfs bij lichte fysieke inspanning. De botmineraaldichtheid neemt af en dit leidt tot ernstige fracturen van de ledematen, de nek van het dijbeen en de wervelkolom.

Redenen voor de ziekte kunnen genetisch zijn - de aanwezigheid van een familiale aanleg suggereert een dergelijke ontwikkeling, evenals roken, overmatig alcoholgebruik, lage calciuminname, vitamine D-tekort, problemen met de stofwisseling in het lichaam, een sedentaire levensstijl.

Het diagnosticeren van osteoporose is niet moeilijk. Het grootste probleem is dat dit meestal gebeurt als de ziekte al in een vergevorderd stadium is. Daarom wordt osteoporose ook wel de stille ziekte genoemd. Tot de symptomen van osteoporose behoren kromming van de wervelkolom en het verschijnen van gewrichts- en lage rugpijn 's nachts.

Door de verminderde hoeveelheid calcium in het lichaam wordt de vernietiging van botweefsel en een verandering in de structuur van de botten waargenomen, wat duidelijk tot uiting komt. Dientengevolge treden talloze barsten en gebroken botten op.

In het geval van frequente pijn in de wervelkolom, gewrichten, onderrug 's nachts, moet een botdichtheidstest worden uitgevoerd door een specialist.

остеопороза

Diagnose van osteoporose vereist een foto van de wervelkolom, een analyse van de hoeveelheid calcium en fosfor in het lichaam, evenals een onderzoek van een apparaat voor het meten van de botdichtheid.

De diagnose osteoporose vereist onmiddellijke behandeling om de progressie van de ziekte te stoppen. Naast de medicijnen die de behandelend specialist voorschrijft, speelt de juiste voeding een grote rol in de behandeling. Het leidt tot een verbetering van de conditie van de botten.

Het belangrijkste is dat de patiënt zich houdt aan de algemene voedingsregels die verband houden met deze ziekte, ze zullen hen helpen het calciumgehalte in het bloed te behouden en te verhogen, en het metabolisme in het lichaam te herstellen.

Voedingsmiddelen geschikt voor osteoporose

Calcium is nodig om de botsterkte te behouden. Daarom is de consumptie van melk, zuivelproducten, vis, vlees, eieren en peulvruchten, die rijk zijn aan eiwitten, fytohormonen en calcium, een belangrijke aanbeveling. Peulvruchten die heilzaam zijn bij osteoporose zijn: bonen, erwten, linzen, kikkererwten, johannesbrood, sojabonen, pinda's.

Gunstige sporenelementen kunnen worden gevonden in donkergroene groenten, rauw of gekookt, evenals in verse peterselie, selderij, mierikswortelbladeren, wortelen, kool, courgette, broccoli, knoflook en lentesalades, die helpen en een gunstige invloed hebben op de sterkte van het botsysteem.

Niet minder belangrijk is de combinatie van voedingsmiddelen die de stabiele toestand van het botsysteem in stand houdt. Een geweldige natuurlijke combinatie van superfoods is sesamzaad en honing, die samen een uiterst heilzame voedingsmix vormen voor botsterkte.

Calcium, dat in sesamzaad zit, ondersteunt botten. Ook beschermt het consumeren van voedsel met vitamine D tegen osteoporose, maar het moet bekend zijn dat ze niet alleen mogen worden gebruikt voor de preventie en behandeling van de ziekte. Ze zijn eerder een toevoeging in de preventie en behandeling van osteoporose.

Het lichaam heeft vitamine D nodig om calcium op te nemen en te verwerken.

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon, maakt het lichaam vitamine D aan, maar een redelijke blootstelling aan de zon wordt aanbevolen om huidkankerproblemen te voorkomen.

Zeer belangrijk voor de preventie van osteoporose is de consumptie van noten en zaden, of het nu gaat om zonnebloempitten, pompoenpitten, hazelnoten, cashewnoten of amandelen.

хранене при остеопороза

Voor de preventie van deze bijzonder gevaarlijke ziekte, en als deze is vastgesteld, moet de behandeling worden uitgevoerd door een goede specialist die ook advies geeft over het voedingsdieet.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen die de botten ondersteunen

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en vitamine D zijn bijzonder heilzaam voor de botdichtheid.

Naast deze bewezen voedingsstoffen zijn de volgende micronutriënten van groot belang voor de preventie en behandeling van osteoporose: vitamine C, magnesium en kalium. Ze worden op natuurlijke wijze via voedsel verkregen. Jij hebt nodig:

- Groene bladgroenten;

- Kool;

- Bloemkool;

- Citrusvrucht;

- Komkommer;

- Vis.

Calcium zit niet alleen in zuivelproducten, maar ook in andere voedingsmiddelen, zoals donkergroene bladgroenten.

Regelmatige consumptie van elke soort kool, inclusief spruitjes, Chinese, bloemkool of broccoli, zijn allemaal rijk aan calcium, wat het risico op osteoporose vermindert.

We weten allemaal dat citrusvruchten een rijke bron van vitamine C zijn, maar er moet ook rekening mee worden gehouden dat deze vitamine een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van botziekte, of beter gezegd, botverdunning.

Dit komt omdat vitamine C nodig is voor de aanmaak van collageen, dat botten, spieren, pezen en kraakbeen bindt en ondersteunt. Een stof genaamd fibreus eiwit is de bescherming van de botten.

Vitamines krijgen bij osteoporose is essentieel om de ziekte onder controle te krijgen. Ze versterken de immuniteit en spelen een belangrijke rol bij ziektebestrijding.

Komkommer bevat vitamine C, A, B1, B2 en is daarom een ​​goede keuze. Het is ook een uitstekend diureticum en helpt het lichaam zich te ontdoen van gifstoffen. Voorziet het lichaam van magnesium, kalium en siliciumdioxide, belangrijk voor de gezondheid van bindweefsels in spieren, pezen, kraakbeen. De schil bevat vitamine A.

Vis bevat omega-3-vetzuren, die botten en gewrichten versterken en ook goed zijn voor het cardiovasculaire systeem.

Veel soorten vette vis zijn rijk aan vitamine D, dat de botten helpt calcium op te nemen. Zulke vissen zijn: makreel, karper, zilverkarper en tonijn.

Vleesproducten zijn niet de meest gunstige optie voor osteoporose, maar het lichaam heeft nog steeds vlees nodig. Kalkoen is een goede keuze omdat het minder vet bevat. Zelfgemaakt gedroogd vlees is ook erg gezond, ze worden ook door sommige specialisten aanbevolen.

Schadelijk voedsel voor osteoporose dat van het menu moet worden geweerd

Witte bloem, koekjes, witte suiker en transvetten zijn bijzonder schadelijk voor botten en moeten worden vermeden.

Ook gerookt vlees en worst - het is wenselijk om ze te vergeten, dit omvat ook roken, wat ook een nadelig effect heeft op de botten.

Overmatig gebruik van alcohol en koffie is schadelijk voor de gezondheid van de botten omdat het ook de uitscheiding van calcium via de urine verhoogt.

Zout, in onbeperkte hoeveelheden geconsumeerd, kan de botten ernstig beschadigen omdat het natrium bevat, dat ook de verwijdering van calcium uit het lichaam stimuleert. Technologisch bewerkte voedingsmiddelen verzadigd met transvetten doen de botten geen goed, en daarom is kant-en-klaar voedsel geen optie om te eten. Zelfgemaakte maaltijden kunnen de ziekte met succes onder controle krijgen.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest