Bonapeti.nl»Collageen - wat moet je weten

Collageen - wat moet je weten

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
183
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Collageen - wat moet je weten

In je favoriete gezichtscrème, bodylotion, voedingssupplementen en zelfs medicijnen vinden we vaak de aanwezigheid van collageen terug. Wat is collageen? Welke rol speelt het in ons lichaam? Waarom is het aanwezig als onderdeel van de producten die we elke dag gebruiken?

Het antwoord ligt in het leren kennen van de essentie en de rol van dit natuurproduct van het lichaam van mens en dier, dat van doorslaggevende betekenis is voor de opbouw van het lichaam.

Aard en belang van collageen

Het belangrijkste structurele proteïne van het bindweefsel van het menselijk lichaam, evenals dat van bijna alle zoogdieren, wordt collageen genoemd. De naam zelf komt van het Griekse woord kolla, wat lijm betekent. Deze naam is buitengewoon goed gevonden voor de bouwsteen die weefsels, botten, pezen, spieren ondersteunt en versterkt.

Het is een hard, onoplosbaar, vezelachtig proteïne dat door het menselijk en dierlijk lichaam wordt geproduceerd. Het is op een unieke manier gebouwd. Elke keten in zijn drievoudige helix bevat ongeveer duizend aminozuren. De collageenmoleculen zijn gekoppeld tot lange dunne vezels, die vooral worden gekenmerkt door hun versterkende werking.

Al deze zijn belangrijk voor de goede werking van het lichaam, omdat deze proteïne alle botten, spieren en pezen de hulp bieden die het lichaam nodig heeft. Omdat het de meest voorkomende proteïne in ons lichaam is, bindt collageen letterlijk zijn componenten samen. De kracht, structuur en flexibiliteit van de huid, pezen en spieren zijn te danken aan collageen. Last but not least, de frisse en stralende uitstraling van het gezicht en de gehele huid. Het verzorgt ook nagels, tanden en haar.

De meest voorkomende proteïne in het menselijk lichaam dient ook om de bloedvaten te versterken en speelt een rol bij de weefselontwikkeling. Het is een belangrijk onderdeel van botten en tanden. Collageen vertegenwoordigt als bestanddeel 25 procent van alle proteïnes. Het kan het metabolisme versnellen en helpen spiermassa te winnen.

Ook het maagdarmkanaal heeft dit onmisbare ingrediënt nodig. Een tekort veroorzaakt een afbraak van het immuunsysteem van een persoon. Dit betekent dat aanvullende inname van collageen moet worden gebruikt wanneer het versterken van de immuniteit nodig is.

Het is duidelijk dat het een vitaal onderdeel van ons lichaam is waar gezondheid en schoonheid hand in hand gaan en we moeten het ons hele leven beschikbaar hebben.

Status van collageen in het lichaam op verschillende leeftijden

Collageen op verschillende leeftijden

Helaas produceert het menselijk lichaam niet constant collageen in de vereiste hoeveelheid. Naarmate we ouder worden, neemt de aanmaak van dit belangrijke proteïne steeds meer af. Dit feit komt zichtbaar tot uiting in het uiterlijk. De huid verslapt, rimpels verschijnen, het haar verliest zijn glans en zijn gezonde uitstraling, nagels breken gemakkelijk af en het lichaam wordt steeds moeilijker te bewegen.

Los daarvan zijn er andere factoren die een negatief effect hebben op het belangrijke onderdeel van ons lichaam en die afhankelijk zijn van iemands levensstijl en gedrag. Dit zijn roken, consumptie van producten die suiker bevatten, blootstelling aan zonlicht tijdens de gevaarlijke periodes van zonneactiviteit.

Hoe weten we dat de collageenproductie in ons lichaam begint af te nemen?

Aangezien dit proces al op jonge leeftijd begint, rond de 25 jaar, is het niet gemakkelijk te zien. Na verloop van tijd begint het steeds meer te vertonen. Toch zijn er manieren om de symptomen te voelen en tegenmaatregelen te zoeken.

Wanneer het bot van het gewricht en het kraakbeen zelf van structuur verandert van glad elastisch naar verhard en zelfs ongelijkmatig, betekent dit dat het collageengehalte is afgenomen. Dit feit wordt gevoeld bij moeilijke bewegingen en sommige stoornissen in gewrichtsfuncties. Door de aandoeningen in het kraakbeen treedt ook gewrichtspijn op.

