Bonapeti.nl»Het geheim van de perfecte gehaktbal bakken

Het geheim van de perfecte gehaktbal bakken

Jouke Bottema
Vertaald door
Jouke Bottema
Het geheim van de perfecte gehaktbal bakken
Foto: Sia Ribagina

Heerlijke gebakken gehaktballetjes zijn te maken als je je houdt aan een paar belangrijke regels.

Laten we beginnen met het gehakt. Om echt sappige en smakelijke gehaktballetjes te bakken, raden wij aan geen kant-en-klaar gehakt te kopen. Je kunt het beste naar een slagerij gaan, een stuk vlees kopen en vragen of ze dit voor je willen malen. Je kunt het ook thuis zelf malen, als je maar een vleesmolen hebt.

Het perfecte gehakt voor gehaktballen is een mengsel van varkensvlees en rundvlees (half om half) en zorg ervoor dat er vet in het varkensvlees zit want dit geeft de gehaktballetjes sappigheid.

Gehaktballetjes

De beste kruiden voor gehaktballen zijn zout, zwarte peper, komijn, ui en bonenkruid, maar je kunt natuurlijk alle kruiden toevoegen die je lekker vindt.

Kneden is de derde belangrijke stap voor heerlijke gebakken gehaktballetjes. Nadat je alle producten hebt toegevoegd staat je een lang kneedproces te wachten. Veel mensen denken dat het voldoende is om het gehakt net genoeg te kneden om de producten te laten mengen. Dit is echter een zeer ernstige fout. Je moet doorgaan met kneden totdat je een sappig en zacht gehakt krijgt dat niet papperig is.

Het gehakt moet vervolgens minimaal 3-4 uur in de koelkast worden bewaard, zodat de kruiden kunnen worden opgenomen. Maar wij raden aan om, als je de mogelijkheid hebt, het gehakt een hele dag te laten staan met de kruiden, zodat het volledig op smaak kan komen.

Het braden van de gehaktballetjes

Gebruik bij het bakken van gehaktballetjes niet te veel olie, omdat de gehaktballetjes zelf vet vrijgeven. Wacht tot de olie goed is opgewarmd voordat je de gehaktballetjes erin legt. Anders zullen ze de smaak ervan absorberen.

Gebruik bij het bakken van de gehaktballetjes een tang of spatel en in geen geval een vork, want als je de gehaktballetjes met een vork doorprikt, zal het sap eruit lopen en zullen ze uitdrogen.

Als je van gehaktballetjes, in welke vorm dan ook, houdt, probeer dan deze recepten voor:

- gehaktballetjes in saus;

- en gehaktballetjes uit de oven.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest