Bonapeti.nl»Smeltkaas - wat we moeten weten

Smeltkaas - wat we moeten weten

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Beginner
18109
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Smeltkaas

De favoriet van veel: smeltkaas - het is zo zacht en smakelijk dat het smelt in je mond. Heb je je echter ooit afgevraagd wat het precies is en wat er in smeltkaas zit? Het is interessant om erachter te komen hoe smeltkaas te maken. Het doel van dit artikel is om al deze vragen te beantwoorden.

Geschiedenis van smeltkaas

Voor de Eerste Wereldoorlog werd in Zwitserland voor het eerst smeltkaas geproduceerd. In die tijd produceerden de boeren die in Thun woonden te veel harde kaas en om die niet te bederven en weg te gooien, verwerkten de boeren er veel van. Dit markeerde het begin van de geschiedenis van smeltkaas.

Tegenwoordig wordt smeltkaas gemaakt van verschillende zuivelproducten: kaas, kwark, boter, poeder- of gecondenseerde melk, stremsel. Ook wordt er smeltkaas gemaakt van kazen die een productiefout hebben gehad.

Samenstelling smeltkaas

120 mg calcium per 20 g van het product;

4, 4 g vet per 20 g product;

2, 3 g eiwit per 20 g van het product.

smeltkaasis best een lekker en voedzaam voedingsmiddel, dat veel eiwitten, vetten, belangrijke en waardevolle aminozuren, vitaminen en mineralen bevat. Een pak smeltkaas bevat 15% van de benodigde hoeveelheid calcium per dag. Om deze reden is smeltkaas gezonder dan yoghurt.

Rookkaas

In tegenstelling tot hardere kazen wordt smeerkaas volledig opgenomen door het lichaam. Er zitten bijna geen koolhydraten in smeltkaas. Het is een zeer goede bron van vitamine B en fosforverbindingen, die belangrijk zijn voor de gezondheid van onze botten, nagels en haar. De vetten in smeltkaas voorzien ons lichaam van vitamine E, D, A.

Ook smeltkaas laat een nasmaak achter in de mond.

Keuze uit smeltkaas

Artsen raden aan dat wanneer u smeltkaas koopt, u goed op de verpakking moet kijken en u niet moet laten misleiden door de lage prijs. Veel producenten bieden een namaakproduct aan onder het mom van smeltkaas. Experts adviseren dat als je smeltkaas ziet die palm- of koolzaadolie bevat, dit betekent dat het geen echt product is, maar een namaak.

Koop ook geen smeltkaas in een plastic verpakking met het "PS" -teken op de bodem. Dit betekent dat de verpakking is gemaakt van polystyreen, wat in veel landen verboden is voor het bewaren van producten. De verpakking moet van prolipropyleen zijn gemaakt. Onderaan de verpakking van dit materiaal ziet u de markering "PP".

Potentiële schade door roomkaas

Ook moet worden opgemerkt dat zachte smeltkaas veel natriumverbindingen bevat, die schadelijk zijn voor ons lichaam. Daarom moet het niet veel worden geconsumeerd. Als u nierproblemen heeft, is het raadzaam om deze kaassoort te mijden. Als je last hebt van brandend maagzuur, is het ook af te raden om smeltkaas te eten, omdat daar een grote hoeveelheid citroenzuur in zit.

De waarheid over de productie van smeltkaas

Smeerkaas

Tot nu toe zo goed - dat was de goede kant van smeltkaas. Nu is het tijd om naar het slechte te kijken. In de reclamespots die we op tv zien, wordt deze kaassoort ons voorgesteld als zeer goedkoop, lekker en zelfs origineel als een product dat ideaal is om op een boterham te smeren. Een ander probleem is dat dit niet het geval is.

In feite is goedkope smeltkaas een overblijfsel van de productie van kunstmatige voedseladditieven. Smeltkaas is puur van smaak, maar de smaken worden kunstmatig gemaakt van smaakstoffen en kunstmatige voedingsadditieven. Voedingssupplementen zijn de meest gebruikelijke manier om smeltkaas te maken. En hier is hoe het gedaan is:

Er wordt oude kaas gebruikt, die al bedorven is - bedorven kwark of room, veel afval van de kaasproductie, ook bevroren en ranzige kazen, die lange tijd in een koelruimte hebben gelegen. Er worden emulgerende zouten en smaakstoffen en additieven aan toegevoegd, die de smaak van smeltkaas maken. De op deze manier gemaakte kaasmassa wordt verwarmd tot een temperatuur van 95 graden Celsius en er wordt citroenzuurzout toegevoegd, dat bij consumptie allergieën kan veroorzaken.

Natriummetafosfaat wordt ook toegevoegd. Ook wordt een gelei-achtige substantie gemaakt van algen toegevoegd, die ook een allergische reactie kan veroorzaken.

Consumptie van citroenzuur, of beter gezegd de zouten ervan, kan veel bijwerkingen veroorzaken, zoals hoge bloeddruk, misselijkheid, buikpijn, braken.

Smeerkaas bevat fosfaten, die ook worden gebruikt bij de productie van wasmiddelen. U weet dat kaas over het algemeen een goede bron van calcium is. Het is echter aangetoond dat dezelfde fosfaten calcium uit de botten halen, wat een voorwaarde is voor artritis en osteoporose.

Zoals reeds opgemerkt, mogen mensen met nierproblemen geen voedingsmiddelen eten die fosfaten bevatten, zoals smeltkaas.

Sorbitol wordt gebruikt om smeltkaas te conserveren. Dit is een stof die in Europa bekend staat als een van de gevaarlijkste conserveermiddelen. Studies tonen aan dat het bij langdurig gebruik kan leiden tot chronische allergieën.

Heel vaak zien we in de winkel smeltkaas met verschillende smaken - champignons, zalm, garnalen en vele anderen. Dit zijn slechts smaken en als ze lang worden geconsumeerd, vergiftigen ze ons lichaam langzaam maar zeker.

Omdat smeltkaas is gemaakt van zuivelproducten, moet deze melkvet bevatten. Maar dit is niet het geval. Melkvetten worden vervangen door plantaardige oliën, omdat het goedkoper is en geld bespaart.

Gebakken kaas
Foto: Kulinarna mreja

Plantaardige olie is erg goedkoop. Palm en kokosolie zijn de goedkoopste producten in de voedingsindustrie. In de meeste gevallen is smeltkaas verpakt in folie, maar deze is niet altijd goed afgesloten en zo wordt vocht en condens verkregen. Zo ontstaan er vaak schimmels en bacteriën op de smeltkaas. Dit betekent dat een persoon kan worden vergiftigd door dit soort kaas te consumeren, zelfs als deze helemaal vers is. Wanneer u smeltkaas koopt, moet u voorzichtig zijn en controleren of deze goed is afgesloten.

En als je al hebt gekozen voor smeltkaas van hoge kwaliteit of je eigen zelfgemaakte smeltkaas hebt gemaakt, bekijk dan deze heerlijke smeltkaasrecepten.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Topartikelen vandaag