Dit probleem kan worden gecorrigeerd met behulp van aangevuld collageen, maar er zijn verschillende typen, dus informatie over elk type en de toepassing ervan zal helpen bij het kiezen van het type dat u nodig heeft.

Soorten collageen en hun toepassing

Er is een extreem groot aantal soorten collageen bekend, en bijna 90 procent daarvan in het menselijk lichaam wordt aangetroffen in typen I, II en III. Deze drie soorten zijn cruciaal voor de integriteit van de stof, voor zijn mechanische eigenschappen en de weerstand die het vertoont.

Na de leeftijd van 25 jaar neemt de aanmaak van collageen af met 1.5 procent per jaar. Na de leeftijd van 40 jaar versnelt het proces en is het percentage 25 en op de leeftijd van 60 jaar is de collageenproductie gehalveerd.

Hier is welk collageen ons zal helpen met de problemen die zich voordoen.

Collageen type I

Dit collageen is te vinden op plaatsen zoals de huid, pezen, bloedvaten en inwendige organen. Ongeveer 60 procent van al het collageen in ons lichaam is van dit type. Het wordt vooral gekenmerkt door zijn weerstand tegen zware belastingen.

Het is samengesteld uit ongeveer 10 aminozuren die verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van haar, huid en nagels. Glycine, proline, alanine en hydroxyproline zijn daarvan de bekendste.

Collageen type II

Gehydrolyseerd collageen

Dit collageen is ook rijk aan aminozuren en bouwt gewrichtskraakbeen op. Het verbetert ook hun functies. Het is goed voor bijna 90 procent van de inhoud van gewrichtskraakbeen en zijn belangrijkste rol is het verzorgen van het kraakbeenweefsel.

Het is belangrijk op te merken dat collageen type II een andere aminozuursamenstelling heeft in vergelijking met type I en type III en daarom niet samen met de bovenstaande twee typen mag worden ingenomen. Het is mogelijk dat het lichaam de proteïne niet herkent als collageen.

Sleutel tot type II zijn chondroïtine en hyaluronzuur, waarvan is aangetoond dat ze zeer gunstig zijn voor de gezondheid van gewrichten. Deze elementen gaan samen artrose tegen en chondroïtine vermindert specifiek ontsteking en slijtage van kraakbeenweefsel.

Collageen type III

Collageen type III is een hoofdbestanddeel van reticulaire vezels en gaat vaak samen met type I. Hiermee wordt bijvoorbeeld nieuw bindweefsel in wonden opgebouwd. Het is ook aanwezig op plaatsen zoals de huid, arteriële wanden en een tekort veroorzaakt scheuren van bloedvaten.

Collageen type IV

Dit collageen zit in het weefsel dat sommige organen, spieren en vetweefsel omringt. Het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de cellen en weefsels van sommige organen, zoals de nieren, de ogen en het binnenoor. Mutaties in het gen veroorzaken schade aan het binnenoor. Het collageen zelf kan ook beschadigd raken en dan ontstaat het syndroom van Alport.

Collageen type V

Om type I en type III te laten fibrilleren en om weefsels op te bouwen, is type V collageen essentieel. Het speelt ook een rol bij de opbouw van het botsysteem, de lever, de longen en de placenta.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen

Botbouillon is een bron van collageen

Aangezien collageen belangrijk is, is het noodzakelijk om het regelmatig te verkrijgen. Dit gaat het beste via de voeding. De voedingsmiddelen die het meeste collageen bevatten zijn bottenbouillon, broccoli en alle soorten vis. Hieraan moeten we eieren toevoegen, peulvruchten, boekweit, haver en kip.

Belangrijke informatie is dat groenten en fruit die rijk aan vitamine C zijn helpen om nieuw collageen aan te maken. Kiwi, citroen en ananas zijn de eersten.

Enkele interessante feiten over collageen

Type I collageen is opmerkelijk omdat het zeer rekbaar is en tegelijkertijd sterker dan staal. Het regelt de regeneratie van weefsels en is onmisbaar bij brandwonden.

Collageen is ongeveer 30 procent van de proteïnes in het lichaam en zij vormen op hun beurt 20 procent van het lichaamsgewicht.

In het hoornvlies en de pupil van het oog is collageen in kristallijne vorm.

Collageen heeft een hoge treksterkte en is onmisbaar in gewrichtsbanden.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest