Bonapeti.nl»Hoe verse rozemarijn bewaren?

Hoe verse rozemarijn bewaren?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Beginner
54
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Rozemarijn

Het zal nieuws voor ons zijn als u de prachtige rozemarijn nog nooit hebt gebruikt voor culinaire, cosmetische of zelfs maar medicinale doeleinden, omdat het wijd verspreid is over de hele wereld. De wetenschappelijke naam is Rosmarinus officinalis.

Hoewel het meer op een naaldboom lijkt, is rozemarijn een familielid van munt. Veel mensen kweken het thuis in hun tuin of rozemarijn in een pot, niet alleen vanwege de heerlijke geur en de vele toepassingen, maar ook vanwege de prachtige paarse, roze, blauwe of witte bloemen.

De Egyptenaren geloofden ooit dat rozemarijn hen geluk zou brengen, maar zelfs bijgeloof terzijde, het blijft een veelzijdig kruid dat goed is om in huis te hebben. Het is een geschikte smaakmaker voor bijna alle vleesgerechten, voor stoofschotels, voor heerlijke gebakken aardappelen enzovoort. Het goede nieuws is dat ze binnen gemakkelijk te kweken is, zolang je haar maar voldoende licht geeft, regelmatig water geeft en snoeit.

Rozemarijn kan je echter geobsedeerd maken, zowel figuurlijk als letterlijk. Het is geen kleine plant en gezien het feit dat het goed is om gesnoeid te worden, zal je een punt bereiken waarop je het niet meer kunt gebruiken. Hoe bewaar je dan verse rozemarijn?

Stel dat je rozemarijn nu al kweekt in je tuin of in een pot op je balkon of op je vensterbank. Knip de toppen af voordat ze bloeien, want dan bevatten ze de meeste voedingsstoffen. D.w.z. je haalt het meeste uit de rozemarijn zelf.

Rozemarijn bewaren

Er zijn verschillende manieren om rozemarijn te bewaren en we zullen niet kijken hoe je het kunt drogen, maar hoe je het langer vers en groen kunt houden.

Snijd de rozemarijn, maar in niet meer dan 20 cm lange takjes, die je vervolgens in de koelkast, vriezer of zelfs op kamertemperatuur kunt bewaren.

Onder kameromstandigheden kan rozemarijn behoorlijk lang groeien als je het gewoon in een vaas of glas met water laat weken. Snijd de uiteinden van de plant af met een mes en plaats deze in een geschikte bak met water die kan worden afgedekt met plasticfolie. Het water wordt om de paar dagen ververst en de rozemarijnblaadjes worden voorzichtig afgeveegd met keukenpapier om eventueel opgehoopt vocht te verwijderen. Zie je dat er zich donkere vlekken op de plant hebben gevormd, dan is deze niet meer bruikbaar.

In de koelkast is rozemarijn langer houdbaar. Wikkel de gesneden takjes in perkamentpapier dat je eerder in water hebt gedrenkt. Dit kunt u het beste doen met een spuitfles. Bewaar het boeket rozemarijn vervolgens in een plastic zak, zorg ervoor dat deze voldoende vochtig is en dat de maximale temperatuur van de koelkast niet hoger is dan 5°C.

Rozemarijn kweken

Rozemarijn kan ook worden ingevroren, maar moet hiervoor wel vooraf worden gewassen (bij bewaring in de koelkast en bij kamertemperatuur wordt het direct voor gebruik gewassen). Droog ze na het wassen goed af en doe ze in plastic zakken, waarbij u ervoor zorgt dat ze goed ontlucht worden. Als je veel groene kruiden in je vriezer bewaart, is het een goed idee om ze allemaal te labelen. Ingevroren groenten in de vriezer kunnen behoorlijk lang worden bewaard en er is geen garantie dat u onthoudt in welke zak u wat bewaart.

Lees meer:

- Hoe rozemarijn te drogen;

- Gerechten met rozemarijn;

- Rosemary thee voordelen;

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest