Bonapeti.nl»Wat is xylitol?

Wat is xylitol?

Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Xylitol

Xylitol is een witachtig poeder dat zich onderscheidt door zijn kristallijne structuur. Xylitol is ook bekend onder de naam E967. Het heeft geen specifieke geur, maar heeft daarentegen een zoete smaak die lijkt op die van suiker.

Deze eigenschap maakt het zelfs tot een populaire stof, omdat het vaak wordt gebruikt als equivalent van suiker en ook in sommige medicijnen, keelsprays, mondwater en tandpasta. Voedsel wordt er ook mee gezoet.

Bij contact met de tong laat xylitol een specifiek gevoel van koelte achter. Xylitol lost met succes op in water. Het is niet zo goed opgelost in ethyleen en azijnzuur. Maar het blijkt bestand te zijn tegen zuren en verhitting. Xylitol komt voor in de levende natuur. Het komt voor in vezelige groenten en fruit. Volgens deskundigen komt het ook voor in maïskolven en ook in bomen zoals berken.

Xylitol is een geprefereerd suikerequivalent omdat het geen invloed heeft op de bloedglucosewaarden. Dit maakt het geschikt voor mensen die lijden aan diabetes en ook voor degenen die proberen af te vallen. Het wordt als onschadelijk beschouwd en wordt ondersteund door instanties zoals het Wetenschappelijk Comité voor voeding van de Europese Unie. Xylitol is ook door de FDA goedgekeurd.

Gebruik van xylitol

Tandpasta Xylitol

Xylitol is ongetwijfeld de meest gewaardeerde stof in de voedingsindustrie. Hierdoor kan een heleboel zoete lekkernijen worden geproduceerd, die, indien bereid met suiker, niet beschikbaar zijn voor diabetici en mensen met overgewicht. Xylitol geeft een zoete smaak aan een aantal snoepjes en kauwgom.

Het wordt toegevoegd aan gebak zoals koekjes, biscuit, wafels, chocolaatjes, ijsjes, crèmes, enz. Het wordt gebruikt om de zoetheid van desserts met fruit en ontbijtgranen te verbeteren. De toepassing ervan houdt daar echter niet op. Het wordt ook gebruikt om sauzen, mayonaise, ketchup, mosterd op smaak te brengen. Het kan ook aanwezig zijn in sommige salami en worstjes. Het wordt ook gebruikt om warme dranken en shakes op smaak te brengen.

Xylitol is ook goed bekend bij apothekers. Het zit in verschillende medicijnen, vitamines, voedingssupplementen, oplossingen en siropen. Daarnaast wordt E967 ook gebruikt bij het maken van gels om het tandvlees van baby's te kalmeren terwijl de eerste tandjes doorkomen.

Dagelijkse dosis xylitol

Xylitol is een stof die herhaaldelijk aan experimenten is onderworpen. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat volwassenen niet meer dan 50 gram xylitol per dag mogen innemen. Kinderen mogen de limiet van 20 gram per dag niet overschrijden.

Voordelen van Xylitol

Er zijn meningen dat xylitol onschadelijk en zelfs gezond is. Deskundigen merken op dat de inname ervan het risico op cariës met maar liefst 80% vermindert. Bovendien bestrijdt de stof effectief het carieuze proces. Xylitol beïnvloedt de bacteriën in de mondholte en voorkomt hun ontwikkeling en voortplanting. Het gebruik van xylitol leidt tot een vermindering van tandplak, dat verantwoordelijk is voor de vorming van tandsteen in de mond.

kauwgom xylitol

Onderzoek toont ook aan dat regelmatige inname van xylitol de aanmaak van speeksel stimuleert en de beschermende eigenschappen ervan verhoogt. Volgens de wetenschappers is xylitol-kauwgom heilzaam, omdat het ook oorontstekingen kan voorkomen.

Ook blijkt dat xylitol innemen het immuunsysteem versterkt, beschermt tegen chronische degeneratieve ziekten en zelfs een verjongend effect heeft. De stof heeft de eigenschap schadelijke bacteriën te onderdrukken, waaronder bacteriën die een slechte adem veroorzaken, zweren en maagkanker.

Experimenten met ratten die xylitol met hun voedsel innamen, toonden aan dat E967 botverzwakking en zelfs verhoogde botdichtheid voorkwam. Dit geeft de wetenschappers aanleiding om aan te nemen dat de stof kan worden gebruikt bij de productie van preparaten voor de behandeling van osteoporose.

Aangezien de glycemische index van xylitol 8, 5 is, heeft het geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Daarom kunnen we concluderen dat mensen met een lichaam dat gevoelig is voor suikerinname het meest baat hebben bij het product.

Schadelijke gevolgen van Xylitol

Hoewel xylitol als onschadelijk wordt beschouwd wanneer het in kleine hoeveelheden wordt ingenomen, kan het een vijand blijken te zijn. Overmatig en intensief gebruik van de stof kan gasvorming veroorzaken, misselijkheid, buikpijn, braken.

Het is ook mogelijk dat sommige mensen er allergisch voor zijn. Daarom moet het verbruik ervan met zorg worden benaderd. In geïsoleerde gevallen zijn reacties zoals huiduitslag, jeuk, branderigheid en ontsteking in de mondholte waargenomen.

We kunnen het niet laten om nog een feit over xylitol te noemen. Sommige wetenschappers zijn van mening dat een verhoogde inname van E967 na een bepaalde tijd tumorvorming in het lichaam kan veroorzaken.

Ouders moeten dus waakzaam zijn voor de aanwezigheid van xylitol in de lekkernijen waar hun kleintjes van snoepen. Dergelijke voedingsmiddelen mogen ook niet aan huisdieren worden gegeven, omdat sommigen van hen de stof niet goed zouden verdragen.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

3
50
40
31
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen