Bonapeti.nl»Hoe dadels drogen?

Hoe dadels drogen?

Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Dadels

Gedroogde dadels hebben een hoge voedingswaarde. Ze zitten vol met waardevolle mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer. Men mag niet vergeten dat ze ook een hoog gehalte aan vitamine A en B hebben. Hun consumptie zorgt voor snelle energie, waardoor er geen extra kilo's achterblijven, dankzij de eenvoudige suikers - glucose en fructose die ze bevatten.

Tegenwoordig worden in de winkel verkochte dadels echter behandeld met zwaveldioxide en sulfieten om ze een mooie frisse kleur te geven en ze te beschermen tegen bacteriegroei. Heel vaak worden ze bovendien verwerkt met suiker, maar vooral met glucose-fructosestroop. Dit leidt op zijn beurt tot een aantal problemen die in negatieve richting wegen en het gunstige effect van hun consumptie verwaarlozen.

Om deze reden hebben zelfgemaakte gedroogde dadels de voorkeur boven die in de winkel. Oosters fruit ziet er misschien niet uit als die uit de winkel, maar u zult er zeker van zijn dat u een kwalitatief en gezond product eet zonder uw lichaam op de proef te stellen.

Er zijn drie manieren om dadels te drogen - in de zon, in een oven of in een dehydrator.

In de zon

Gedroogde dadels

De vruchten worden op papier gerangschikt of geregen en in de zon gedroogd. Om ze tegen insecten en stof te beschermen, kunt u ze bedekken met kaasdoek. Als je klaar bent, broei je de gedroogde vruchten niet langer dan 3 seconden in kokend water om ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van larven en insecten. Droog ze daarna nog eens 30 minuten op laag vuur in de oven.

In de oven

Schik de vruchten op bakpapier in op een bakplaat en droog ze bij 80-90°C. Pas op dat ze niet verbranden (bakken), door elke 15 minuten te controleren en te roeren met een houten lepel.

In een dehydrator

De meest effectieve manier om dadels te drogen is in een dehydrator. Zo worden ze niet stoffig en is er geen gevaar voor verbranding.

U kunt het afgewerkte gedroogde fruit bewaren in potten met goed sluitende deksels of in papieren zakken.

Als je gedroogde dadels bij de hand hebt, raden we je aan een van onze recepten te maken voor:

- energie repen;

- rauwe cake;

- of eiwitshake;

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest