Bonapeti.nl»Hoe kan je kurkuma van hoge kwaliteit identificeren?

Hoe kan je kurkuma van hoge kwaliteit identificeren?

Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Kurkuma identificeren

Kurkuma is een van de belangrijkste specerijen in de Indiase keuken. Maar het wordt niet alleen gebruikt om te koken, maar ook als een Ayurvedisch medicijn dat de immuniteit verhoogt, helpt bij de genezing van wonden en werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer.

Het wordt meestal als poeder op de markt gebracht, maar het kan ook in zijn natuurlijke vorm worden gevonden, een wortel die op gember lijkt.

Helaas is tegenwoordig, net als veel andere specerijen, kurkuma van niet bijzonder hoge kwaliteit vaak verkrijgbaar. Kooplieden voegen er rijstmeel, zetmeel, talk en zelfs krijtpoeder aan toe.

Kurkuma staat bekend om zijn geeloranje kleur, dus het is gebruikelijk om het te kleuren met kunstmatige kleurstoffen, waardoor dit verder gezonde kruid iets gevaarlijks voor je gezondheid kan worden. Vooral als de kleurstoffen giftig zijn en je deze regelmatig consumeert.

Hoe kun je kurkuma van slechte kwaliteit herkennen?

Met een eenvoudige test: vul een glas met warm water en giet er een lepel kurkuma in, zonder te roeren. Wacht 20 minuten. Als het kruid daarna op de bodem is neergedaald, is het van goede kwaliteit. Als het water echter verkleurt, is de kans groot dat er extra onzuiverheden in zitten.

Kurkuma van hoge kwaliteit heeft een diepe kleur die kan variëren van oranje tot felgeel. Als de kleur lichter en witachtig is, zijn er zeker onzuiverheden. Als je met echte kurkuma kookt, mag deze niet van kleur veranderen, en zelfs de kleinste hoeveelheid moet een smakelijke gele kleur aan je gerecht geven.

Kurkuma van hoge kwaliteit heeft een kenmerkend aroma dat een vleugje aarde (het is tenslotte een wortel), gember en een lichte bitterheid combineert. Het is ook zeer gepigmenteerd. Doe een snufje kurkuma aan de binnenkant van je handpalm en wrijf erover met je duim. Als het schoon is, blijft het plakken en laat het een oranje vlek achter. Als het grootste deel van het kruid eraf valt, is het waarschijnlijk vervuild.

Kurkuma

De kwaliteit van kurkuma hangt ook af van de hoeveelheid curcumine die erin zit

Madras-kurkuma komt het meest voor in Europa. Het heeft een lichtere kleur en een laag curcumine gehalte – ongeveer 3.5%. Het wordt gekenmerkt door een zwakkere smaak en aroma en wordt vooral gebruikt voor de bereiding van sauzen en gefermenteerde groenten.

Tegenwoordig komt het niet noodzakelijkerwijs rechtstreeks uit Madras, maar wordt de naam meer als epitheton gebruikt, omdat het jarenlang voornamelijk daar vandaan werd geïmporteerd. De Engelse kolonisten hadden er de voorkeur aan vanwege de delicatere smaak.

Alleppey-kurkuma is buiten India niet zo populair, maar heeft wel de voorkeur van de lokale bevolking. Het heeft een donkerdere kleur en een curcumine gehalte van ongeveer 6.5%. Het heeft een meer aardse en krachtige smaak en wordt gebruikt bij het maken van curries en tajine.

Om er zeker van te zijn dat je kurkuma van hoge kwaliteit koopt, kun je beter niet in bulk of op de markt kopen. Zoek het voorverpakt en afkomstig van een fabrikant die u vertrouwt.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest