Bonapeti.nl»Waar worden bietenbladeren voor gebruikt?

Waar worden bietenbladeren voor gebruikt?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
189
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Bieten

Bieten behoren samen met de bladeren tot de amarantfamilie. In die familie zijn er andere groenten zoals spinazie, boerenkool, witte atriplex en andere wilde planten, allemaal opgenomen in de donkergroene bladgroenten.

Omdat het snel groeit en goed bestand is tegen lage temperaturen, begon de bietenteelt al 2000 jaar geleden, eerst in het Middellandse Zeegebied. De Babyloniërs cultiveerden het in de 8e eeuw en in China, ongeveer 850 jaar na de nieuwe jaartelling, was het al een bekend gewas.

De biet is van primair culinair belang, hoewel de Romeinen aanvankelijk alleen de bladeren als voedsel gebruikten en de vrucht voor medicinale doeleinden lieten. Tegenwoordig worden de bladeren ook gegeten, meestal voor salades en garnituren. Ze maken ook een goede groentebouillon. Ze kunnen het beste worden geconsumeerd binnen 2-3 dagen nadat ze in de koelkast zijn bewaard.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bietenbladeren?

Bietenbladeren bereiden

Het lichaam kan er veel nuttige voedingsstoffen uit halen. Eiwitten en vezels haal je in goede hoeveelheden uit salade of bietensoep, maar ook fosfor en zink. Antioxidanten zijn goed aanwezig in deze bladeren, evenals vitamines - B6, A, C, K. Micro-elementen - magnesium, kalium, koper, mangaan, bèta-caroteen. Het goede nieuws is dat vet laag is, evenals slechte cholesterol. De bladeren hebben een hogere voedingswaarde dan de bieten en het ijzer erin is uitstekend. In het groene gedeelte van de groente zijn voordelen voor het hele lichaam te vinden en samen bieden ze uitstekende gerechten voor op tafel.

Waarvoor kunnen bietenbladeren worden gebruikt?

Groene bietenbladeren kunnen worden gebruikt bij het koken, verwerkt of vers in een salade. Een andere manier om er voedingsstoffen uit te halen, is door er sap van te maken.

Culinaire ideeën met bietenblad

Salade met bietenblad

Een standaard groene salade kan worden gevarieerd door de bietenbladeren zonder nerven te scheuren, ze te besprenkelen met olijfolie en citroensap en walnoten, kaas of gekookte kip toe te voegen.

Bietenbladsoep wordt bereid volgens hetzelfde recept als Brandnetelsoep of Spinaziesoep.

Gestoomde bieten- of spinazieblaadjes, fijngehakt, besprenkeld met olijfolie en sojasaus kunnen als vegetarisch tussendoortje op een plakje worden uitgesmeerd.

Bietenblaadjes vormen een uitstekende combinatie met eieren. Voor het avondeten kan er een omelet gemaakt worden met de groene bladgroente of probeer eens bieten blad quiche.

Gestoomd vormen de donkergroene bladeren een prachtige kleurrijke vulling in lasagne en kunnen ook worden geserveerd met zeevruchten.

Groene shake van bietenbladeren met geselecteerd fruit en water zorgt voor frisheid in de zomer.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest