bonapeti.nl»Waarom hebben we magnesium nodig?

Waarom hebben we magnesium nodig?

Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Magnesium

Magnesium is een mineraal dat het meest voorkomt in de natuur in de vorm van verschillende chemische verbindingen met calcium. Het wordt gevonden in zeewater, minerale bronnen en het groene pigment van planten. Het is algemeen bekend dat magnesium een essentieel ingrediënt is in het menselijk en dierlijk lichaam en dat het nodig is voor de activiteit van ongeveer 300 verschillende enzymen.

Ongeveer 60% van het magnesium in het lichaam wordt opgeslagen in de botten. Het is een integraal onderdeel van bloedplasma. Het wordt ook gevonden in skeletspieren, hart, zenuwstelsel, lever. Het reguleert de activiteit van het zenuwstelsel en zorgt voor een normale overdracht van impulsen tussen zenuwvezels. Het werkt als een katalysator in veel enzymatische reacties.

Zonder dit kan het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten niet plaatsvinden. Het stabiliseert de bloedplaatjes en voorkomt de ontwikkeling van trombose. Andere functies van magnesium houden verband met het verlagen van het vetgehalte in het bloed, het voorkomen van hartritmestoornissen en de vorming van nierstenen.

Magnesium kan een antistresselement worden genoemd vanwege het vermogen om de kracht van de reactie van het lichaam op agressie te reguleren: kou, ruzie, plotseling hard geluid, enz.

Hoe groter het magnesiumtekort, hoe gevoeliger, nerveuzer en angstiger het individu wordt. Het reageert te sterk op externe gebeurtenissen en dit gaat gepaard met een nog grotere behoefte aan magnesium. Dit leidt tot een vicieuze cirkel die kan leiden tot uitputting en depressie.

Een van de eerste symptomen van magnesiumtekort is chronische vermoeidheid, die de meeste mensen proberen te overwinnen door een hoge consumptie van koffie, cola en thee. Helaas verhogen deze stimulerende dranken de neuromusculaire prikkelbaarheid en verergeren ze vermoeidheid.

Magnesium in groente

Bij gebruik van op oestrogeen gebaseerde anticonceptiva wordt magnesium vastgehouden in de botten en circuleert het niet normaal in het lichaam. De meeste vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken, hebben onvoldoende magnesium in hun bloed en moeten dit element voorzichtig via voedsel innemen.

De aanbevolen dagelijkse inname van magnesium voor mannen en vrouwen van 18-60 jaar is respectievelijk 330 mg voor mannen en 280 mg voor vrouwen. Wanneer lage niveaus van magnesium in het lichaam worden gevonden, is de meest gemakkelijke en betaalbare manier om ze te normaliseren de natuurlijke inname van magnesium met voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, amandelen en andere noten, bananen, zaden, granen.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest