Bonapeti.nl»Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
177
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Lactose-intolerantie

Melk en zuivelproducten behoren vanaf de geboorte tot aan de dood tot de belangrijkste voedingsmiddelen op het menu van de mens. Het is al sinds mensenheugenis een hoofdvoedsel voor de mens.

Sommige mensen kunnen deze voedingsproducten echter niet consumeren en daarom zullen we het hebben over lactose-intolerantie.

Wat is deze aandoening en hoe kunnen we ermee omgaan?

Lactose en lactose-intolerantie

Lactose is de belangrijkste suiker in melk. Het is alleen hierin te vinden en zijn producten - kaas, gele kaas, kwark. Om verteerd te worden, heeft lactose de aanwezigheid van een enzym nodig - lactase. Lactase wordt geproduceerd in de dunne darm en breekt lactose uit voedingsproducten af ​​in 2 andere suikers - glucose en galactose. Ze worden gemakkelijk opgenomen door het darmkanaal.

Soms maakt het lichaam niet voldoende lactase aan en dan treedt lactose-intolerantie op. Het komt tot uiting in het onvermogen van het lichaam om lactose volledig te verteren vanwege een tekort aan lactase geproduceerd door de dunne darm.

Deze onverteerde hoeveelheden vallen in de dikke darm, waar ze fermenteren en onplezierige sensaties produceren - diarree, pijn, opgeblazen gevoel en gasvorming. De zaken liggen ingewikkeld, omdat er een overlap is van de symptomen van lactose-intolerantie met die van een andere ziekte - het prikkelbare darm syndroom - die dezelfde symptomen heeft. Nog een reden, die volkomen verwarrend is: lactose-intolerantie kan gemakkelijk worden aangezien voor allergie voor melkeiwitten.

Bij de allergie voor melkeiwitten zijn er echter stoornissen in het immuunsysteem, die spijsverteringsproblemen veroorzaken, maar er zijn ook ademhalings- en dermatologische problemen - hoesten, niezen, netelroos, eczeem.

Lactose-intolerantie vormt geen risico op complicaties, in tegenstelling tot melkeiwitallergie.

Tegenwoordig wordt bijna 75% van de volwassen wereldbevolking gekenmerkt door een afname van de activiteit van het lactase enzym. Ontstaan ​​van lactose insufficiëntie na de kindertijd is een aandoening die vooral kenmerkend is voor mensen van het West-Europese type, sommige Aziaten en de meeste Afrikanen. Lactose-intolerantie die bij zuigelingen wordt vastgesteld, is te wijten aan genetische factoren.

Korte geschiedenis van de aandoening lactose-intolerantie

Er zijn berichten dat deze spijsverteringsstoornis voor het eerst werd beschreven door Hippocrates. Hij heeft het over een aandoening waarbij patiënten klagen over indigestie na het nuttigen van melk. Pas in de twintigste eeuw werd deze aandoening echter in detail beschreven en bestudeerd.

Volgens wetenschappers vond in de oudheid een chromosoommutatie plaats, waardoor het regulerende eiwit dat de productie van het lactase enzym op volwassen leeftijd onderdrukt, niet meer werkte.

Vormen van lactose-intolerantie

Symptomen van lactose-intolerantie

Er zijn aangeboren en verworven vormen van lactose-intolerantie. De primaire is kenmerkend voor de primaire leeftijd - bij pasgeborenen en jonge kinderen, terwijl de secundaire leeftijd volwassenen treft.

Lactose-intolerantie bij pasgeborenen en jonge kinderen

Lactosedeficiëntie kan onmiddellijk na de geboorte als een aangeboren probleem verschijnen en dan verschijnen de symptomen zeer snel. Aangenomen wordt dat de oorzaak ligt in de mutatie van een gen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van lactase. De aandoening is zeldzaam.

De aanwezigheid ervan resulteert in een tijdelijk tekort aan lactase, wat tot uiting komt in het onvermogen van het lichaam om de melksuiker van galactose en glucose te assimileren vanwege de onvoldoende hoeveelheid lactase.

Het resultaat is dat de onverteerde lactose de dikke darm binnendringt en de bacteriën daar melkzuur, koolstofdioxide en waterstof vormen. De darmwanden zwellen op en dit veroorzaakt spasmen en pijn bij de baby. Deze intolerantie is echter tijdelijk en is te wijten aan het onvolmaakte spijsverteringssysteem en de inname van alleen lactose als hoofdbestanddeel van moedermelk en zuigelingenvoeding.

Secundaire lactose-intolerantie

Secundaire lactose-intolerantie is niet het gevolg van verminderde productie van lactase als gevolg van enzymdeficiëntie, maar is een bijwerking van een andere ziekte. Het komt meestal voor wanneer het darmepitheel wordt beschadigd door het nemen van antibiotica en cytostatica of ziekten van het spijsverteringsstelsel zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, inflammatoire gastro-enteritis, glutenintolerantie en andere. Deze secundaire lactose-intolerantie kan omkeerbaar zijn, aangezien zodra het darmepitheel regenereert, er verbetering zal optreden.

Symptomen van lactose-intolerantie

Symptomen van lactose-intolerantie verschijnen een half uur tot 2 uur na consumptie van zuivelproducten. De symptomen zijn als volgt:

- Spierkrampen;

- Misselijkheid;

- Verhoging van de zuurgraad;

- Diarree;

- Intestinale winderigheid;

- Gassen;

- Verhoogde druk in de dikke darm.

We kunnen op 2 manieren controleren of we last hebben van lactose-intolerantie. De eerste is de inname van melk op een lege maag. Als er binnen 30 minuten tot 2 uur geen reactie optreedt, is het antwoord negatief. Deze intolerantie kan ook worden gecontroleerd als kaas of kwark wordt geconsumeerd. Alle eiwitten in melk zitten ook in deze producten.

Medische tests worden uitgevoerd in een ziekenhuisomgeving en de resultaten zijn nauwkeurig.

Hoe wordt lactose-intolerantie onder controle gehouden?

Lactose vrije producten

Controle komt van nature door voedsel. Allereerst moet iedereen weten welke voedingsmiddelen lactose bevatten en voedingsmiddelen met melksuiker vermijden. Dit zijn in de eerste plaats zuivelproducten - kaas, gele kaas, kwark. Ze zijn echter niet de enigen op deze lijst.

Lactose wordt gebruikt bij het bakken van brood om de heerlijke bruine korst te produceren.

In de zoetwarenindustrie wordt het gebruikt om snoep, koekjes en andere zoetigheden te produceren.

Zelfs bij vleesproducten zit lactose om de bittere en zoute smaak te verwijderen en de houdbaarheid te verlengen.

Het wordt toegevoegd aan alcoholische dranken om de smaak te verzachten.

In veel medicijnen is ongeveer 20% lactose.

Lactosedeficiëntie wordt onder controle gehouden met voedingssupplementen die het enzym bevatten.

Behandeling van lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie is meestal niet te genezen. Een lactose-intolerantiedieet, met uitzondering van lactose bevattende voedingsmiddelen, wordt gehandhaafd.

Wat zijn voedselvervangers voor lactose-intolerantie?

Lactosevrije melkvervangers

Melkalternatieven zijn er in overvloed en heerlijk. Ze zijn meestal plantaardig. Sojamelk, amandelmelk, notenmelk - dit zijn allemaal uitstekende alternatieven voor koemelk. Kokos en havermelk hebben een delicate en lichte smaak. Deze soorten melk bevatten meestal geen calcium, maar wel vitamines en mineralen. Amandelmelk bevat magnesium en vitamine E en rijstmelk bevat vitamine B12. Ook hennepmelk en speltmelk zouden op het menu van zo'n dieet moeten staan.

Yoghurtvervangers

Veganistische cashewkaas

Kokosyoghurt is een exotisch alternatief voor dierlijke producten, maar het is onverwacht lekker. Andere opties zijn sojayoghurt, amandelyoghurt, cashew-yoghurt en andere.

Botervervangers

Qua smaak en textuur is amandelboter de beste. Het is licht, met een aangename textuur. Olijfolie en kokosolie zijn goed voor het koken, bakken, stoven en op smaak brengen van voedsel. Avocado olie is goed voor salades en dressings.

Kaasvervangers

Notenkazen zijn een geweldig veganistisch alternatief. Mensen genieten van kokoskaas en cashewkaas. Ze zorgen voor de nodige eiwitten en hebben een aangename zilte smaak.

IJsvervangers

Veganistische ijsjes zijn nu heel divers. Kokosmelk kan eraan worden toegevoegd voor een romige textuur.

Calcium, dat in deze diëten ontbreekt, haal je uit groene bladgroenten en vitamine D en K uit spinazie, brandnetels, rapen, broccoli en volle granen.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Gerelateerde recepten