Bonapeti.nl»Liberica - De derde favoriete koffiesoort

Liberica - De derde favoriete koffiesoort

Diana IvanovaDiana Ivanova
Beginner
3733
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Liberica - de derde favoriete koffiesoort

Arabica en Robusta zijn de belangrijkste soorten die bij alle koffieliefhebbers bekend zijn. Maar er is een derde, minder populaire variant en dat is Liberica. Het heeft minder industriële waarde, maar verdient nog steeds aandacht.

Kenmerken van de Liberica soort

De Liberica soort wordt nu gekweekt op plantages op verschillende continenten, maar de geboorteplaats van deze boom is Afrika. De gebieden met natuurlijke groei bevinden zich in de westelijke, centrale delen van het continent. In de natuur kan een boom een hoogte bereiken van maximaal 18 meter. Tijdens de teelt worden planten gesnoeid tot 1.5 meter om de kroondichtheid te verkrijgen en de fruitverzameling te vereenvoudigen.

De vruchten hebben meer dan een jaar nodig om te rijpen. Bovendien is dit proces ongelijkmatig. Daarom worden er meerdere oogsten op één plantage uitgevoerd. De bloemen en vruchten van Liberica hebben een aangenaam aroma, dat doet denken aan de geur van jasmijn.

Maar insecten houden er niet van, dus de bomen zijn beschermd tegen ongedierte. De gunstige groeizone van Liberica is een vochtig, warm laagland op een hoogte van 400 meter boven zeeniveau. Bomen geven de voorkeur aan schaduwrijke plaatsen. Bij droogte stopt de vruchtvorming.

Smaakspecificiteit van de Liberica soort

Liberica koffie soort

De Liberica boonvorm is uniek onder andere commerciële soorten. Het is asymmetrisch, waarbij de ene kant korter is dan de andere, waardoor er aan de bovenkant een karakteristieke "haak" ontstaat. De centrale groef is ook grilliger vergeleken met de andere koffiebonen. De bonen van deze soort zijn een van de grootste en bereiken een afmeting van 35 bij 15 mm. Het cafeïne gehalte van deze variant ligt tussen 0.7% en 2.4% en het aroma en de smaak zijn zwakker dan die van onze gebruikelijke bekende koffiesoorten.

Ondanks het zwakke aroma en de zwakke smaak waarderen sommige koffieliefhebbers de Liberica soort. De meest populaire zijn India Anokhi Coffee met hints van honing, chocolade en anijs en My Liberica met melkchocolade, noten en jasmijnsmaak. Experts raden aan een Franse pers te gebruiken om Liberica te brouwen. Voor wie niet gewend is, lijkt de smaak van Liberica misschien te ongewoon. Je kunt het verzachten met melk, room, suiker.

De Liberica soort wordt nauwelijks op zichzelf gebruikt om drankjes van te maken, maar meestal in combinatie met andere soorten. Het wordt ook gebruikt in zoetwaren, waar het kan worden gebruikt in koffieroom, koffiekoekjes of gebak met koffiesmaak.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest