Bonapeti.nl»De meest gebruikte kruiden in de Griekse keuken

De meest gebruikte kruiden in de Griekse keuken

Jouke Bottema
Vertaald door
Jouke Bottema
Най-използваните подправки в гръцката кухня

Iedereen die ooit de Griekse keuken heeft geprobeerd, de combinatie van een zeebries met sirtaki en ijskoude ouzo, zal zich voor altijd de typische smaak herinneren die je letterlijk "je vingers doet aflikken".

Maar de smaak van het eten zou niet hetzelfde zijn zonder enkele karakteristieke kruiden voor Griekenland.

Hier zijn ze.

Oregano

Deze unieke aromatische specerij vindt je overal in winkels, markten, tavernes, op tafel thuis, in de tuin en in prachtige trossen in potten en potten op terrassen. Vers of gedroogd, oregano voegt een typische smaak toe aan Griekse gerechten, waardoor de combinatie van smaken van de producten in het gerecht maximaal wordt benadrukt en onthuld. Hoewel het kruid kenmerkend is voor Griekse salades, pizza's, stoofschotels, vlees en marinades, voegen de Grieken het bijna overal aan toe. Het kan daarom zijn dat je oregano ook vindt in minder verwachte gerechten zoals friet, maar wel blij verrast zult zijn door de smaak.

Rozemarijn

Dit sterke en uiterst bijzondere aroma is heel vaak aanwezig in Griekse gerechten. Lamsvlees, aardappelen, heerlijke broden, heerlijk gearomatiseerde olijven en smakelijke stoofschotels zijn de meest voorkomende gerechten die in Griekenland met rozemarijn worden bereid.

Basilicum

Гръцки подправки

De talloze soorten basilicum die in Griekenland groeien en als specerij worden gebruikt, worden veel gebruikt in de lokale keuken. De verse bladeren voegen een unieke smaak toe aan elke salade, en zelfs een paar blaadjes veranderen de smaak van een gerecht volledig. Vanwege het warme klimaat gedurende het grootste deel van het jaar is verse basilicum erg toegankelijk, dus wordt deze populaire Griekse specerij meer vers gebruikt dan gedroogd.

Dille

Dit kruid wordt vooral vereerd in de Griekse keuken, waar het niet alleen als specerij wordt gebruikt, maar ook als genezend kruid. Er wordt aangenomen dat dille gezondheid, kracht en een lang leven schenkt aan iedereen die het consumeert, dus de overvloed aan dille in sommige gerechten kan alleen maar goed zijn. Het wordt meestal toegevoegd aan Griekse soepen, voorgerechten, salades, sauzen, vis en om garnalen, mosselen, of zeevruchten op smaak te brengen.

Laurierblad

Подправки в гръцката кухня

In Griekenland heeft het een veel bredere toepassing en wordt dit kruid gerespecteerd. Het wordt gebruikt in veel gerechten, waaronder stoofschotels met vlees, aardappelen - op verschillende manieren bereid, vis in Griekse stijl, marinades, vegan stoofschotels en op vele andere manieren.

Voor iets lekkers als dessert, bekijk onze suggesties voor Griekse taarten en Griekse gebakjes, en waarom niet ook een van onze favorieten; Griekse buhti.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest