Bonapeti.nl»Welke voedingsmiddelen veroorzaken maagproblemen?

Welke voedingsmiddelen veroorzaken maagproblemen?

Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Voedsel dat maagklachten veroorzaakt

Hoe goed je dag ook is, als je last hebt van een opgeblazen gevoel en gasvorming - vaak voorkomende bijwerkingen van een maagklachten - is het echt moeilijk om een ​​glimlach op je gezicht te houden. Helaas kunnen veel verschillende voedingsmiddelen de boosdoener zijn van maagproblemen en het ongemak dat daarmee gepaard gaat.

Hier zijn voedingsmiddelen die maagproblemen veroorzaken die u moet vermijden om te voorkomen dat uw toestand erger wordt:

Kunstmatige zoetstoffen en suikervrije producten

Een studie wees uit dat wanneer mensen kunstmatige zoetstoffen consumeren, zoals aspartaam, sucralose en sacharine, ze de darmbacteriën veranderen die het metabolisme regelen. Dit kan leiden tot een aantal gastro-intestinale problemen, waaronder een verhoogde neiging om voedsel in vet te veranderen.

Vermijd ook snoep en kauwgom, aangezien aan deze producten vaak sorbitol, maltitol, xylitol en andere suikeralcoholen zijn toegevoegd die bij overmatig gebruik een opgeblazen gevoel, gasvorming of laxerende effecten kunnen veroorzaken. Bovendien stimuleert kauwgom de maag om zuren af ​​te geven die je lichaam niet nodig heeft, wat kan bijdragen aan het ontstaan ​​van maagzweren.

Koffie en frisdrank

Koffie irriteert de maag

Koffie irriteert de maag, vooral als het op een lege maag wordt geconsumeerd. Cafeïne versnelt ook het spijsverteringskanaal en kan diarree veroorzaken. Het feit dat cafeïne ook een diureticum is, betekent ook dat het kan leiden tot uitdroging en zelfs misselijkheid. Bovendien zorgt de verkwikkende drank ervoor dat de maag zoutzuur produceert, wat brandend maagzuur en indigestie kan veroorzaken. Als u na het drinken van koffie het gevoel heeft dat er iets mis is met uw maagdarmkanaal, kunt u dit beter vermijden of, als laatste redmiddel, het beperken tot één kopje per dag.

Maagklachten kunnen worden veroorzaakt door koolzuurhoudende dranken - beperk ze tot een minimum, evenals alcohol. Behalve dat het een vijand is van ons gewicht en onze lever, is het ook een vijand van de maag. Overmatig gebruik van alcoholische dranken irriteert het maagslijmvlies en veroorzaakt winderigheid of diarree afgewisseld met constipatie.

Vettig en gefrituurd voedsel

Gefrituurd voedsel is niet alleen ongezond, maar ook schadelijk voor de maag. Dit geldt ook voor vet voedsel, aangezien beide soorten meer tijd nodig hebben om te verteren. Bovendien kunnen ze leiden tot diarree of, omgekeerd, tot een opgeblazen gevoel en constipatie. Aan de positieve kant kunnen we zeggen dat ze erg veel calorieën bevatten en dat je er aankomt.

Citrusvruchten

Citrusvruchten zijn schadelijk voor de maag

Zure voedingsmiddelen zoals tomatensap, maar ook citrusvruchten - citroenen, sinaasappels, grapefruits, enz., bevatten zuur en kunnen maagproblemen veroorzaken. Dit komt omdat ze het slijmvlies van de maag irriteren, wat leidt tot brandend maagzuur of reflux. Als je maag gespannen is, kun je ze beter vervangen door appelmoes of bananen.

Gekruid voedsel

Als je een liefhebber bent van gekruid voedsel, is ons advies om de consumptie ervan te beperken, aangezien gekruid voedsel de binnenkant van de slokdarm irriteert en kan leiden tot brandend maagzuur. Hetzelfde gebeurt als je uien en knoflook eet. Gebruik ze niet te vaak, want ze worden niet goed opgenomen in de dunne darm en veroorzaken veel problemen zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel, maagpijn, diarree of obstipatie.

Granen

Gluten kan een van de meest voorkomende boosdoeners zijn als het gaat om het verstoren van het spijsverteringsstelsel. Ongeacht of je coeliakie hebt of niet, de Harvard Medical School zegt dat steeds meer mensen gluten niet kunnen verteren. Als je merkt dat je maag opgeblazen, pijnlijk of gasachtig wordt of diarree krijgt na het eten van voedsel zoals gebak en pasta, dan is tarwe zeker de boosdoener.

Zuivelproducten

Melk irriteert de maag

Zuivelproducten zijn moeilijk verteerbaar voedsel. Als u een probleem heeft met lactose, kan het eten van ijs maagklachten, gasvorming of diarree veroorzaken. Als je last hebt van lactose-intolerantie, vermijd dan ook zachte kazen en melk. Anders zijn maagklachten gegarandeerd. Bij spijsverteringsproblemen kunt u echter snacken op harde kazen en magere yoghurt, omdat deze een gunstig effect hebben op de darmen door de natuurlijke flora in het maagdarmkanaal te verbeteren.

Broccoli en rauwe kool

Kruisbloemige groenten zoals broccoli, kool en bloemkool zijn ongetwijfeld erg gezond, maar ze bevatten complexe suikers die gasvorming in de darmen en een opgeblazen gevoel en zwaar gevoel in de buik kunnen veroorzaken. Om dit ongemak te voorkomen, is het raadzaam om de consumptie van deze groenten te beperken of ze in ieder geval iets te blancheren voor consumptie.

Rauw voedsel

Bacteriën in rauwe dierlijke producten kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Neem dus de juiste voorzorgsmaatregelen bij het omgaan met bederfelijke voedingsmiddelen zoals rauw vlees, gevogelte, eieren en zeevruchten. Vergeet niet om voedsel op de juiste temperatuur te koken om bacteriën te doden en laat het niet langer dan twee uur ongekoeld staan ​​om de groei van bacteriën te voorkomen.

En als de nacht op het toilet doorbrengen met voedselvergiftiging niet genoeg waarschuwing is, houd er dan rekening mee dat schadelijke bacteriën zoals Escherichia coli en salmonella mogelijk levensbedreigend kunnen zijn, dus speel op veilig en vermijd vervallen voedsel.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest