Bonapeti.nl»Hoe u uien op de juiste manier snijdt zonder tranen?

Hoe u uien op de juiste manier snijdt zonder tranen?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
189
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Uien snijden zonder tranen

Waterige ogen bij het snijden van uien is een nogal onaangename aandoening en veroorzaakt negatieve emoties. Waarom huilen we eigenlijk tijdens het snijden van uien? Dit komt omdat uien de stof alliinase afgeven, die een irriterend molecuul afgeeft genaamd syn-propanethial-S-oxide of propantial en het is de irriterende stof voor het oog, waardoor tranen worden geproduceerd.

Dit molecuul is een etherische zwavelolie, die wordt geregistreerd door de receptoren in de neusholte en irriterend werkt op het slijmvlies. Er zijn enkele trucs die de scherpe stoffen kunnen verminderen en hun effecten kunnen minimaliseren.

Hier zijn een aantal manieren om uien te snijden zonder dat je ogen tranen

• Wrijf de plank waarop je uien snijdt in met citroen. De sterke uiengeur komt niet in het bord en u kunt u het snijden vergemakkelijken.;

• Bewaar het mes voor het aansnijden 15 minuten in de koelkast. Als het mes erg koud is, zal het snijden niet zo'n sterke geur afgeven die de ogen irriteert.

• Het mes moet glad en scherp zijn. Een versleten mes bemoeilijkt het snijden en er komt sterker een penetrante geur vrij;

• Zet de afzuigkap aan als u uien gaat snijden. De lucht gaat bewegen en dit verlicht het effect op de ogen. Je kunt ook snijden met het raam open, wat hetzelfde effect heeft;

Uien snijden

• Een andere optie is om de ui een uurtje in de vriezer te leggen voordat je hem snijdt. Koude uien geven een minder scherpe geur af.

• Plaats het mes voor het snijden in gekoeld water of azijn. Deze simpele truc vermindert de traanproductie;

Bril voor het snijden van uien

• Kook water terwijl de ui snijdt. De stoom zal tijdens het gebruik de penetrante dampen verspreiden;

• Winkels verkopen uien brillen. Ze helpen het effect van schadelijke dampen die de ogen doen tranen te verminderen.

• Een andere mogelijkheid is om de ui in grote stukken te snijden, in kokend water te leggen en na een paar minuten fijn te hakken.

• De ui in de lengte snijden - van boven naar beneden in plaats van in het midden vermindert de geursterkte en de hoeveelheid tranen. Het gebruik van een keukenmachine zal het aroma intenser maken.

Aangezien geen van alle uitgevonden mogelijkheden het probleem volledig oplost, kunnen uien worden vervangen door lente-uitjes, omdat daarmee tranen worden vermeden, hoewel het de smaak van het voedsel enigszins verandert.

Als je graag met uien kookt, raden we je aan onze recepten te proberen voor:

- levertjes met uien;

- gevulde uien;

- aardappelsalade met uien;

- uienstoofpot;

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest