Bonapeti.nl»Hibiscusthee - wat we moeten weten

Hibiscusthee - wat we moeten weten

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
189
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Hibiscusthee

Thee is een zeer populaire drank en het is de vraag of koffie het in dit opzicht overtreft. Er zijn verschillende soorten thee bekend - zwart, groen, fruit, kruiden en vele andere. Thee is medicinaal, aangenaam van smaak en hoort thuis in de dagelijkse voeding.

Een interessante en opmerkelijke variëteit van deze drank is de robijnrode hibiscusthee, die we in de klassieke opvatting van deze drank niet als thee kunnen definiëren, omdat niet de bladeren, maar het bloemgestel van de plant worden gebruikt om de aromatische vloeistof te maken, maar het is gebruikelijk om het woord thee te gebruiken om elk kruid aan te duiden dat in water wordt gekookt, dus de drank gemaakt van hibiscus valt onder de groep thee.

Hibiscusthee heeft een zeer oude geschiedenis gehuld in legendes en dit maakt het een mysterieuze vloeistof die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

Legendes en geschiedenis van hibiscusthee

Volgens de legende was hibiscusthee populair in het oude Egypte. Farao's consumeerden het, in de overtuiging dat het een elixer was van jeugd, gezondheid en een lang leven. En om het altijd te hebben, stuurden ze hun krijgers als prooi naar het thuisland van de magische plant, in Afrika, ten zuiden van Soedan.

Arabische genezers definieerden hibiscus in hun verhandelingen als een remedie voor alle ziekten vanwege zijn geweldige antipyretische en kalmerende eigenschappen. Vanuit het oogpunt van de moderne mens en de emotionele component buiten beschouwing latend, zijn de zaken rationeler en logischer.

Er wordt aangenomen dat hibiscusthee dankzij de krachtige antioxidanten die erin zitten, het lichaam kan verjongen en het verouderingsproces kan vertragen.

Een andere claim stelt dat deze thee kwaadaardige tumoren kan voorkomen. Deze beweringen berusten meer op legendes dan op echte en wetenschappelijk bewezen feiten.

Een ander belangrijk aspect van het begrijpen van de krachten van hibiscusthee heeft te maken met zijn vermogen om de bloeddruk te beïnvloeden. Er is een zeer wijdverspreide mening dat hypertensieve patiënten het koud moeten drinken en hypotensieve patiënten een kop hete hibiscusthee nodig hebben.

Het is bekend dat na het passeren van de slokdarm de warme drank een beetje afkoelt en de koude opwarmt, dus in beide gevallen zal er dezelfde cocktail in de maag zijn. Daarom mag het drinken van thee van de bloembladen van Soedanese rozen niet erg heet zijn, zodat je de slokdarm niet verbrandt en de koude drank in de zomer voor iedereen even verkoelend is.

Het enige dat zeker is over het effect op de bloeddruk is dat regelmatig gebruik van hibiscusthee de bloeddruk verlaagt met gemiddeld 7 procent. Daarom kunnen we concluderen dat hibiscusthee een licht antihypertensief effect heeft.

Inmiddels is al vastgesteld wat de voordelen en mogelijkheden van dit drankje zijn en wat het voor het lichaam kan betekenen.

Gunstige eigenschappen van hibiscusthee

De heilzame eigenschappen van hibiscusthee zijn te danken aan de samenstelling, die veel gezondheid bevorderende ingrediënten bevat.

Hibiscus

- Flavonoiden - antioxidanten die vrije radicalen bestrijden en stress door antioxidanten voorkomen.

- Anthocyanines - stoffen met antioxiderende werking, die veroudering vertragen.

- Een complex van vitamines, waaronder vitamine P, dat de doorlaatbaarheid van bloedvaten voorkomt, hun wanden versterkt en de ontwikkeling van verschillende ziekten van het cardiovasculaire systeem voorkomt.

- Antioxidanten in hibiscus zuiveren en verjongen het lichaam, reguleren de groei van micro-organismen, de vorming en ontwikkeling van verschillende formaties, waaronder kwaadaardige tumoren.

- Dit drankje werkt goed als het oraal wordt ingenomen. Met het gebruik van de geplette bladeren en verse bloembladen van het kruid kunnen zweren, wonden, eczeem, steenpuisten en tumoren van verschillende oorsprong worden behandeld.

