Bonapeti.nl»Hoe weet u welke vitamines uw lichaam nodig heeft en hoe u ze kunt krijgen?

Hoe weet u welke vitamines uw lichaam nodig heeft en hoe u ze kunt krijgen?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
183
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Wanneer en welke vitamines hebben we nodig en hoe komen we eraan?
Foto: 1

Om gezond te blijven, hebben we vitamines en mineralen nodig, wat ons dieet ook is. Door de nuttige stoffen wordt gezorgd voor een goede groei van het lichaam en de weerstand tegen infecties.

De behoefte aan vitamines en mineralen is constant, maar ze hoeven niet constant in de vorm van voedingssupplementen of medicijnen te worden verkregen.

Hoe kom je erachter welke vitaminen ons lichaam nodig heeft en hoe deze te verkrijgen

Bèta-caroteen

Wortelen bevatten bèta-caroteen

Het antioxidant bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het is noodzakelijk voor een helder zicht en voor een stralende en gezonde huid. Het is ook belangrijk voor het immuunsysteem.

Uit onderzoek van 15 jaar geleden bleek dat bèta-caroteen niet geheel ongevaarlijk is, omdat verhoogde doseringen het risico op longkanker bij rokers verhogen.

Bruikbare doses worden bereikt via voedingsmiddelen die de antioxidant bevatten en dit zijn: wortelen, zoete aardappelen, groene paprika's, ook in andere groenten en fruit. Zo wordt ook het gevaar van schadelijke invloeden bij rokers vermeden.

Calcium

Het verstrekken van de noodzakelijke doses door middel van medicijnen mag niet worden toegestaan, vooral bij vrouwen na de menopauze, evenals bij indicaties voor de vorming van nierstenen. Het is erg belangrijk dat de botten voldoende calcium in het lichaam hebben, maar de inname ervan moet worden gemeten. Tot 500 milligram per dag is de aanbevolen dosis. Zuivelproducten en sesamzaadjes zorgen voor de nodige hoeveelheden voor een dag.

Foliumzuur

Volkorenbrood

Het laatste onderzoek naar foliumzuur geeft aanwijzingen dat het voorwaarden kan scheppen voor het verschijnen van tumoren, hart- en vaatziekten of psychische aandoeningen. Daarom mag de aanbevolen dosis van 400 milligram niet worden overschreden.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur zijn groene bladgroenten, sperziebonen, citrusvruchten en volle granen.

Het mineraal selenium

Ons lichaam heeft geen grote hoeveelheden selenium nodig. Het kan worden verkregen uit het voedsel dat dagelijks wordt geconsumeerd. Het wordt gevonden in vlees, brood, eieren en zeevruchten.

Vitamine C

Vitamine C moet dagelijks worden ingenomen
Foto: 1

Als we vitamine C binnenkrijgen via voedsel, speelt het een preventieve rol tegen verkoudheid en virusziekten. Het komt het meest voor in citrusvruchten, bessen, broccoli en groene pepers. Het is geen remedie voor een bestaande verkoudheid.

Vitamine D

Met zijn hulp wordt calcium opgenomen en dit zorgt voor gezonde botten. Ons lichaam krijgt vitamine D door blootstelling aan de zon en moeten we dus voldoende tijd buitenshuis doorbrengen. Inname als supplement wordt vooral aanbevolen voor ouderen en mensen die lijden aan reumatische aandoeningen.

Vitamine E

Voedsel dat foliumzuur bevat

Vitamine E is het beste van de antioxidanten. Het zorgt voor de voortplantingsfuncties van het lichaam. Huid, botten en nagels zijn ook afhankelijk van vitamine E.

Voedingsmiddelen die een voldoende hoeveelheid vitamine E leveren, zijn noten - vooral pinda's - eieren, fruit en groene bladgroenten. Tijdens de warmtebehandeling gaat deze vitamine verloren, dus het wordt aanbevolen om het uit rauwe groenten en fruit te halen.

Om al deze vitamines dagelijks binnen te krijgen, moet u recepten voor uzelf en uw dierbaren bereiden, zoals:

- broccoli uit de oven;

- spinazie stoofschotels;

- gebakken lever;

- gerechten met paprika.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest