Bonapeti.nl»Adviezen»Hoe wordt makreel gezouten?

Hoe wordt makreel gezouten?

MarianeMariane
Beginner
197
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Hoe wordt makreel gezouten?

Makreel zouten is helemaal niet moeilijk en is een geweldige manier om een ​​smakelijk aperitief voor cognac en wodka te bereiden om vrienden en familie mee te trakteren. Het belangrijkste voor succes is echter niet de technologie, maar de kwaliteit van de vis die u wilt zouten.

De makreel moet volledig vers zijn, zonder mechanische beschadiging van de huid en spieren, niet met een gezwollen buik en troebel hoornvlies van de ogen. Het moet grondig worden schoongemaakt met kraan- of zeewater, waarna de kieuwen moeten worden verwijderd, maar zonder de buik open te scheuren.

Spoel goed af, laat uitlekken en vul de buik van de makreel met zeezout. Leg de vis in een geëmailleerde schaal, met de buik naar boven, naast elkaar en bedek het met pekel met zout en water in een verhouding van 0.25 g zout per 1 L water.

Druk erop met een bord en steen en laat het in een droge en koele ruimte staan.

Verwijder op de tweede dag de resulterende bloedrode pekel en vervang deze door een nieuwe, de dosis is ongeveer 200 g zout per 1 L water. Herhaal de procedure op de 4e en 6e dag. Het proces van zouten en rijpen van de vis duurt ongeveer 7-10 dagen, waarna de gezouten makreel wordt bewaard in met pekel gevulde potten van 3 liter.

Je kunt ook het zogenaamde droog zouten van makreel doen. Voor dit doel wordt de vis na het schoonmaken gevuld met zeezout, op zijn buik op verschillende lagen papier bedekt met zout gelegd, bestrooid met zout eroverheen en enkele dagen in de koelkast bewaard (7-8) , totdat het de vereiste hoeveelheid absorbeert.

Indien gewenst kan het vervolgens worden gereinigd van de huid en botten en op smaak worden gebracht met kruiden.

Als je van makreel houdt, probeer dan onze recepten voor:

- makreel met tomatensaus;

- gebakken makreel;

- of gegrilde makreel;

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

5
Totaal aantal stemmen: 1
51
40
30
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen