Bonapeti.nl»Hoe kook je rijst goed?

Hoe kook je rijst goed?

AdminAdmin
Beginner
57
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Rijst met kip en groenten

Rijst wordt in veel landen in de keuken gebruikt. In de meeste gevallen wordt de rijst gekookt. Om de rijst goed te koken heb je een deel rijst en twee delen water, zout en een pan met een goed sluitend deksel nodig.

Er zijn veel verschillende soorten rijst, die tijdens het koken een andere consistentie hebben. Rijst die volgens een traditioneel recept wordt bereid, kan de rol spelen van een op zichzelf staand gerecht of als ingrediënt bij het maken van meer complexe recepten met rijst.

Was de rijst goed totdat het achtergebleven water helemaal helder is. Troebel water betekent dat de rijst veel zetmeel bevat, waardoor het tijdens het koken plakkerig wordt.

Kook water, voeg zout toe, giet de rijst erbij en sluit de pan met het deksel. Open het deksel niet en roer de rijst niet. Kook de rijst vijf minuten op hoog vuur.

Heerlijk gekookte rijst

Zet vervolgens het fornuis op middelhoog vuur en kook gedurende twee minuten. De laatste twee minuten koken moet op zeer laag vuur zijn. Zet dan het fornuis uit.

Verwijder de pan niet en open het deksel nog geen tien minuten. Open vervolgens het deksel en je zult zien dat de rijst volledig gaar is en dat elke korrel van de andere moet scheiden.

Het fijne van deze kookmethode is dat de rijst niet verbrandt tijdens het kookproces, waardoor je de verbrande stukjes niet hoeft te verwijderen.

Serveer de gekookte rijst met een saus van gebraden vlees, waaraan je naar keuze kruiden en fijngehakte groene kruiden hebt toegevoegd.

Je kunt rijstsaus maken door kip in kleine stukjes te snijden en te braden, dan uien en tomatensaus toe te voegen en te stoven tot het vlees zacht wordt.

Natuurlijk mogen we de klassieke recepten voor kip met rijst, gevulde paprika's met rijst, spinazie met rijst, varkensvlees met rijst, rijst met champignons, rijstpudding, paella en nog veel meer niet meer negeren.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest