Bonapeti.nl»Inuline

Inuline

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Beginner
3621
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Artisjok

Inuline is een natuurlijk polysacharide dat voorkomt in de knollen van sommige groenten en planten. Het wordt in de hoogste hoeveelheden aangetroffen in witlof, maar kan ook worden gevonden in asperges, ui, appel en paardenbloem.

Het woord inuline komt van de Latijnse naam van de elecampane (Inula helenium), in wiens wortels het ingrediënt voor het eerst werd ontdekt. Inuline is waardevol voor de darmflora, omdat het de nuttige bacteriën erin ondersteunt.

Voordelen van inuline

Inuline is van nature een reserve polysacharide, wat betekent dat het een tijdelijke opslag van koolhydraten vertegenwoordigt. Om die reden wordt het gebruikt als suikervervanger in de gerechten van diabetici. Inuline wordt ook gebruikt om voedingssupplementen te maken die worden ingenomen met als doel het onderdrukken van de eetlust en het normaliseren van het lichaamsgewicht.

Maar hoe gebeurt dit?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we uitleggen dat een belangrijke rol in het gevoel van honger-verzadiging wordt gespeeld door de bloedsuikerspiegel. Als het niveau daalt tot een bepaalde kritische waarde, verschijnt onmiddellijk het hongergevoel, waardoor we onmiddellijk beginnen te eten, want alleen dan verschijnt het gevoel van verzadiging. Voor mensen die last hebben van overgewicht, zou het gevoel van verzadiging zo snel mogelijk na het eten moeten optreden.

Dit komt omdat het gevoel van verzadiging over het algemeen ongeveer 15-20 minuten na een maaltijd optreedt - minuten waarin een persoon grote hoeveelheden voedsel en te veel onnodige calorieën kan binnenkrijgen. Dit is waar inulinesupplementen van pas komen, want als ze vóór een maaltijd worden ingenomen, verminderen ze de hoeveelheid geconsumeerd voedsel.

Inuline heeft ook een aantal andere gezondheidsvoordelen. Het is bestand tegen het spijsverteringsproces in de maag en dunne darm - het gaat door het lichaam zonder te worden verteerd in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal en bereikt intact de dikke darm.

Cichorei

Omdat inuline onopgelost is wanneer het de dikke darm bereikt, wordt het daar het perfecte voedsel voor goede bacteriën.

Dit alles maakt inuline een uitstekend prebioticum ​​om de aanmaak van bifidobacteriën in de maag te ondersteunen. De unieke rol van inuline maakt het tot een waardevolle hulp bij het behouden van een gezond en sterk immuunsysteem.

Inuline verbetert het vetmetabolisme - fosfolipiden, cholesterol en triglyceriden. Dit helpt hart- en vaatziekten te voorkomen en verlicht de effecten van reeds opgetreden.

Inuline activeert de algehele processen van de bloedsomloop en helpt om zware metalen sneller uit het lichaam te verwijderen. Inuline versnelt ook de verwijdering van tandplak en onbewerkt voedsel, helpt bij obstipatie en diarree.

Inuline beschermt tegen het optreden van bepaalde oncologische ziekten, het heeft een zeer goed hepatoprotectief effect (beschermt de lever). Het verlaagt de bloedsuikerspiegel bij diabetici en beschermt tegelijkertijd tegen diabetes gerelateerde complicaties zoals diabetische retinopathie.

Inuline-supplementen worden aanbevolen voor artritis, niersteenziekte, ischemische ziekte, hartaanval, osteochondrose, atherosclerose en obesitas. Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat inuline het lichaam helpt calcium beter op te nemen, wat op zijn beurt de botten versterkt.

Inuline in cosmetica

Naast de gezondheid is inuline buitengewoon gunstig voor het haar. Elke vrouw die mooi en volumineus haar wil, kan agressieve cosmetische producten vervangen door bio producten met inuline. Deze producten beschermen het haar zonder het te beschadigen, voorkomen dat het afbreekt, geven volume en helpen het haar gemakkelijker doorkam baar te maken.

Bronnen van inuline

Asperges

Zoals duidelijk werd, inuline is buitengewoon heilzaam, maar als het verkeerd wordt ingenomen, kunnen alle voordelen ernstige nadelen worden. Inuline in de vorm van een voedingssupplement is mogelijk niet zo heilzaam als inuline verkregen uit natuurlijke bronnen. Daarom is het het beste om het uit voedsel te halen - bieten, pindas, asperges, cichorei.

In de voedingsindustrie wordt inuline gebruikt om de smaak van zowel vetarme als suikerarme voedingsmiddelen te verbeteren. Het wordt ook heel vaak gebruikt als vervanging voor suiker, vet of meel.

Inname van inuline

Als voedingssupplement is inuline verkrijgbaar in de vorm van tabletten, capsules en poeders. Het wordt niet vaker dan drie keer per dag ingenomen - 10 tabletten of capsules. Drink voor profylactische doeleinden dagelijks 1-2 tabletten. Ze worden ingenomen met water. Inuline in poedervorm lost op in water, sap of yoghurt, maar deze dienen altijd op kamertemperatuur te zijn. De vloeistof waarmee de inuline wordt ingenomen mag niet koud zijn.

In voedingssupplementen wordt inuline gecombineerd met andere waardevolle natuurlijke ingrediënten die de werking versterken – rozenbottel, ginseng, selderij, peterselie, enz.

Nadelen van inuline

Er zijn geen aanwijzingen voor ernstige negatieve effecten op het lichaam bij inuline, maar het moet op de juiste manier worden ingenomen in de vorm van een voedingssupplement. Als u echter besluit om het in te nemen, kunt u het beste een arts raadplegen, omdat er allergische reacties kunnen optreden.

Het wordt aanbevolen dat een specialist de optimale dosis voor inname bepaalt om een ​​ongewenste bijwerking te voorkomen. Inuline wordt niet aanbevolen voor kinderen onder de 12 jaar en zwangere vrouwen moeten een specialist raadplegen voordat ze een dergelijk voedingssupplement gaan drinken.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Topartikelen vandaag