Bonapeti.nl»20 emblematische gerechten uit de Bulgaarse keuken

20 emblematische gerechten uit de Bulgaarse keuken

Albena AsenovaAlbena Asenova
Beginner
136
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Broodje met kaas
Foto: Elena Stefanova Jordanova

De nationale keuken van een land wordt door de eeuwen heen gevormd. Iedereen heeft ergens iets geleend. Deze verscheidenheid en mengeling van smaken is ontstaan door de beweging en migratie van volkeren. Veel producten waren onbekend, maar werden na de ontdekking van nieuwe landen en continenten met succes op andere plaatsen verbouwd.

De Bulgaarse keuken vormt daarop geen uitzondering vanwege de ligging en de manier van leven. Zelfs als iemand de nationaliteit van sommige gerechten betwist, kunnen we gemakkelijk enkele typische gerechten opsommen.

Dit zijn de twee meest emblematische Bulgaarse gerechten:

Bonensoep

Bonensoep
Foto: VILI-Violeta Mateva

Allereerst noemen we de traditionele bonensoep. In veel volksverhalen hebben we gehoord over een sudderende pot met aromatische bonensoep. Bonensoep wordt bereid uit gekookte bonen, groenten en moet op smaak worden gebracht met mierikswortel.

Tarwebrood (Pogacha)

Maagdelijk brood
Foto: Vanya Georgieva

Goud gebakken tarwebrood past altijd goed bij de bonensoep. Het ligt steevast op tafel en is een symbool dat geassocieerd wordt met Bulgaarse tradities.

Yoghurt

Yoghurt

Het meest emblematische voedsel in de Bulgaarse keuken is yoghurt, waar ze bijna over de hele wereld bekend om staan. Yoghurt is een product dat wordt verkregen door fermentatie van melk. Fermentatie wordt veroorzaakt door twee bacteriën: Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus.

Tarator

Tarator

Met yoghurt kunnen we nog een traditioneel gerecht bereiden: tarator. Tarator is een soort koude soep gemaakt van yoghurt, water, fijngehakte komkommer, dille, geperste knoflook, olie en zout.

Moussaka

Moussaka

Een ander emblematisch gerecht is moussaka. Het wordt bereid uit gehakt, aardappelen, uien, tomaten en topping, die in een oven worden gebakken.

Shopska salade

Shopska salade

Op de tafel van een Bulgaar hoort ook een lekkere frisse salade bij een koude abrikozen brandewijn: de Shopska salade, gemaakt van verse tomaten, komkommers, geroosterde paprika's, uien en bestrooid met verse peterselie en geraspte kaas.

Shopski stijl kaas

Shopski stijl kaas
Foto: Elena Stefanova Jordanova

Shopski stijl kaas wordt bereid met koeienkaas, waar elke liefhebber van een goede keuken jaloers op zou zijn. Snel, gemakkelijk en lekker. Daarvoor hebben we witte kaas, ei, tomaten en koeienboter nodig.

Sarma

Sarma
Foto: Yordanka Kovacheva

Sarma is een traditioneel gerecht gemaakt van wijnbladeren in de zomer en zuurkool in de winter. Ze kunnen mager zijn, alleen met rijst of met vlees of gehakt.

Kapama

Kapama in Guvech
Foto: Elena Stefanova Jordanova

In veel regio's van Bulgarije wordt kapama voorbereid op Kerstmis (en niet alleen met Kerstmis). Het geheim van de heerlijke kapama is de combinatie van zuurkool met verschillende soorten vlees. De bekendste is natuurlijk de Banska Kapama.

Pensensoep

Penssoep
Foto: Admin

Op deze lijst moet penssoep staan, gemaakt van gekookte en gehakte runder- of varkenspens in combinatie met veel knoflook, azijn, cayennepeper of paprika.

Vissoep

Vissoep
Foto: Zori

Als land dat rijk is aan waterbronnen, worden uiteraard vis en vissoep vereerd. De traditionele vissoep is een heldere soep met verschillende soorten vis en lavas voor de smaak.

Gekookt rundvlees

Gekookt rundvlees
Foto: Velichka Shtarbanova

Gekookt rundvlees is een heldere soep van rundvlees, wortel, aardappelen en selderij. De aromatische soep geniet de voorkeur van jong en oud.

Mixed grill

Mixed grill

Een favoriet gerecht van elke zichzelf respecterende Bulgaar is de mixed grill. Er is geen Bulgaars restaurant dat geen enorme porties aanbiedt, bestaande uit gegrilde gehaktballetjes, kebab en varkenssteak.

Cheverme

Cheverme
Foto: Stoyanka Rusenova

Hoewel lamsvlees de laatste jaren minder vaak wordt gegeten, is cheverme een emblematisch gerecht voor Sint-Joris dag. Op deze dag wordt lams- of geitenvlees geroosterd op de grill of in een voorverwarmde oven.

Lever Sarma

Lever Sarma
Foto: Anelia Terzieva

Voor St. George's Day wordt leversarma voorbereid. De belangrijkste producten waaruit het wordt bereid zijn slachtafvallen van lamsvlees, groene ui of ui, lavas, groene munt, paprika en zwarte peper, rijst, meel, yoghurt en eieren.

Gevulde paprika's

Gevulde paprika
Foto: Irina Andreeva Jolie

Gevulde paprika - generaties lang geliefd in welke uitvoering dan ook - met rijst en gehakt, met prei en uien, met champignons en rijst, met bonen, met kaas.

Kavarma

Kavarma

Kavarma is emblematisch voor de Bulgaarse keuken. Dit wordt gebakken in de oven, in guvec-potten - vlees, varkensvlees of kip, ui, bonenkruid, paprika, zwarte peper, zout.

Eieren in Panagyurski stijl

Eieren in Panagyurski stijl
Foto: Admin

Eieren in Panagyurski stijl zijn typisch Bulgaarse à la minute, bereid uit de populaire eieren bedekt met een yoghurt- en knoflooksaus en een topping van gebakken paprika.

Lutenitsa

Lutenitsa
Foto: Sevdalina Irikova

Lutenitsa is het meest gebruikte product voor de bereiding van een snel ontbijt en het recept ervan wordt van generatie op generatie doorgegeven. De belangrijkste producten daarin zijn rode paprika en tomaten.

Tikvenik

Tikvenik
Foto: Sevda Andreeva

Tikvenik, een ander typisch Bulgaars gerecht is een soort zoet gebakje met een vulling van geraspte pompoen, suiker, kaneel en eventueel walnoten.

Er zijn veel gerechten die als emblematisch kunnen worden aangemerkt. Sommige zijn bescheiden, andere feestelijk. Als ze in deze lijst moeten worden opgenomen, moeten ze onder meer kurban soep, gehaktballensoep, gemengde salade, herderssalade, guvec, varkensvlees met zuurkool, zelnik, patatnik, banitza, mekitsi, rijstepap, enz. omvatten.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest