Bonapeti.nl»Waarom hebben we zink en selenium nodig?

Waarom hebben we zink en selenium nodig?

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Beginner
14
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Voeding met zink

Zink is een chemisch element dat een uiterst belangrijke rol speelt voor de gezondheid en het behoud van een goed uiterlijk. Het is noodzakelijk voor de groei en het herstel van het lichaam en is betrokken bij de synthese van verschillende belangrijke hormonen en bij honderden enzymatische reacties.

Selenium is het belangrijkste element van de antioxidantafweer van het lichaam. Het is een micromineraal met uiterst belangrijke biologische en biochemische functies in levende organismen vanwege zijn unieke antioxiderende eigenschappen en zijn vermogen om het metabolisme van de schildklier te reguleren.

Na vele jaren van onderzoek en studies hebben wetenschappers ontdekt dat een tekort aan selenium een serieuze doorbraak veroorzaakt in het immuunsysteem van het lichaam - de cellen worden hulpeloos tegenover virussen die hen binnendringen.

Seleniumtekort vermindert niet alleen de immuniteit en prestaties van de schildklier, maar leidt ook tot cardiovasculaire, endocriene, kanker, ophoping van zware metalen, vroegtijdige veroudering, diabetes, aandoeningen van de bloedsomloop, onvruchtbaarheid bij mannen, lage vruchtbaarheid en allergieën.

Aan de andere kant wordt zink niet per ongeluk een cosmetisch spoorelement genoemd. Het zorgt voor de glans en dichtheid van het haar en de elasticiteit en frisheid van de huid. Het reguleert ook de vettigheid en helpt acne te behandelen.

voeding met selenium

Zink is buitengewoon belangrijk en heilzaam - alle cellen hebben het zonder uitzondering nodig. Zijn rol is belangrijk om het gezichtsvermogen en het geheugen in goede conditie te houden, de immuniteit en het voortplantingssysteem te behouden.

Zink is een belangrijk sporenelement voor kinderen - in geval van een tekort is er een aanzienlijke groeivertraging en verzwakking van het immuunsysteem. De verminderde hoeveelheid in het lichaam kan de zintuigen aantasten, vooral smaaksensaties en reuk.

Selenium is een stof die zeker niet in de juiste hoeveelheden binnenkomt. Niet veel mensen krijgen de aanbevolen dosis van 200 microgram per dag.

Natuurlijke bronnen van selenium zijn granen, rauwe noten, rauwe groenten, broccoli, bruine rijst. Het hoogste seleniumgehalte is paranoten.

Natuurlijke bronnen van zink zijn voedingsmiddelen zoals vlees, lever, zeevruchten, tarwekiemen, biergist, pompoenpitten, eieren, magere melkpoeder.

Andere voedselbronnen zijn oesters, noten, bonen, zonnebloempitten, chocolade, maar zink van dierlijke oorsprong wordt beter opgenomen.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest