Bonapeti.nl»Gebruik en voordelen van rijstpapier

Gebruik en voordelen van rijstpapier

Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Rijstpapier

Rijstpapier wordt zowel in de Chinese keuken als in sommige Aziatische landen veel gebruikt. Het bevat voornamelijk rijstmeel, tapioca – dit is een zetmeel verkregen uit de wortels van de cassaveplant en andere natuurlijke ingrediënten. Ze zijn erg droog en kunnen lang bewaard worden.

Voordat u rijstpapier gebruikt, moeten ze een paar seconden in heet water worden geweekt om zacht te worden. Ze zijn ook glutenvrij. Het rijstmeel waaruit ze worden gemaakt, wordt gebruikt in voeding.

Het is een belangrijk onderdeel van het dieet van mensen met hart- en maag-darmziekten. Het consumeren van rijstpapier uit rijstmeel vermindert de behoefte aan suiker en vet. Rijstpapier bevat eiwitten en aminozuren die nodig zijn voor de groei van nieuwe cellen.

Ze dienen voor het maken van de zogenaamde loempia's. Voor de Chinezen is dit gerecht van groot belang: het symboliseert rijkdom en een succesvol vruchtbaar jaar wanneer het wordt geserveerd met het Chinese Nieuwjaar.

Loempia's hebben de vorm van een cilinder en de vulling kan bestaan uit zeevruchten, vlees en groenten. Ze worden geserveerd met sojasaus en de kruiden knoflook en koriander. Ze worden opgerold door de vulling, die niet meer dan 2 lepels bedraagt, in het midden toe te voegen, eerst de onderste uiteinden omwikkeld, dan de bovenste en uiteindelijk omhoog te draaien om de rol strak te maken. Direct na het oprollen worden ze gebakken.

Ze kunnen ook worden gegrild, gebakken of gestoomd. Deze Chinese specialiteit doet sterk denken aan filodeeg gevuld met spinazie en daslook. Alle groenten die kenmerkend zijn voor het lenteseizoen zijn geschikt voor de vulling.

De vulling voor de broodjes kan niet alleen hartig maar ook zoet zijn. Rijstpapier en de daarmee bereide delicatessen zijn geliefd in de vegetarische keuken.

Thuis serveer je ze als aperitiefhapje of als dessert als je kenners van niet-traditionele gerechten met iets anders wilt verrassen. Bovenal zou je de liefhebbers van de gezonde keuken tevreden stellen.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

5
51
40
30
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen