Bonapeti.nl»Adviezen»Wat betekent sausreductie?

Wat betekent sausreductie?

Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters

Koks beweren dat geen enkel gerecht als compleet wordt beschouwd als er geen saus bij is, dat hoort erbij.

Maar wat betekent sausreductie?

Het indikken van een vloeistof door een deel ervan te verdampen wordt reductie genoemd.

Sausreductie is een proces, waarbij vloeistoffen een dikke consistentie krijgen - ze worden dikker door veranderingen in hun ingrediënten wanneer ze worden onderworpen aan een warmtebehandeling.

Wanneer een bepaalde vloeistof, meestal saus, wordt ingedikt door verdamping, wordt een eindresultaat verkregen, dat reductie wordt genoemd. Om de reductie te verkrijgen, is het noodzakelijk om de vloeistof te koken totdat het volume ervan is verminderd, met ten minste tweemaal de hoeveelheid.

Tijdens het verkleinen wordt het deksel van het kookgerei verwijderd om het proces te versnellen. Door deze verwerkingsmethode wordt de smaak geïntensiveerd en wordt het aroma van het gewenste product meer verzadigd.

U moet echter voorzichtig zijn met lang koken op hoog vuur, omdat sommige aroma's kunnen verdwijnen.

Reductie is een van de afwerkingstechnieken die bij het koken worden toegepast.

Een eenvoudige sausreductie wordt bereid door een vloeistof of een mengsel van meerdere vloeistoffen op een temperatuur te houden, waardoor het water erin kan verdampen. Het wordt verkregen door een kookgerei van vloeistof, zoals balsamicoazijn, enkele uren op een zeer laag vuur te laten staan ​​of totdat het volume met minstens de helft is verminderd.

Als u begint met twee glazen vloeistof, moet het verminderde product aan het einde 1 kopje zijn. Als de reductie dikker moet zijn en de hoeveelheid vloeistof verder wordt verminderd. Sterk koken mag niet worden toegestaan, omdat het mengsel bitter kan worden.

Zo'n saus is geschikt voor garnering van gerechten, voor kaas of fruit of als basis voor een dressing.

Van de genoemde balsamico azijn wordt een balsamico reductie bereid. Het wordt verkregen uit een mengsel van balsamicoazijn met bruine suiker, dat in een diep kookgerei wordt gekookt om de gewenste dichtheid van de reductie te verkrijgen.

Sausreductie wordt ook verkregen uit overgebleven bouillon van kokende groenten (uien, knoflook) of vlees.

Gewone sausreductie kan ook worden bereid uit zuur in de vorm van wijn of vruchtensap, als het doel is om een ​​zoete reductie te verkrijgen.

Laat de vloeistof op laag vuur sudderen tot de helft, door ook af en toe te roeren.

Op deze manier worden alle aroma's vermengd met de ingedikte vloeistof van de saus, wat resulteert in een rijke smaak en de mogelijkheid voor een perfecte gerecht presentatie, omdat bekend is dat een persoon eerst met zijn ogen eet.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

5
Totaal aantal stemmen: 1
51
40
30
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen

Vergelijkbaar