Bonapeti.nl»Tête de Moine Zwitserse Kaas

Tête de Moine Zwitserse Kaas

Iliana AngelovaIliana Angelova
Beginner
177
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Tete de Moine

De geschiedenis van veel soorten kaas is interessant en intrigerend, niet alleen hun smaakkwaliteiten.

En als iemand geïnteresseerd is om te lezen hoe de kaas die ze eten is ontstaan, zal het verhaal van de Zwitserse Tête de Moine hen zeker bekoren, omdat deze kaas van extreem oude oorsprong is en zeer interessant vanwege zijn historische kenmerken. leven.

Tête de Moine als term wordt al sinds 1790 gebruikt, maar de kaas heeft een veel langere geschiedenis. Het Bellelay-klooster werd gesticht in 1136.

Voor het eerst worden de monniken van het klooster genoemd in verband met de kaas die ze produceren, al in 1192. Ze betaalden voor verschillende eigendommen een jaarlijkse huur met kaas die in hun abdij werd geproduceerd.

Zo wordt Bellelay-kaas voor het eerst vermeld in een document uit 1570. Traditioneel werd in de Jura de kaasvoorraad in de abdij geteld per monnikshoofd, vandaar de naam Tête de Moine, wat zich vertaalt als monnikshoofd.

Tête de Moine-kaas wordt gemaakt van ongepasteuriseerde koemelk. Het wordt uitsluitend geproduceerd met melk van koeien die in de zomer grazen op weelderige alpenweiden in het Juragebergte. Daarom is de kwaliteit van de kaas zo geweldig dat hij lange tijd als monetair equivalent heeft gediend.

Zwitserse kazen

Deze kaas wordt alleen gemaakt in koperen ketels. Het stremsel is van dierlijke oorsprong en de smaakeigenschappen zijn afhankelijk van de blootstelling. Tête de Moine kaas, waarvan het recept eeuwenlang onveranderd is gebleven, wordt gerijpt in koele kelders op sparrenhouten planken.

Elke kop ervan, zoals een kaaswiel wordt genoemd, wordt regelmatig gedraaid en gewassen met een sterke pekel. Hierdoor is de kaas bedekt met een bruine korst. De smaak is kruidig en delicaat tegelijk. Het is lief en interessant. Het aroma is uniek.

Deze kaas rijpt 3 tot 4 maanden. Tête de Moine wordt niet met een gewoon mes gesneden, maar in roosjes geraspt met een speciaal mes genaamd Girolle, dat is uitgevonden.

De mooi gevormde kaas is geschikt als aperitief en als bijgerecht bij salades, vergezeld van dorpsbrood met rozijnen. En als het om kaas gaat, moeten we ook de wijn noemen, die een fijn gezelschap is. Dit zijn Pinot Blanc, Riesling, Syrah.

Kijk in dit artikel ook eens naar de Meest populaire Zwitserse kazen en de populairste zachte kazen.

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Topartikelen vandaag

Beoordeling

5
51
40
30
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen