Bonapeti.nl»Waarom zou je thuis groene kruiden en specerijen kweken?

Waarom zou je thuis groene kruiden en specerijen kweken?

Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Specerijen kweken in een pot

Ieder van ons heeft wel minstens één pot groente in huis, toch? Of het nu basilicum, peterselie, enz. is. We hebben echter niet altijd verse kruiden in huis, dus gebruiken we droge om onze salades en gerechten op smaak te brengen.

Maar je moet het ermee eens zijn dat de smaak van een bepaalde salade of gerecht gekruid met verse kruiden veel rijker, aromatischer en natuurlijk veel gezonder is.

Als je zelf salade, peterselie, verse lente-uitjes maakt, krijg je veel meer vitamines en mineralen binnen dan als je droge gebruikt.

Als het buiten winter is, drinken we allemaal graag thee, maar meestal gebruiken we theezakjes of gedroogde kruiden. Het is waar dat verse kruiden voor thee in de winter moeilijk te vinden zijn, maar je weet hoeveel beter het zou zijn als we thee zouden drinken van verse kruiden, waarin de vitamines en stoffen die we nodig hebben intact blijven.

Het is gemakkelijker als je altijd verse thee wilt drinken en verse kruiden wilt hebben, om ze op het balkon te planten als je in een flatgebouw woont, of als je gewoon een paar potten hebt als je in een huis woont. Het doel van dit artikel is om het voor u gemakkelijker te maken deze kostbare kruiden en specerijen te planten door u te vertellen hoe u ze gemakkelijk thuis kunt kweken.

Peterselie in een pot

Selderij in een pot

Ik begin met een favoriete specerij voor ons allemaal - peterselie. Hij gedijt net als bleekselderij ongeveer twee jaar en staat graag op een schaduwrijke plek. Maar dit betekent niet dat het licht hen niet mag bereiken. Ze zijn wispelturig - ze willen zowel licht om zich heen als schaduw.

Peterselie wordt in onze keuken vooral gebruikt om salades mee te versieren, maar ook om heerlijke soepen en sommige soorten gerechten op smaak te brengen. Als je peterselieblaadjes kauwt, kan het je een frisse adem geven en ook de geur van gebakken vis in je keuken verwijderen.

Selderij in een pot

Over bleekselderij kan ik zeggen dat je er alles van kunt gebruiken - zowel de bladeren als de wortels. Als je verse bleekselderij plukt, kun je zowel de bladeren als de wortel verwerken in een heerlijke salade. We weten allemaal dat selderijsap buitengewoon gezond is en verzadigd met vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft om gezond te zijn.

Als je bijvoorbeeld kippensoep maakt, houdt niets je tegen om wat bleekselderij toe te voegen voor aroma en geweldige smaak. Als je wat stukjes bleekselderij roostert, kun je ook een geweldige smaak toevoegen aan sommige gekookte gerechten.

Selderij heeft een diuretisch effect omdat het veel nuttige etherische oliën bevat. Deze geweldige plant werkt heel goed als je last hebt van reuma. Door al deze nuttige eigenschappen die ik voor bleekselderij op een rijtje heb gezet, is het goed om het wat vaker te eten en niet te vergeten als je besluit een gezonde en tegelijkertijd lekkere salade te maken.

Salie in een pot

Salvia
Foto: Iliana Parvanova

We houden allemaal van salie, toch? Deze plant is ook een geschikte specerij in je gerechten, omdat hij een specifiek en rijk aroma heeft. Afgezien van thee wordt salie gebruikt bij het marineren van bepaalde soorten vlees, zoals kip - gebruik een tandenstoker om het op het vlees te steken om het geweldige aroma te absorberen. Het wordt ook voor veel sauzen gebruikt.

Salie is een vaste plant en is heel gemakkelijk te kweken - veel zon en matig water geven is noodzakelijk. Er is geen betere decoratie voor je huis dan de violette kleuren die deze plant heeft als hij bloeit.

Lavendel in een pot

Over salie gesproken, hier is nog een zeer nuttige plant uit zijn familie: lavendel. Ik hou van de geur van lavendel in mijn huis. Ik geloof dat de meesten van jullie daar ook van houden. De delicate violette bloemen en zilverachtige bladeren strelen het oog en de zintuigen in uw tuin en creëren het gevoel op een paarse wolk te zijn.

Naast onze tuin wordt lavendel ook gebruikt in aromatherapie en kruidengeneeskunde. We kunnen het ook in de keuken gebruiken - vaker als thee en minder vaak als specerij.

Er is niet veel voor nodig om lavendel in huis te kweken, omdat het niet erg wispelturig is. Het verdraagt ​​​​nauwelijks de kou, maar houdt van de felle zon en droogte. Deze plant is meerjarig en je kunt hem constant in je tuin laten groeien en genieten van zijn aroma en kleuren.

Rozemarijn in een pot

Rozemarijn

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben dol op rozemarijn. Ik gebruik het vrij vaak in mijn keuken bij het marineren van vlees - ik maak er kleine gaatjes in en steek er een takje rozemarijn in voor een geweldig aroma en smaak. Je kunt het gemakkelijk thuis kweken op een koele en lichte plek. Rozemarijntakken groeien snel en hoe meer je ze knipt, hoe dikker de takken worden. Deze plant houdt van nattere en rijkere grond, maar kan ook in drogere grond overleven. Rozemarijn wordt veel gebruikt bij de bereiding van visgerechten. Het sterke aroma neutraliseert dat van de vis. Je kunt zowel droog als vers gebruiken. Van rozemarijn kun je een geweldige en zeer gezonde thee maken.

Basilicum in een pot

Pesto

Over jaarlijkse kruiden gesproken, dit omvat basilicum. Het wordt veel gebruikt bij het maken van pastasauzen, voor decoratie, voor geuren voor in huis. Deze plant heeft een geweldige geur en smaak. Je kunt het ook gebruiken voor pizza, voor salades, voor pasta, voor lasagne en in het algemeen alles wat met Italiaanse keuken te maken heeft.

Ik hou van pestosaus maken. Het is geweldig met verse basilicum. Je kunt het net zo goed gebruiken als rozemarijn - om vlees te marineren door gaten in het vlees te maken en een blad van deze geweldige specerij in te brengen.

Als kruid heeft basilicum zeer sterke pijnstillende eigenschappen en kan het ontstekingen voorkomen. Het wordt gebruikt bij depressie en vermoeidheid. Als je basilicum in je kamer zet, kun je in de zomer gerust je raam openzetten, want muggen rennen er voor weg. Als je basilicum binnenshuis kweekt, knip het dan vaak af, zodat het dikker kan worden en zich kan vertakken. Als je hem goed verzorgt, zal hij je dankbaar zijn met zijn prachtige kleuren, rijke aroma en zal hij bijdragen aan een frisse salade.

Oregano in een pot

Over geschikte kruiden voor vis gesproken, oregano is er een van. Het is ook een vaste plant en houdt van veel zon. Natuurlijk kun je oregano ook in veel andere gerechten gebruiken. Als ik bijvoorbeeld bolognesesaus maak voor lasagne of spaghetti, voeg ik altijd basilicum en oregano toe. Het aroma en de smaak zijn geweldig.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest