Bonapeti.nl»Gezond brood zonder gist - het wonder van natuurlijke gisting

Gezond brood zonder gist - het wonder van natuurlijke gisting

Maria SimovaMaria Simova
Beginner
403
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Gezond brood zonder gist - het wonder van natuurlijke gisting
Foto: Yordanka Kovacheva

Brood, hoe paradoxaal het ook klinkt, is een van de belangrijkste problemen in gezonde menselijke voeding - welke te kiezen, welke zal gezond zijn, enz. Al eeuwenlang worden gebakken goederen geproduceerd volgens traditionele recepten op basis van de fermentatie proces veroorzaakt grondig kneden of zuurdesem.

Meestal werd het geknede deeg op een warme plaats achtergelaten om te rijzen. In warmere klimaten rijst het deeg sneller, terwijl in koudere klimaten baksoda wordt gebruikt om het proces te versnellen.

Brood zonder gist wordt gemaakt van ongezuurd deeg - zonder toevoeging van gist. Brood gemaakt van natuurlijk gefermenteerd deeg heeft een langere houdbaarheid period.

Er zijn veel voordelen aan het bakken gistvrij brood.

Wat is gistvrij brood?

Gezond brood zonder gist
Foto: Yordanka Kovacheva

Voor jezelf moet je goed begrijpen wat het voordeel is van de natuurlijke gisting waaronder het deeg wordt bereid. Gist, of het nu gekweekt of wild is, fermenteert op natuurlijke wijze de suikers die in tarwe worden aangetroffen, die vervolgens worden afgebroken tot koolstofdioxide en ethylalcohol, waardoor gebakken producten uiteindelijk gaan rijzen. Dankzij de activiteit van de bacteriën vindt er een natuurlijke fermentatie plaats, die de belangrijkste voedingsstoffen in de tarwe afbreekt en omzet in een licht verteerbare vorm. Dit proces wordt ook wel voorvertering genoemd.

Het constante gebruik van bakkerijproducten met deze samenstelling kan de weerstand van het lichaam verhogen, de immuniteit verhogen, de gevoeligheid voor ioniserende straling verminderen, de gevoeligheid voor de effecten van exogene factoren en kankerverwekkende stoffen. De processen die gepaard gaan met natuurlijke fermentatie tijdens het bakken kunnen leiden tot de normalisatie van de darmfunctie.

Bovendien gaat het de verstoring van de normale cel reproductie tegen door chaotische cel proliferatie te veroorzaken met verdere tumorvorming. Daarom draagt het bakken van brood zonder gist bij aan de normalisatie van voedingsstoffen in het lichaam.

Moderne microbiologen merken op dat het gebruik van zuurdesembrood de vorming van gezonde cellen veroorzaakt en het verschijnen en de ontwikkeling van infectieuze processen voorkomt, waardoor de ontwikkeling van een gezonde immuniteit volgens verschillende gegevens 3 tot 15 keer wordt versneld.

Brood met zuurdesem
Foto: Yordanka Kovacheva

In de menselijke maag zijn natuurlijke gisten goed geacclimatiseerd en helpen ze het vitamine B-gehalte in het lichaam te verhogen. Daarom kunnen we zeggen dat gistvrij brood praktisch zonder gebreken is. Het bakken van gistvrij brood van roggemeel vereist de aanwezigheid van lactobacillen, die het gebakken product een zure smaak en een aangenaam uitgesproken aroma geven.

Zo'n broodproduct is enorm waardevol. De daarin aanwezige lactobacillen zijn immers van vitaal belang voor de normalisatie van de darmen.

Na het bakken in brood kunnen lactobacilli-sporen enkele dagen achterblijven, maar het wordt nog steeds aanbevolen om vers gebakken sporen te gebruiken.

Lactobacilli zijn zeer delicaat en wanneer ze in kleine hoeveelheden de menselijke maag binnenkomen, brengen ze gunstige processen in het lichaam op gang. Het is ook erg lekker als het wordt geconsumeerd uit gefermenteerde melkproducten of plantaardige producten.

Bekijk meer heerlijke en luchtige suggesties voor rustiek brood of brood in een broodmachine.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest