Bonapeti.nl»Waar zijn uien goed voor?

Waar zijn uien goed voor?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
189
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Voordelen van uien

Alle groenten zijn belangrijk voor onze gezondheid, maar sommige hebben werkelijk unieke eigenschappen. Dat is de ui, een lid van de Allium-familie, een geslacht van bloeiende planten, waartoe ook knoflook, sjalotten, prei en bieslook behoren.

Qua kleur kunnen uien wit, rood, geel zijn en alle soorten voegen een specifieke pittigheid toe aan gerechten, ze zijn gewild voor koude salades, warme soepen, voor hamburgers of als smaakmaker. Vers, gebakken, gekarameliseerd of gekookt, uien zijn een onmisbaar onderdeel van veel gerechten en geven ze hun eigen charme.

Uien zijn zo waardevol vanwege hun gezondheidsvoordelen, die blijven groeien met elk onderzoek dat wordt gedaan naar deze heilzame groente. Het is een uitstekende bron van vitamine C en B6, ijzer, foliumzuur en calcium. Het mangaan in zijn samenstelling maakt het een goed ontstekingsremmend middel en helpt het lichaam bij verkoudheid en virusaanvallen.

Fytochemische verbindingen - allium en allyldisulfide - worden uit de ui gehaald en bij het snijden van de ui onder invloed van enzymen omgezet in allicine. Deze verbindingen hebben kanker bestrijdende en anti diabetische effecten, ze verwijden de bloedvaten door stikstofmonoxide af te geven. Op deze manier wordt de bloeddruk genormaliseerd, vormen zich geen bloedstolsels en neemt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk af.

Uien bevatten polyfenolen en de flavonoïde quercetine, met ontstekingsremmende eigenschappen en deze, samen met andere heilzame ingrediënten, zorgen voor de reputatie van de ui als verdediging tegen ziekten.

Waar is ui goed voor

Na het koken blijft de quercetine in de ui behouden, maar gaat over in de bouillon. Het is goed om te weten dat de flavonoïden in uien geconcentreerd zijn in hun buitenste lagen, dus bij het schoonmaken is het goed om zo min mogelijk van de buitenste schil te verwijderen.

Het is al sinds de oudheid bekend dat consumptie van uien een beschermende functie heeft voor het lichaam en heilzaam is voor elk deel ervan. Het vermindert het risico op maagkanker, heeft antioxiderende eigenschappen, beschermt tegen vrije radicalen en is een goed conserveermiddel.

Het is moeilijk te bepalen of uien een essentiëlere rol spelen als voedingsmiddel - om andere producten op smaak te brengen of voor medicinale doeleinden. Het belangrijkste is dat het een belangrijk kruidig ​​element is in voeding en goed aanvult met veel voedingsmiddelen en tegelijkertijd het lichaam ondersteunt - van celkracht, tot preventie tegen ontstekingen en om het bloed te zuiveren.

Als u van uien houdt, raden we u aan onze recepten voor gevulde uien, uiensoep en salade met uien te proberen.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest