Bonapeti.nl»Roze peper - wat we moeten weten?

Roze peper - wat we moeten weten?

Galina IvanovaGalina Ivanova
Beginner
14
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Roze peper
Foto: Zahra Harira

Tegenwoordig zijn er veel verschillende kruiden waarmee je je gerechten op smaak kunt brengen en echte culinaire hoogstandjes kunt bereiden. Onder het brede assortiment kun je niet alleen witte peper of zwarte peper tegenkomen, maar ook roze.

Natuurlijk is dit kruid nog niet zo gemakkelijk te vinden, maar het begint al steeds populairder te worden. We moeten echter ook opmerken dat het niets met peper te maken heeft, hoewel het er erg op lijkt. Kenmerkend is dat het een heel specifiek aroma heeft en dat de scherpe nasmaak heel licht is.

Gebruik van roze peper

De vruchten worden vaak gebruikt bij het koken. In veel landen wordt het toegevoegd aan verschillende gebakjes en drankjes. Daarnaast wordt roze peper vaak toegevoegd aan sauzen, salades en visgerechten, gevogelte, vlees en vis. Sommige populaire restaurants serveren ook asperges, die op smaak zijn gebracht met roze peper.

Roze peper wordt toegevoegd aan verschillende mixen en kan de smaak van vrijwel elk gerecht versterken. Wanneer gemalen, kan roze peper zijn smaak niet lang behouden. Houd er rekening mee dat dit kruid, zelfs in zijn verse vorm, niet langer dan 6 maanden kan worden bewaard. Je moet ook weten dat roze peper in grote hoeveelheden giftig is.

Nuttige eigenschappen

Roze peperkorrels

Met roze peper kun je niet alleen elk gerecht geurig en pittig maken, maar het heeft ook veel nuttige eigenschappen. Allereerst heeft het een positieve invloed op het spijsverteringsstelsel. Het wordt heel vaak gebruikt om diarree te behandelen.

Bovendien kan het de werking van het cardiovasculaire systeem verbeteren. Vaak wordt roze peper ook gebruikt bij ziekten als reuma, jicht en diverse soorten artritis.

De vruchten worden ook gebruikt bij de productie van etherische oliën. Voor medische en cosmetische doeleinden wordt roze peper met uiterste voorzichtigheid gebruikt, omdat er een risico bestaat op huidirritatie.

In sommige gevallen kan een allergische reactie optreden. Als u last heeft van gastritis of een maagzweer, kunt u beter geen roze peper consumeren. Voor deze ziekten is het gecontra-indiceerd, omdat het het slijmvlies irriteert en kan leiden tot een verergering van de aandoening.

Hoe kies je op de juiste manier roze peper?

Als u besluit deze exotische specerij met een ongewone smaak te kopen, moet u de vrucht zorgvuldig onderzoeken. Ze moeten een glanzend oppervlak en een heldere kleur hebben. Bovendien moeten ze niet alleen rond zijn, maar ook groot genoeg. Je moet het kruid niet kopen als er veel zwarte of grijze korrels in de verpakking zitten. Dit duidt op een slechte productkwaliteit.

Als je graag experimenteert in de keuken en nieuwe, andere en gedurfde smaken aan je gerechten toevoegt, dan kun je gerust roze peper proberen. Het is gemakkelijk te combineren met veel voedingsmiddelen, maar het is ook erg goed voor de gezondheid.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest