Bonapeti.nl»Postelein - Wat moeten we weten?

Postelein - Wat moeten we weten?

Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Postelein

Postelein komt uit de Montiaceae familie en is eigenlijk een wilde plant, maar wordt in sommige West-Europese landen gekweekt. Het heeft een groene of geelachtige kleur.

De jonge scheuten, de vlezige stengels en de bladeren van de postelein worden gebruikt bij het koken. Het onderste deel van de stengel wordt afgesneden en de groente wordt overvloedig met water gewassen.

De postelein rijpt van de vroege zomer tot de late herfst. Postelein bevat weinig calorieën, heeft een licht bittere smaak en is na de pluk niet lang houdbaar. Voor culinaire doeleinden kun je het beste vers gebruiken.

De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen aten graag postelein en waardeerden de plant als medicijn. Hippocrates en Plinius schreven erover en gebruikten het en in de Middeleeuwen werd het onder de Arabieren als een "gezegend" geschenk beschouwd.

Infusie van het kruid postelein heeft een diuretisch en ontstekingsremmend effect (voeg een eetlepel verse kruiden aan een glas kokend water toe, laat 2 uur staan, filter en drink 3-4 keer per dag 2 eetlepels).

In Libanon is postelein tot op de dag van vandaag een onmisbaar onderdeel van traditionele Fattoush salade, de Chinezen bakken het samen met taugé, de Fransen eten graag romige groente posteleinsoep.

Postelein heeft een licht zure smaak, een licht branderig gevoel en lijkt op een paprika.

Tegenwoordig wordt postelein beschouwd als een onkruid, waar tuinders op verschillende manieren mee vechten.

Maar in de tussentijd werd dit kleine, onopvallende kruid gebruikt door de genezers uit de oudheid. De oude Grieken en Egyptenaren waren goed op de hoogte van de heilzame eigenschappen van postelein.

Deze plant geniet in onze tijd veel respect in de landen van Azië.

Daar wordt het kruid als groentegewas verbouwd en zowel voor voedsel als voor medicinale doeleinden gebruikt.

Gemarineerde postelein - Een uitstekende smaakmaker voor vleesgerechten, past goed bij soepen en plantaardige hoofdgerechten. Als pittig bijgerecht wordt het geserveerd bij vlees- en visgerechten, toegevoegd aan sauzen en pittige mayonaises. In Frankrijk, Armenië en Oezbekistan worden vitaminesalades bereid uit postelein vermengd met pittige kruiden.

Postelein garnituur

postelein - 300 g

banketbakkersroom - 2 el

knoflook - 2 teentjes

zonnebloemolie - 2 el

zwarte peper

zout

bloem - 1 el

De postelein wordt schoongemaakt, gewassen en gekookt om de bittere stoffen eruit te halen, waarna hij wordt uitgelekt.

De knoflook wordt fijngehakt, in olie gebakken tot hij transparant is, bestrooid met bloem en verdund met een beetje water.

Voeg de postelein toe, kook kort en voeg kruiden en room toe.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

3
50
40
31
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen