Bonapeti.nl»Hoe maak je rijstmelk?

Hoe maak je rijstmelk?

Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Rijstmelk

Rijstmelk is buitengewoon gunstig voor de gezondheid. Het is echter niet zo'n populair product en wordt vooral gedronken door vegetariërs en mensen met lactose-intolerantie. Het is een voedingsmiddel dat rijk is aan vitaminen en mineralen. Het helpt slechte cholesterol te verlagen, ondersteunt het hart, stimuleert het immuunsysteem en kan zelfs dienen als een exfoliant voor de huid. Het beste van alles is dat je het gemakkelijk zelf thuis kunt bereiden.

Rijstmelk wordt gemaakt van gekookte rijst (wit of bruin) en kan indien gewenst licht gezoet worden. Anders heeft rijstmelk zelf een bepaalde lichtzoete smaak, die voortkomt uit de natuurlijke enzymatische processen wanneer koolhydraten worden omgezet in suikers. Vergeleken met koemelk heeft rijstmelk veel meer bruikbare koolhydraten en tegelijkertijd een veel lager vetgehalte.

Rijstmelk kan worden gevonden en gekocht in grote hypermarkten op afdeling met de producten voor dieet. Zelfgemaakte rijstmelk heeft echter veel meer voordelen dan uit de winkel. De belangrijkste reden hiervoor is dat er geen schadelijke conserveermiddelen zitten in de melk die je zelf bereidt en dat het tegelijkertijd dezelfde gezonde eigenschappen heeft als wat er in de winkel wordt aangeboden.

Om een ​​halve liter melk te bereiden heb je maar één liter water, 125 gram rijst en 1 stokje vanille of kaneel (naar keuze) nodig.

De bereiding zelf is eenvoudig. Doe de ingrediënten in een pan en zet het fornuis op een matige temperatuur tot de rijst zacht wordt. Haal de pan van het vuur en wacht tot het water is afgekoeld. Verwijder het vanille- of kaneelstokje.

Melk

Doe al het andere in een blender. Meng goed en laat het mengsel ongeveer een uur staan. Dan moet je het door meerdere kaasdoeken filteren.

De melk is klaar. Het wordt aanbevolen om het in glazen flessen in de koelkast te bewaren. Het rijstmelkproduct is langer houdbaar dan echte melk.

Met rijstmelk raden we aan om het volgende te bereiden:

- heerlijke veganistische pannenkoeken;

- veganistische cake;

- of andere gezonde toetjes;

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

4
50
41
30
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen