Bonapeti.nl»Vermicelli - Wat we moeten weten

Vermicelli - Wat we moeten weten

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
189
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Pasta

Ze zeggen dat soep voedsel voor de ziel is. En wat is de ziel van de soep?

Sommigen hebben het misschien al geraden: het is vermicelli. Wat zou een soep zijn zonder het vullende en onverwacht heerlijke ingrediënt: vermicelli?

Dit macaroniproduct uit de pastafamilie bestaat nauwelijks als zelfstandig gerecht, maar is een onmisbaar onderdeel van de lekkerste soeprecepten, ook als bijgerecht in de oosterse keuken wordt er de voorkeur aan gegeven.

Waar kan vermicelli nog meer voor worden gebruikt, waar komt het vandaan en wat is de productietechnologie? Dit zijn merkwaardige vragen voor iedereen die verleid wordt door de geheimen van de culinaire kunst, en ook voor liefhebbers van soep - het voedsel voor de ziel met zijn onveranderlijke smakelijke toevoeging, eenvoudigweg vermicelli genoemd.

Essentie, etymologie en uiterlijk van het pastaproduct

Als we heerlijke pasta eten, realiseren we ons meestal niet dat we van oorsprong een van de oudste voedingsmiddelen eten. Het gebruik en de productie ervan zijn zeer diep in de oudheid geworteld.

Er wordt aangenomen dat ze voor het eerst werden geproduceerd door de Etrusken die vóór de Romeinen het schiereiland Apennijnen bezetten.

Er zijn ook suggesties dat Marco Polo ze uit China heeft meegenomen. Oude afbeeldingen suggereren dat in de 4e eeuw voor Christus in het oude Egypte een ritueel gerecht werd bereid uit durumtarwe, met als doel de doden de weg te wijzen naar het ondergrondse koninkrijk Osiris.

Ook de Joodse stammen raakten vertrouwd met het waardevolle voedselproduct en het werd te hoog gewaardeerd door de Arabische stammen, die het tijdens campagnes onmiddellijk in het hoofdvoedsel opnamen. Ze noemden het maccarruni, wat komt van de woorden ‘kneden’ en ‘crushen’ en daarmee werden alle gedroogde pastaproducten bedoeld.

Om de individuele pasta’s van elkaar te onderscheiden, gaven mensen in de loop van de tijd elke pasta een aparte naam, en diversifieerden ze de productie van verschillende soorten pasta.

Classificatie van pastaproducten

Pasta wordt geclassificeerd op basis van drie hoofdkenmerken: samenstelling, vorm en lengte.

Volgens de compositie is het gewoon en verrijkt. De gewone bevat alleen bloem en water. De grote variatie in het assortiment gewone pasta komt door de vorm en lengte. De voedingswaarde van alle soorten in deze groep is hetzelfde.

Vermicelli

Verrijkt is een grote groep, omdat er veel extra grondstoffen zijn, ook al zijn ze in kleine hoeveelheden. Meestal zijn het eieren en eiproducten, maar ook groenten, melk en zuivelproducten en andere.

Afhankelijk van de vorm zijn ze onderverdeeld in: buisvormig, draadachtig, strookvormig en figuren. Qua lengte zijn ze lang, kort en klein.

De buizen zijn over hun lengte hol. De lange zijn 150-200 millimeter, de korte zijn 50-100 millimeter en de kleine zijn maximaal 50 millimeter.

De lange zijn over de hele lengte recht en de uiteinden zijn loodrecht afgesneden.

De loopvlakachtige zijn over de gehele lengte dicht. Hun diameter is van 0, 7 tot 3 millimeter. Hun uiteinden zijn loodrecht afgesneden. Ze zijn lang of kort van lengte. De lange zijn maximaal 200 millimeter en de korte zijn 15-20 millimeter. De loopvlakachtige worden vertegenwoordigd door spaghetti en vermicelli.

Strookachtige noedels worden vertegenwoordigd door verschillende soorten noedels: lang, kort, smal, breed en met verschillende vormen.

Etymologie en oorsprong van vermicelli

De algemene naam pasta is ook van toepassing op vermicelli. Het is een variant ervan en bestaat uit droge dunne deegstengels in verschillende vormen. Ze worden vaak opgerold aangeboden en worden vooral gebruikt bij het koken van soepen.

De naam van dit soort pasta is in verschillende talen verschillend en de variaties in vorm en samenstelling zijn begrijpelijk gezien de verschillende culinaire tradities.

Italianen noemen het vermicelli en bieden het aan als een harde, gedroogde tarwepasta met een vezelige vorm. De naam zelf vertaald uit het Italiaans is wormen.

In het Spaans betekent het woord Fideo noedels. In Spaanstalige landen verwijst het woord voor vermicelli ook naar andere soorten pasta, terwijl het in Spanje alleen gereserveerd is voor pasta, vergelijkbaar met spaghetti.

Essentie en beschrijving van vermicelli

Vermicelli is een pastaproduct in de vorm van een dunne sliertjes. Het is een halfgekookt product dat niet voor directe consumptie kan worden gebruikt, maar na het koken eetbaar wordt.

De dichte dunne strengen vermicelli zijn rond van doorsnede, met een grotere diameter dan spaghetti. Hun diameter is van 0, 5 tot 1, 5 millimeter.

Ze zijn recht en lang verkrijgbaar of gewikkeld als een nest.

Volgens de classificaties zijn vermicelli qua samenstelling gewone pasta, qua vorm zijn ze vezelig en compact, en qua lengte kunnen ze zowel lang als gekruld worden aangeboden.

Meelvereisten voor de productie van vermicelli

De belangrijkste grondstof voor de productie van vermicelli is meel. Het is cruciaal voor het geven van de karakteristieke eigenschappen van het deeg en voor de kwaliteit van het eindproduct.

Durumtarwe is het meest geschikt. Het voldoet volledig aan de eisen voor meelkwaliteit. Bevat relatief hoge en goede kwaliteit totaaleiwit, sterke en rekbare gluten en carotenoïden. Dankzij deze ingrediënten wordt vermicelli gekookt niet papperig, plakt niet aan elkaar en heeft een aangename smaak en kleur.

Het nadeel is dat het een kleine opbrengst geeft. Italië is de grote producent in Europa en dit is heel begrijpelijk gezien het enorme aandeel pasta in hun dieet.

In ons land worden noedels geproduceerd van zachte tarwevariëteiten, vanwege hogere opbrengsten en lage consumenteneisen. Daarom heeft het niet de kwaliteiten van een durumtarweproduct.

Vermicelli-productietechnologie

De ontwikkeling van technologieën voor de productie van pasta, en in het bijzonder vermicelli, gaat al jaren door. Rond 1870 verschenen in Italië de eerste hydraulische persen, gevolgd door de eerste gemechaniseerde machines aangedreven door stoom of hydraulische kracht.

In 1933 werd de eerste echte en volautomatische pers gemaakt door Mario en Joseph Brabanti uit Parma. Dit markeert het begin van volledige automatisering in de productie van dit soort producten.

Variaties van recepten voor het maken van vermicelli

Wat is vermicelli

In ons land wordt vermicelli voornamelijk gebruikt in soepen, en in Europa wordt het ook aangetroffen als bijgerecht bij een ander gerecht, nadat het een warmtebehandeling heeft ondergaan, voornamelijk kokend.

In Egypte worden vermicelli bruin gebakken in olie of boter, waarna rijst en water worden toegevoegd.

In Somalië wordt het gebruikt als zoet gerecht. Gegeten als dessert of bijgerecht in het Somalisch rijstgerechten.

Op het Indiase subcontinent gebruiken ze vermicelli om een zoet dessert te maken dat lijkt op rijstpudding.

In India maken ze een populair gerecht genaamd upma. Het is gemaakt met drooggebakken noedels, bereid met een keuze aan groenten.

Arpa vermicelli - wat is het?

Dit product is ook bekend onder de namen kritharaki of orzo. Het wordt vaak verward met rijst omdat het er zo uitziet en op een vergelijkbare manier wordt bereid.

Arpa-vermicelli is echter geen rijstsoort, maar een pastaproduct en lijkt op andere soortgelijke producten die met dezelfde technologie zijn bereid.

Er moet op worden gewezen dat het wordt gemaakt van gerst en dat het in Griekenland en Italië veel wordt gebruikt in verschillende recepten - vermicellisoepen, vleesgerechten, bijgerechten. Het lost niet op tijdens de verwerking, wat een onderscheidend kenmerk is van alle tarweproducten.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Topartikelen vandaag