- Hibiscus bevat verschillende organische zuren die bijdragen aan de normalisatie van stofwisselingsprocessen in het lichaam en strijden tegen overgewicht.

- Bevat linolzuur, ondersteunt de strijd tegen cholesterolplaques en beschermt zo het lichaam tegen vasculaire atherosclerose.

- De genezende samenstelling van hibiscusthee smelt overtollig vet, voorkomt verstopping van bloedvaten.

- Citroenzuur in deze thee heeft een krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende werking.

- Het is bewezen dat hibiscusthee een positief effect heeft op de lever. Daarom is het een effectieve diuretische drank.

- Thee is goed als krampstillend middel dat de pijn in het maagdarmkanaal enigszins kan verlichten.

- De drank van de farao's helpt het immuunsysteem te versterken, helpt het lichaam verkoudheid te weerstaan. En in combinatie met vitamine C creëert het een krachtig anti-infectieus schild voor het lichaam.

Hibiscusthee maken en serveren

Rijpe hibiscusbloemblaadjes worden op een speciale manier verzameld en gedroogd, ondergaan fermentatie, vergelijkbaar met een zwarte thee. Als resultaat van deze voorbereiding drogen de bloembladen niet alleen en worden ze handig voor opslag en transport, maar behouden ze ook alle geneeskrachtige stoffen waar deze plant zo rijk aan is.

De resulterende drank heeft een uitgesproken zure smaak en een zeer aangenaam en delicaat aroma. De prachtige rijke robijnrode kleur van de thee is zeer indrukwekkend. De kleuring wordt verzorgd door anthocyanines, die ook een genezende werking hebben.

Er is nog steeds geen consensus hoe hibiscusthee op de juiste manier te bereiden. Volgens sommigen mag de grondstof niet worden blootgesteld aan hoge temperaturen, zodat de bruikbare componenten erin niet worden vernietigd. Daarom is het aan te raden om de Soedanese roos te koken op ongeveer 40°C.

Voordelen van hibiscusthee

Volgens een andere versie kun je de klassieke manier gebruiken om thee te zetten met kokend water, waarin je de grondstof kunt laten weken en zoeten.

Iedereen kiest de optie voor zichzelf. Het enige dat niet mag worden vergeten: je kunt hibiscus niet brouwen in metalen vaten, het moet worden geserveerd in kopjes van keramiek of porselein.

Aangezien hibiscusbloementhee fruitzuren bevat, geeft dit een zure smaak. Als er suiker wordt toegevoegd, is de smaak zoet of zoetzuur, het hangt allemaal af van de hoeveelheid suiker en de sterkte van de drank.

Het aangename aroma van bloementhee kan worden aangevuld met kruiden. Kruidnagel, vanille, kaneel, gember, zwarte peper zijn geschikt. Ze geven het een exotische smaak.

Deze thee smaakt naar een vruchtendrank gemaakt van rood fruit. Als het wordt gekookt met appels en suiker, smaakt het naar kersen- en appelcompote.

Contra-indicaties voor het nuttigen van hibiscusthee

- Aangezien hibiscus de mogelijkheid heeft om het bloeddrukniveau te beïnvloeden, moeten mensen met hoge bloeddruk deze thee met de nodige voorzichtigheid drinken, vooral hypotensieve patiënten die lijden aan arteriële hypertensie met onstabiele druk.

- De drank wordt niet aanbevolen voor patiënten met stenen in de galblaas en die lijden aan urolithiasis. Deze voorzorgsmaatregel is noodzakelijk vanwege het diuretisch en choleretisch effect dat stenen kan losmaken en kan leiden tot verstopping van de urineleiders of galwegen. De aandoening gaat gepaard met ernstige spasmen en kan een spoedoperatie vereisen. Met gezonde nieren en een galblaas zonder stenen is de drank nuttig, het elimineert mogelijke stagnatie van gal en voorkomt de vorming van zand en stenen.

- Zwangerschap is een contra-indicatie voor het drinken van hibiscusthee, omdat de drank het verloop van de zwangerschap kan beïnvloeden door overmatige versteviging van de baarmoeder. Hibiscus kan de seksuele functie beïnvloeden, dus het drinken ervan is riskant tijdens deze periode.

- De drank van hibiscusbloemblaadjes is zuur, bevat veel verschillende zuren, behalve oxaalzuur, dus het wordt niet geconsumeerd bij gastritis met een hoge zuurgraad, maar ook bij een maagzweer.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest