bonapeti.nl»Adviezen»Hoe gelatine op te lossen?

Hoe gelatine op te lossen?

MarianeMariane
Beginner
175
Joel de Lange
Vertaald door
Joel de Lange
Hoe gelatine op te lossen?

Zelfs als je geen die-hard fan bent van gelatinedesserts, valt niet te ontkennen dat je mond zich vult met speeksel bij het zien van een gelatinecake met vers fruit. Gelatine wordt veel gebruikt bij het koken, omdat het niet alleen wordt gebruikt bij het maken van gelatinedesserts, maar ook in andere cultrecepten zoals geleicake met varkensschenkel.

Gelatine, dat overal vrij in de winkels wordt verkocht, is een eenvoudig eiwit van dierlijke oorsprong, verkregen door dierlijke botten en kraakbeen in water te koken.

Gelatine is extreem rijk aan eiwitten maar laag in voedingswaarde. In de voedingsmiddelenindustrie wordt het ook wel voedingsadditief E441 genoemd.

Als je geen ervaring hebt in de keuken en nog niet eerder met gelatine hebt gewerkt, is een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen hoe wordt gelatine opgelost.

De gelatine die in de winkels wordt verkocht, is te vinden in de vorm van blaadjes, korrels of poeder. Het is moeilijk om natuurlijke beendergelatine te vinden omdat kunstmatige gelatine, die dezelfde gelerende eigenschappen heeft, overal verkrijgbaar is.

Met welke vorm van gelatine je ook werkt, de methode om gelatine op te lossen is identiek. Gelatine wordt geweekt in koud water om op te zwellen, daarna wordt het opgewarmd, bij voorkeur in een waterbad, totdat het smelt en vloeibaar wordt.

Hier is het moment om aan te geven dat de exacte hoeveelheid gelatine en water meestal op de verpakking zelf staat vermeld. Als dergelijke instructies echter niet beschikbaar zijn, wordt standaard 10 g gelatine in 1 kopje koud water gedaan.

Het oplossen van de gelatine kan, als het eenmaal is opgezwollen, worden gedaan in een waterbad op laag vuur, maar ook in een magnetron. In de magnetron mag het niet langer dan een paar seconden worden gebruikt.

Ongeacht welke van de twee methoden u verkiest, u moet onthouden dat gelatine niet mag worden gekookt, omdat het bij hoge temperaturen zijn gelerende eigenschappen verliest.

Nu je weet hoe je met gelatine moet werken, raden we je aan een van de volgende recepten te proberen:

- geleicake;

- geleipudding;

- en waarom niet jelly snoepjes;

Facebook
Favorieten
Twitter
Pinterest

Beoordeling

3
Totaal aantal stemmen: 1
50
40
31
20
10
Geef je beoordeling

Opmerkingen

Versturen