Bonapeti.nl»De populairste Aziatische kruiden

De populairste Aziatische kruiden

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Beginner
54
Jouke Bottema
Vertaald door
Jouke Bottema
De populairste Aziatische kruiden

De Aziatische keuken is een mix van aroma's en smaken die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Er is bijna niemand die niet de Japanse specialiteit sushi, Chinese rijst of de delicatessen uit de Indiase keuken heeft geprobeerd. De unieke smaak van de Aziatische keuken is vooral te danken aan het vakkundige gebruik van de kruiden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Gember - De meestal verse wortel van deze specerij wordt zowel gebruikt voor vis- en vleesgerechten als voor salades. Ingelegde gember wordt ook vaak gebruikt.

Basilicum - Er zijn verschillende soorten van dit kruid die qua smaak en gebruik verschillen. De meest gebruikte basilicumsoort in Azie heeft een veel sterker aroma dan zijn Europese tegenhanger.

Kardemom - Wordt gebruikt voor zoetere of pittigere gerechten. Het voegt een penetrerend aroma toe aan het gerecht waar het in wordt gebruikt.

Citroengras - Dit is een onmisbaar onderdeel van de Aziatische keuken, wat al veel gebruikt wordt in Europa. Het wordt vooral gebruikt voor het maken van zoetzure soepen.

Koriander - Van dit kruid worden alle delen worden gebruikt om verschillende gerechten op smaak te brengen - van de bladeren tot de wortels. In tegenstelling tot Europese landen, waar het meestal als droge specerij te vinden is, wordt het op de Aziatische markten vers verkocht.

Munt - Wordt gebruikt voor de bereiding van verschillende verse salades.

Kruiden

Kurkuma - Deze geelachtige specerij werd tot voor kort alleen gebruikt als kleurmiddel door boeddhistische monniken en wordt al jaren veel gebruikt in de Aziatische keuken.

Currypasta - Dit kan groen, rood, geel of oranje van kleur zijn en wordt gebruikt als basis voor veel gerechten.

Wasabi - Deze karakteristieke Japanse hete specerij wordt verkregen uit een mierikswortelachtige plant. Sushi en sashimi worden ermee gegarneerd.

Sojasaus - Dit wordt gemaakt van sojabonen en tarwekorrels samen met zout en komt vooral veel voor in de Chinese keuken. Het is ook een hoofdbestanddeel in de Japanse culinaire tradities, maar daar staat het bekend als Shoyu-saus.

Mirin - Dit is een zoete sake die alleen tijdens het koken wordt gebruikt.

Rijstazijn - Dit heeft een milde en aangenaam zoete smaak en is een basis van veel gerechten in Japan en China.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest