Bonapeti.nl»Rozemarijn zuur

Rozemarijn zuur

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Beginner
3621
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Rozemarijn

Rozemarijnzuur is een belangrijk polyfenol dat voorkomt in een aantal kruiden zoals oregano en rozemarijn. Rosmarijnzuur wordt gebruikt voor het op smaak brengen van voedsel, dranken en in de cosmetische industrie.

Rozemarijnzuur is een van de meest voorkomende en krachtige natuurlijke antioxidanten in planten van de Ursaceae-familie.

Bronnen van rozemarijnzuur

Rozemarijnzuur

Rijk aan rozemarijnzuur zijn een aantal kruidenplanten zoals rozemarijn, salie, basilicum, oregano, tijm, munt, lavendel, citroenmelisse.

Deze kruiden, die typerend zijn voor het mediterrane dieet, zijn grotendeels verantwoordelijk voor de vele gezondheidsvoordelen van dit dieet. Zoals bekend lijden mensen in het Middellandse Zeegebied minder aan ernstige chronische ziekten en kanker.

Voordelen van rozemarijnzuur

Rozemarijnzuur is een uitstekende antioxidant en heeft veel ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. De antioxiderende werking van rozemarijnzuur is sterker dan die van vitamine E.

Het helpt celbeschadiging veroorzaakt door vrije radicalen te voorkomen. Op deze manier vermindert het de kans op kanker en atherosclerose.

Rozemarijn zuur heeft uitstekende ontstekingsremmende eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat orale toediening van rozemarijnzuur een positief effect heeft op allergisch astma.

Uit een ander onderzoek blijkt dat het ook effectief is bij de behandeling van reumatoïde artritis. In tegenstelling tot antihistaminica beschermt rozemarijnzuur immuuncellen tegen een allergische reactie.

Rozemarijnzuur wordt gebruikt voor de behandeling van maagzweren, cataract, bronchiale astma, artritis en reumatoïde artritis. Er is gesuggereerd dat dit zuur een essentiële rol kan spelen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer.

In de aromatherapie wordt rozemarijnzuur gebruikt om aandoeningen zoals stress en angst te behandelen. Het kan worden gebruikt om de stemming te verbeteren en pijnsensaties te verminderen.

Omdat is gebleken dat rozemarijnzuur de bloedsomloop in het lichaam verhoogt, kan het de haargroei helpen bevorderen. Rosmarijnzuur vermindert de productie van leukotrieen B4, een chemische stof die haaruitval veroorzaakt. Het zuur houdt de hoofdhuid gehydrateerd.

Is rozemarijnzuur schadelijk?

Rozemarijn zuur

Er zijn geen aanwijzingen voor ernstige bijwerkingen bij het gebruik van rozemarijnzuur. Het wordt als veilig beschouwd om te gebruiken, maar het wordt aanbevolen dat de juiste dosering wordt gevolgd bij het innemen van een kruidenextract met het zuur.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Topartikelen vandaag