Bonapeti.nl»Hoe bewaar je erwten?

Hoe bewaar je erwten?

DesislavaDesislava
Beginner
15
Yannick Wouters
Vertaald door
Yannick Wouters
Erwten

Peulvruchten zijn groenten zoals erwten, bonen, linzen en pinda's. Het conserveren van deze groenten is relatief eenvoudig en kan op verschillende manieren. Gewoonlijk zijn erwten het beste voor consumptie als ze zijn ingevroren. Bonen en erwten kunnen, gepeld, gedroogd en voor lange tijd bewaard worden.

Erwten zijn een waardevolle bron van eiwitten, ijzer en onoplosbare vezels. Onoplosbare vezels helpen het cholesterol te verlagen, waardoor het risico op hartaandoeningen en beroertes wordt verminderd. Het is een uitstekende bron van ijzer en vitamine C, die werken om de goede werking van het immuunsysteem te behouden.

Het eerste dat u moet doen voordat u begint met het conserven van erwten, is nadat u ze geplukt heeft, ze goed van de peulen haalt en dan de ongeschikte erwten eruit haalt.

Erwten inblikken

De eerste methode om erwten te bewaren is door ze in potten te verzegelen. De erwten worden geplukt terwijl ze nog een beetje zacht zijn, ze worden uit de peulen gehaald en ongeveer 5 minuten in een pan met licht gezouten, kokend water geplaatst om te blancheren.

Geconserveerde erwten

Zeef ze vervolgens door een vergiet en was ze met koud water. Potten worden gevuld met de gekookte erwten, waaraan een eetlepel zout en water wordt toegevoegd. De potten worden gesloten en 2 uur gekookt. Daarna worden ze uit de pan gehaald en met het deksel ondersteboven gekeerd.

Erwten invriezen in de vriezer

De tweede manier om erwten te bewaren voor de winter is door ze in de vriezer te bevriezen. Voor dit doel worden de erwten nogmaals geblancheerd in gezouten water, vervolgens worden ze gewassen en goed gezeefd. Ze worden in zakken in gelijke delen verdeeld (zoveel als voor één bereiding) en in de vriezer geplaatst. Voor gebruik iets ontdooien.

Erwten drogen

De andere optie voor het bewaren van erwten is door ze in de zon te drogen. Nadat de erwten zijn geschild en schoongemaakt, worden ze goed uitgespreid in een dunne laag, op een zonnige en luchtige plaats.

Ze worden meerdere keren per dag gemengd en 's avonds worden ze thuis op een droge plaats bewaard om ze te beschermen tegen ongewenst vocht.

De procedure wordt herhaald totdat de erwten in ongeveer een week volledig droog zijn (afhankelijk van de klimatologische omstandigheden). Daarna worden ze in papieren zakken op een droge plaats bewaard.

Nu we het toch over erwten hebben, raden we ook aan om te lezen:

- wat erwten bevatten;

- wat te koken met erwten;

- waarom zouden we meer erwten moeten eten;

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

5
51
40
30
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen