Bonapeti.nl»Basilicum

Basilicum

AdminAdmin
Beginner
58
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Basilicum

Basilicum is een zeer geurige plant waarvan de bladeren worden gebruikt als specerij voor een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Basilicum is een van de meest herkenbare kruiden ter wereld geworden sinds pestosaus, een mengsel van basilicum, pijnboompitten en parmezaanse kaas, enorm populair werd.

Basilicum heeft ronde, puntige groene bladeren. Er zijn meer dan 60 soorten basilicum die qua uiterlijk en smaak enigszins verschillen. Terwijl de smaak van zoete basilicum schoon en scherp is, bieden andere soorten ook unieke smaken: citroen, anijs en kaneel.

Basilicum groeit in veel regio's over de hele wereld, maar de eerste plaatsen waar het verscheen waren India, Azië en Afrika. Het is een kenmerkend kruid in veel verschillende keukens over de hele wereld, waaronder de Italiaanse, Thaise, Vietnamese en Laotiaanse keuken.

De naam basilicum is afkomstig van het Griekse woord basilikohn, wat "koninklijk" betekent en weerspiegelt de houding van deze oude cultuur ten opzichte van het kruid, dat zij als zeer nobel en heilig beschouwden. De traditie van het vereren van basilicum komt ook in andere culturen voor. In India wordt basilicum bewaard als een icoon van gastvrijheid, terwijl het in Italië een symbool van liefde is.

Een aantal legendes wordt in verband gebracht met basilicum. In Egypte werd het gebruikt om de doden te balsemen en in India wordt aangenomen dat het is opgedragen aan de god Vishnu, omdat het beschermt tegen een verschrikkelijke mythische slang die met slechts één blik kan doden.

Kweken van baslilcum

Basilicum thuis kweken betekent dat liefhebbers van de frisse smaak het in hun tuin of in een pot kunnen planten in plaats van het in de winkel te kopen. Als je basilicum wilt planten, moet je eerst zaden kopen in een winkel. Plant ze in een pot of bak. Weet dat basilicum van warmte houdt, dus laat de pot op een warme plaats staan ​​om de zaden te laten ontkiemen. De temperatuur moet rond de 15°C liggen. Laat jonge basilicum niet zonder water staan.

Verse basilicum

Samenstelling van basilicum

Basilicum is een uitstekende bron van vitamine K en een zeer goede bron van ijzer, calcium en vitamine A. Daarnaast is het een goede bron van voedingsvezels, mangaan, magnesium, vitamine C en kalium. 3 gram basilicum bevat 7.52 calorieën en 0.44 gram eiwit.

Kiezen en bewaren van basilicum

Waar mogelijk is het bij het kiezen van basilicum goed om verse basilicum te kiezen in plaats van de gedroogde vorm, aangezien het verse kruid hogere smaakkwaliteiten heeft. Verse basilicumblaadjes moeten er fris uitzien en diepgroen van kleur zijn. Een met donkere bladvlekken of een geelachtige tint mag niet worden geselecteerd.

Verse basilicum moet in de koelkast worden bewaard, gewikkeld in keukenpapier of een licht vochtige doek. Basilicum kan ook ingevroren worden bewaard.

Gedroogde basilicum moet worden bewaard in een goed gesloten glazen container op een koele, donkere, droge plaats waar het ongeveer zes maanden vers kan worden bewaard.

Aangezien de oliën in basilicum zeer vluchtig zijn, is het het beste om het kruid tegen het einde van het koken toe te voegen om de optimale smaak te behouden.

Spagetti met basilicum

Culinaire toepassingen van basilicum

Basilicum is een onmisbaar kruid in een aantal gerechten uit de Italiaanse keuken. Het wordt gebruikt om pizza's, geroosterd gevogelte en rundvlees op smaak te brengen. Zoals duidelijk werd, wordt de wereldberoemde pestosaus ervan bereid. Basilicum is opgenomen in de samenstelling van veel marinades en bouillons. Het past heel goed bij rundvlees en wildvlees, bij aardappel- en koolgerechten. In combinatie met dille en dragon maakt basilicum deel uit van de beruchte balsamicoazijn.

Verse basilicum wordt gebruikt om vis- en eiergerechten op smaak te brengen. Het wordt gebruikt om de heerlijke tomaten-mozzarellasalade te bereiden, evenals talloze pasta gerechten. De Italiaanse keuken zou niet hetzelfde zijn zonder basilicum.

Voordelen van basilicum

Een aantal studies hebben de unieke eigenschappen van basilicum aangetoond om te beschermen tegen een aantal gezondheidsproblemen, namelijk:

- DNA-bescherming en antibacteriële werking. Het unieke spectrum van actieve ingrediënten genaamd flavonoïden in basilicum biedt bescherming op cellulair niveau. Orientin en visenin zijn twee in water oplosbare flavonoïden die zowel celstructuren als chromosomen beschermen tegen straling en schade veroorzaakt door de werking van zuurstof. Daarnaast biedt het nemen van basilicum bescherming tegen ongewenste bacteriegroei.

- Ontstekingsremmende effecten. Eugenol, een bestanddeel van de vluchtige oliën van basilicum, is het onderwerp geweest van uitgebreid onderzoek omdat deze stof de activiteit kan blokkeren van een enzym in het lichaam genaamd cyclo-oxygenase (COX), dat een ontstekingsremmend effect heeft.

- Voedingsstoffen in basilicum zijn essentieel voor hart- en vaatziekten

Pesto met basilicum

Basilicum is een zeer goede bron van vitamine A (vanwege de concentratie aan carotenoïden, zoals bètacaroteen). Het wordt provitamine A genoemd omdat het kan worden omgezet in vitamine A, bètacaroteen is een krachtige antioxidant en het beschermt niet alleen epitheelcellen (de cellen die de bekleding vormen van vele structuren in het lichaam, inclusief bloedvaten) tegen schade door vrije radicalen, maar helpt ook de oxidatie van cholesterol door vrije radicalen in het bloed te voorkomen.

- Basilicumthee is zeer gunstig voor consumptie na een maaltijd. Het kalmeert maagklachten en helpt bij aandoeningen zoals zweren, diarree, urineweginfecties en zelfs anorexia. Voeg in 250 ml water, 2 el basilicum blaadjes toe. Het mengsel wordt doordrenkt, vervolgens gezeefd en gedronken.

- Basilicum is zeer geschikt om de eetlust op te wekken. Er wordt een afkooksel van wijn en basilicum bereid, waarbij ongeveer twee handenvol van het kruid en een beetje honing aan 1 liter wijn worden toegevoegd. Het resulterende afkooksel blijft maximaal een week staan ​​en wordt van tijd tot tijd geschud. Na deze periode wordt het mengsel gefilterd en ongeveer een half uur voor de maaltijd ingenomen.

- De sterke geur van basilicum stoot insecten zoals vliegen en muggen af. Heel vaak wordt juist hiervoor basilicumolie gebruikt, omdat ze niet alleen onaangename insecten afstoten, maar ook hun larven doden.

Volksmedicijn met basilicum

Er zijn veel recepten in de volksgeneeskunde die het gebruik van basilicum suggereren om verschillende aandoeningen en gezondheidsproblemen te behandelen.

Voor gorgelen met amandelontsteking wordt het afkooksel met basilicum aanbevolen, dat 2 keer per dag wordt aangebracht. Drink bij seksuele zwakte elke dag een aftreksel van basilicum in combinatie met rozemarijn en salie.

Om kiespijn te verlichten, wordt een basilicumafkooksel gemaakt, waaraan azijn en tafelzout worden toegevoegd (elk 1 lepel). Gorgelen met de resulterende vloeistof.

Basilicumthee helpt bij menstruatiekrampen en is tegelijkertijd nuttig bij stress en neurosen. Het sterk geconcentreerde basilicumafkooksel heeft het vermogen om kleine wondjes en scheurtjes in de huid te genezen - het moet plaatselijk worden aangebracht.

Het wassen van de ogen met een afkooksel van basilicum helpt de opgehoopte vermoeidheid als gevolg van veel werk en lange uren achter de computer te verminderen.

Van basilicumzaden wordt aangenomen dat ze helpen bij het afvallen als 1 theelepel van hen 's morgens op een lege maag wordt gekauwd, ingenomen met een grote hoeveelheid warm water.

Schadelijke gevolgen van basilicum

Hoewel zeer gezond, heeft basilicum nog steeds een duistere kant. Grote hoeveelheden van de aromatische specerij en preparaten ermee mogen niet worden ingenomen voor bepaalde ziekten en aandoeningen.

Basilicum is gecontra-indiceerd in aanwezigheid van diabetes mellitus, tekenen van epileptische aanvallen, recent myocardinfarct, slechte bloedstolling, neiging tot spataderen en reeds bestaande, verergerde gastro-intestinale aandoeningen.

Basilicum zou ook schadelijk zijn voor coronaire hartziekten, ontstekingsprocessen in de hersenen, tijdens zwangerschap en borstvoeding. Als afkooksels of preparaten met basilicum worden ingenomen voor behandeling, moet er rekening mee worden gehouden dat de kuur niet langer dan 20 dagen mag duren.

Voordat u doorgaat met een zelfbehandeling met basilicum en afkooksels, kunt u het beste een arts raadplegen om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

In kleine hoeveelheden ingenomen, is basilicum echter volkomen ongevaarlijk en geeft het een unieke smaak aan gerechten. Het aroma is onovertroffen, dus onthoud jezelf niet van basilicum als specerij.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Topartikelen vandaag