Bonapeti.nl»Hoe oregano en tijm te drogen

Hoe oregano en tijm te drogen

Jana G.Jana G.
Beginner
41
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Kruiden drogen

Oregano en tijm worden geplukt als ze in bloei staan - dit wordt gedaan, omdat niet alleen de bloemblaadjes maar ook de bloemen van deze planten worden gebruikt.

Oregano en tijm moeten worden gedroogd om ze langer te kunnen bewaren. Door het verdampingsproces van het overtollige vocht uit de planten blijft een groot deel van de biologisch actieve stoffen daarin behouden.

Oregano en tijm moeten gedroogd worden in de schaduw bij een temperatuur niet hoger dan 35-40°C. Er moet voor een constante aanvoer van verse lucht worden gezorgd.

Tijm drogen

Dit komt door de etherische oliën die in deze planten zitten - als ze bij een hogere temperatuur en zonder luchtstroom worden gedroogd, zullen de etherische oliën, die erg waardevol zijn, verdwijnen en daarmee verliezen de specerijen veel van hun gunstige eigenschappen.

Direct zonlicht verandert de kleur van planten en vernietigt sommige stoffen die erin zitten. Daarom mogen ze nooit in direct zonlicht worden gedroogd.

De beste technologie voor het drogen van tijm en oregano is op een houten rek waarover een doek of gaas is gespannen. De planten worden naast elkaar geplaatst, maar zonder elkaar stevig te raken. Elke dag moeten ze worden omgedraaid.

Oregano drogen

Je kunt oregano en tijm drogen door ze aan een dik touw te hangen met de wortels omhoog of, als je niet de hele plant uit de grond hebt getrokken, met de stengels omhoog, gebundeld.

De oregano of tijm is correct gedroogd als ze hun kleur en hun aroma niet hebben verloren. Je zult gemakkelijk weten of de planten al gedroogd zijn - zodra je ze met je vinger aanraakt, beginnen de bloemblaadjes en bloemen te vallen.

Nadat de oregano en tijm zijn gedroogd, kun je ze in hun geheel bewaren en een heel takje van de specerij in de soep dopen, of je kunt ze pletten en in potten met goed sluitende deksels bewaren.

Het wordt afgeraden om plastic potten te gebruiken voor het bewaren van gedroogde kruiden, het heeft de voorkeur om glazen potten te gebruiken. Gedroogde tijm en oregano kun je bewaren in papieren zakken, die je goed afsluit en uit de buurt van vocht houdt.

Gedroogde tijm en oregano kunnen maximaal 2 jaar worden bewaard. Ze kunnen daarna nog gedurende een periode van ongeveer 3 maanden als toevoeging worden gebruikt in bad.

Lees meer over de voordelen van tijmthee en oreganothee.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest