Bonapeti.nl»Basisfouten bij de bereiding van zuurkool

Basisfouten bij de bereiding van zuurkool

Galina IvanovaGalina Ivanova
Beginner
14
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Zuurkool maken

Een van de meest populaire ingemaakte groenten is zuurkool. Het is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens heel gezond, aangezien kool rijk is aan vitamine C. Het is niet ingewikkeld om zelf zuurkool te maken, als je er het recept voor hebt. Helaas lukt het niet iedereen om heerlijke zuurkool te bereiden, omdat ze gewoon niet een aantal trucjes kennen die hen kunnen helpen.

Basisfouten bij de bereiding van zuurkool

1. Kool kiezen die niet geschikt is om ingemaakt te worden

Niet iedere kool is geschikt om ingemaakt te worden en idealiter moet hij rijp zijn, want dan is hij het meest knapperig en wordt hij erg sappig. Een zeer slechte optie is om overrijpe kool te gebruiken, omdat deze tijdens de fermentatie zelf zijn knapperigheid niet behoudt en in geen geval een goede zuurkool zal worden. Vertrouw altijd alleen op lokale productie, want de kool fermenteert niet alleen veel sneller, maar wordt ook veel knapperiger. Wanneer je zuurkool klaar is, hangt af van het type kool dat je gebruikt.

2. Slijmerige kool

Dit is een andere veel voorkomende fout: als je kool kiest met een hoger gehalte aan nitraten, wordt de kool slijmerig. Dit is een duidelijke indicatie dat kool een hoog gehalte aan nitraten heeft, waardoor het karakteristieke slijm ontstaat. Om deze reden is het erg belangrijk om alleen kool te kiezen met een laag nitraatgehalte, zodat u niet met dit probleem wordt geconfronteerd.

3. Fout in de verhoudingen

Zoals bij de meeste recepten is het erg belangrijk om de verhoudingen te volgen, bijvoorbeeld als je niet genoeg zout toevoegt, wordt de zuurkool zacht. Je moet niet te veel zout toevoegen, omdat we betwijfelen of je wel zeer zoute zuurkool wilt eten. In dit geval is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van het vat waar u het gaat maken. Als het bijvoorbeeld 100 liter is, moet het zout ongeveer 2-3 kg zijn.

4. Het verkeerde zout kiezen

Bij het bereiden van zuurkool mag u uitsluitend grof zeezout gebruiken, omdat gejodeerd zout er niet goed voor is. Dit is een zeer belangrijke regel en u mag geen zout gebruiken dat al lang open heeft gelegen.

5. Onopgelost zout

Voeg in geen geval zout rechtstreeks in het vat toe, aangezien de kans groot is dat het niet zal oplossen. Daarom is het goed om het water vooraf op te warmen tot ongeveer 30°C en het zout vooraf op te lossen, zodat je niet voor zulke onaangename verrassingen komt te staan.

6. Schimmel op het oppervlak

Om dit onaangename probleem niet onder ogen te zien, moet je een plastic rooster op de kool leggen en hiervoor gebruik je gewoon een groot bord. Op deze manier kan de kool niet gaan drijven en schimmel vormen.

7. Andere veel voorkomende fouten

Als je graag wortelen toevoegt, is het belangrijk om te onthouden dat je ze niet in hele grote hoeveelheden moet toevoegen, omdat ze de fermentatie van kool verstoren. Per 1 kg kool kun je maximaal 30 gram toevoegen. Als je zuurkool in een potje hebt gemaakt, dan is het belangrijk om het daarna in de koelkast te bewaren. Ook tijdens de fermentatie zelf is het goed om er af en toe in te prikken, omdat er dan kooldioxide vrijkomt. Zo wordt de zuurkool ook knapperiger, maar ook sappiger. En onthoud: terwijl de zuurkool aan het gisten is, mag je geen deksel op de pot doen. Je kunt alleen een stukje gaas op de hals van de pot leggen, wat voldoende is.

Als je ook graag zuurgroenten eet, dan helpen deze eenvoudige kooktips je bij het bereiden van zeer smakelijke wintergerechten. Hiermee fermenteert je zuurkool snel, maar wordt hij ook sappig en knapperig.

Kijk eens naar onze recepten met zelfgemaakte zuurkool.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

3
50
40
31
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen