Bonapeti.nl»Pancetta - Hoe wordt het bereid en hoe wordt het geconsumeerd?

Pancetta - Hoe wordt het bereid en hoe wordt het geconsumeerd?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Beginner
51
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Pancetta

Franse chef-koks, die bekend staan om hun verfijnde keuken, kijken waarschijnlijk neer op hun Italiaanse collega's, wiens keuken vooral bekend staat om het maken van pasta, antipasti en pizza. Of om het op een andere manier te zeggen - niets zo ingewikkeld of geavanceerd...

Maar wat zouden de Fransen zeggen over Italiaanse vleesproducten, die over de hele wereld erkende delicatessen zijn geworden?

Het is onmogelijk dat we u kunnen herinneren aan alle "kunstwerken" van Italiaans vlees, maar we kunnen niet anders dan prosciutto, pepperoni, mortadella, bresaola en de minder bekende pancetta noemen. Dat vertellen we je in dit artikel, want het is ook verkrijgbaar in ons land en het is zeker iets dat je waarschijnlijk wel eens zou willen proberen.

Pancetta lijkt op spek, maar is gemaakt volgens een heel oud Italiaans recept en is gemaakt van speciaal geselecteerde Italiaanse varkens. Zowel de leeftijd van de dieren als de kwaliteit van het vlees zelf wordt streng gecontroleerd.

Het vlees wordt op smaak gebracht met zout en diverse kruiden, waarna het minimaal 14 dagen in de lucht hangt, gedurende welke tijd de verwerking met kruiden doorgaat. Echte pancetta van goede kwaliteit moet in totaal 120 dagen hebben gelegen voordat het aan de consument wordt geleverd, terwijl het er meestal uitziet als verpakt spek. Maar geloof me, de smaak is totaal anders en zou zelfs de meest kieskeurige Franse koks aanspreken.

Italiaanse Pancetta

Maar laten we teruggaan naar de Italianen en meer specifiek naar Bologna, want dat wordt aangeduid als de geboorteplaats van de pancetta. Naast zout moet er zwarte peper worden toegevoegd en sommige creatievere producenten voegen salie en/of rozemarijn toe aan de delicatesse. Volgens sommige oude tradities moet de pancetta in zout en peper worden gerold en minstens 120 dagen worden bewaard.

We hebben gekeken waar de pancetta vandaan komt (misschien is het interessant om te weten dat de beroemde mortadella zijn oorsprong vindt in Bologna en dat Bologna in het verleden bekend stond als de Dikke Man, juist vanwege de affiniteit van de lokale bevolking met de vele delicatessen van vlees) en hoe het is voorbereid.

En hoe wordt het geconsumeerd? Net zoals je spek consumeert, gebakken, of als toevoeging aan pizza's, pasta's en al het andere dat je wilt bereiden met een unieke Italiaanse smaak!

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest