Bonapeti.nl»Wat is kikkererwtenmeel?

Wat is kikkererwtenmeel?

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Beginner
19
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Wat is kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is een glutenvrij meel, dat het meest voorkomt in de Indiase keuken. Na verloop van tijd slaagde het erin een concurrent te worden van het veelgebruikte tarwemeel en zichzelf te vestigen als een waardige en betaalbare vervanger.

Meestal vind je het als hoofdingrediënt in bekende voedingsmiddelen zoals hummus en falafel. Als je kikkererwtenmeel hoort, zullen de meesten van jullie denken dat het gewoon gemalen kikkererwten is, maar de waarheid is niet precies dat.

Er zijn verschillende soorten van dit meel, het belangrijkste verschil is dat ze gemaakt zijn van twee verschillende soorten kikkererwten. De eerste is met de Kabuli variëteit, die ook de meest voorkomende soort kikkererwten is, gekleurd in een fel bruine kleur en de meeste mensen zijn er bekend mee.

Het tweede type kikkererwten is de Desi variëteit, die kleiner en grover is. Het komt voor in donkerdere kleuren, die variëren van groen tot bruin tot bijna zwart, afhankelijk van wanneer de zaden worden geoogst.

Het traditionele type kikkererwtenmeel, ook wel besan genoemd, wordt gemaakt van de bruine versie van de Desi kikkererwten, ook wel bekend als de Bengaalse kikkererwten. Om het meel te verkrijgen, worden de kikkererwten gedroogd, wordt de schil verwijderd en wordt alleen het binnenste zaad gescheiden.

De resulterende gespleten kikkererwten worden soms chana dal genoemd, wat voor enige verwarring kan zorgen omdat het woord dal vaak verwijst naar linzen. De geschilde en gehakte Desi kikkererwten lijken sterk op gele linzen. In feite komen linzen, erwten en kikkererwten allemaal uit dezelfde botanische familie, maar zijn het verschillende soorten.

Kikkererwtenmeel

Er zijn twee hoofdsoorten kikkererwtenmeel. De eerste wordt verkregen door het zaad van de Desi variëteit tot een fijn poeder te vermalen. Dit is de versie die ook wel besan wordt genoemd.

De tweede optie is door droge Kabuli kikkererwten te malen om de meer gebruikelijke en betaalbare bloem te maken.

Beide producten zijn vergelijkbaar, maar niet identiek. Besan, gemaakt van Desi kikkererwten, is fijner en dikker. Kikkererwtenmeel daarentegen, gemaakt van de gewone en meer betaalbare soort kikkererwten, is grover en luchtiger.

De smaak van beide is vergelijkbaar, het belangrijkste verschil is de hoeveelheid vloeistof die nodig is om een ​​deeg van dezelfde consistentie te maken. Van de twee soorten heeft Besan minder water nodig.

Kikkererwtenmeel kan gemakkelijk standaard verdikkingsmiddelen vervangen in verschillende recepten voor gebakken gerechten en de veel gehypte veggieburgers, als verdikkingsmiddel voor sauzen, soepen en stoofschotels, maar ook voor het bereiden van diverse soorten gebak en op deeg gebaseerde producten, zoals pannenkoeken.

Het is ook een geweldig ingrediënt om te combineren met ander glutenvrij meel om een ​​verscheidenheid aan brood, koekjes en broodjes te maken.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

5
51
40
30
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen